Baníkovský týden

Baníkovský týden (182.)

V kádru Baníku finišují změny tak, aby se jich maximum stihlo do středečního odletu na soustředění v Turecku. Některé z nich byly očekávané, některé méně. Pojďme si tyto změny projít.

Adam Jánoš

Jany do Baníku přišel na konci července 2018, kdy Baník nutně potřeboval zalepit díru v záloze po odchodu Marka Hlinky. Jánoš dal tehdy našemu klubu přednost před jinými nabídkami a stal se oporou. Do základní sestavy patřil jak pod trenérem Páníkem, tak pod trenérem Kozlem. Jeho pozice se však začala zhoršovat po příchodu Ondřeje Smetany, který má jiné představy zejména o pohybu středních záložníků po hřišti a jejich doplňování ofenzivy. Adam Jánoš to kousal těžko a z jeho neverbální komunikace v závěru podzimní části ligy to poznalo i okolí. Rozhodnutí klubu neprodlužovat tento stav i v jarní části, na kterou má Adam v Baníku stále platnou smlouvu, je správné. Bylo by velmi nešťastné, kdyby své pocity přenášel na další členy týmu.

Jany odvedl pro Baník skvělé služby a jeho 102 zápasů a hlavně jeho výkony v našem dresu vrchovatě splatily částku, kterou do něj klub investoval. Za Baník odehrál nejvíce zápasů ve své dospělé kariéře, a tak jsem přesvědčen, že i on bude na toto období jednou rád vzpomínat.

Muhammed Sanneh

Mo se stal kmenovým hráčem Baníku v létě loňského roku, přípravu na současný ročník neodehrál špatně, ale během podzimu si nepřipsal jediný ligový start. Po uzdravení Honzy Jurošky je tak i jeho zapůjčení do Karviné správným krokem a Baník jej jistě bude bedlivě sledovat. Asi se ale dá konstatovat, že herní progres se u tohoto hráče čekal větší. Možná se mýlím, ale když si vybavím Sannehovy první zápasy před rokem a třeba jeho čtvrteční výkon v dresu Karviné, přijde mi, že se za rok ve slezském prostředí vlastně nijak neposunul.

Zajímavé bude sledovat i to, jak se usměvavému a věčně dobře naladěnému hráči podaří skloubit povinnosti profesionálního sportovce se svou vírou, což se mu vloni příliš nepovedlo. Ramadán bude letos probíhat od 1. do 30. dubna, přičemž v té době by měla Karvinou čekat klíčová pasáž sezony, kdy ji doma nejprve čekají Bohemka a Pardubice a o posledním dubnovém víkendu již první kolo nadstavby o udržení.

Roman Potočný

Potokovo hostování v Plzni mnohé, včetně mě, překvapilo. Ve spojitosti s ním se mluvilo spíše o zájmu Karviné nebo Teplic, ale vzhledem k jarnímu zapůjčení Šimona Falty do Baníku, se jedná o ideální řešení. Jsem upřímně zvědavý, kolik toho Roman v Plzni odehraje a hlavně na jakém postu.

Tento hráč by se dal nazvat jako fanoušky nejvíce vyháněný fotbalista. Potočný často na okolí působil jako suverén, s velikou mírou sebedůvěry, ale realita byla o dost jiná. Hráč si byl vědomý, že očekávání se mu naplňovat nedaří a co jsem slyšel, na jeho nepohodu měly vliv právě i nelichotivé komentáře příznivců. Nakonec se tak možná místo suveréna jedná o mnohem křehčího člověka, než jak to z vnějšku může vypadat. Někdy asi není dobré dát jen na dojmy…

Denis Granečný

Denis potřebuje změnu jak koza drbání a naštěstí si i přes opravdu malé vytížení (nepočítáme-li béčko) mohl vybírat mezi tuzemskou a zahraniční nabídkou. Před záchranářskou misí v Polsku dá zřejmě přednost působení v Praze, kde by se měl hlásit možná už v pondělí. Zajímavá volba. Třeba i s ohledem na to, že levou stranu hřiště má v Ďolíčku vyhrazenou Vondra. Tak snad jej nečeká jen další půlrok bez ligového fotbalu.

David Stojičevič

Test dvacetiletého Davida Stojičeviče byl rovněž překvapením srovnatelným s objevem Jonášova kopulačního zákoutí v Čavisově. Z toho totiž také byli překvapeni i místně znalí lidé. Klub již nejméně druhé přestupové období na pozici středního záložníka doplnění hledá a byť v kuloárech padaly zmínky o mnoha hráčích, Rakušanovo jméno jsem zaznamenal poprvé až při oznámení kádru pro zimní přípravu baníkovského béčka. A vlastně ani potom se člověk o hráči příliš nedověděl. Jak se do Baníku ze třetí rakouské ligy dostal? Opravdu si po nadějném působení v proslulé mládeži Red Bull Salzburg dal od fotbalu rok pauzu? V utkání s Karvinou či Pardubicemi nijak zvlášť nevynikal. Hodnotit jej podle dvou poločasů v týmu, kde se nemohl stihnout ani naučit jména spoluhráčů by však bylo z mé strany unáhlené. Třeba je z tréninků poznat víc a hráč tak, jako ono zmíněné zákoutí z map, z Baníku hned nezmizí. Záběr hráčů, které klub skautuje, se však očividně proti dobám minulým značně rozšířil.

Začátek zimní přípravy

Zmíněná utkání Tipsport ligy s Karvinou i Pardubicemi musela příznivce Baníku i přes mrazivé počasí zahřát u srdce. Pohybově a technicky totiž mix hráčů z hostování, dorostu a z béčka své prvoligové soky jednoznačně předčil. Fantasticky se uvedl hlavně Matěj Šín. Svým výkonem mi připomněl podobně mladého slávistu Samka, který si z nás dělal dobrý den v ligovém utkání v Edenu. Opravdu radost sledovat.

V úvodu prvního utkání se výborným zákrokem předvedl i brankář Radovan Murin, kterému osobně velmi fandím. Už jsem chtěl na Twitter psát, že zimní souboj o ligovou jedničku se rozšiřuje o třetího kandidáta, jenže Rado se pak dopustil několika chyb a i na jeho reakci šlo vidět, že tuší, že tuto šanci nevyužil. Škoda. Snad to pro něj nebyla na půl roku poslední šance. Lumír Číz si vedl v druhém z utkání lépe.

O setrvání v kádru pro jaro si hlasitě řekl Boula a dobře se uvedl i Jaroň, který kdyby předvedl trochu více preciznosti v zakončení, mohl z úvodu přípravy vyjít s ještě lepší bilancí.

První týden zimní přípravy vypadal zkrátka dobře. A to i po stránce mediálních výstupů – jako vždy dobrá a otevřená vyjádření trenéra Smetany v rozhovoru pro Deník Sport i ze strany Aloise Grussmanna v klubové rubrice Zeptej se mě. Otevřeností a upřímností se buduje vztah ke značce. Žel stále se v tuzemském sportu najdou lidé, které fanoušci v podstatě obtěžují.

Očekávání a optimismus mohou ještě růst. Pořád je slušná šance, dokonce velmi slušná, že do Turecka Baník odletí s dalším nováčkem či s navrátilcem do obrany. Snad tedy přijde hráč a nepřijde Omikron.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.