Baníkovský týden

Baníkovský týden (106.)

Jsou to již tři sezony, co se Baník v podle mnohých nejtěžší sezoně druhé ligy v historii ČR spolu s Olomoucí vrátil mezi prvoligovou elitu. Olomouc tehdy soutěž vyhrála a také v první sezoně po návratu ukázala, že je na tom hráčským kádrem lépe než baník. A tak mne napadlo sezony po návratu porovnat celkově.

A dojdeme k překvapivým číslům. Jediné číslo, ve kterém je Baník v souhrnu tří sezon lepší, je počet vstřelených branek. Baníku se hrubě nepovedla první sezona po návratu, ve které naopak Olomouc dosáhla jako nováček na 4. místo a skončila i před Spartou. Baníku se naopak v této sezoně povedlo vytvořit ve všech parametrech negativní rekordy. Možná se podívejme na dění v klubu i touto optikou – zatímco Olomouc se ze čtvrté pozice propadla do skupiny o záchranu, Baník se dvakrát po sobě ocitl v nejlepší šestce. Zatímco v Olomouci odchovanců v sestavě ubývá a podle manažera potřebuje kádr dalšími příchody ,,rozstřelit“, v Baníku se konečně daří ligový kádr osvěžovat z vlastní líhně. (Údaje v tabulce jsou počítány z tabulek po 30. kole)

Nyní takto dostává šanci Ondřej Chvěja. Ten si v třiadvaceti startech za sestupující Vítkovice v druhé lize připsal z pozice útočníka či ofenzivního středního záložníka 7 branek a 2 asistence. V přípravě si kromě těchto pozic vyzkouší i hru zprava. Jedná se o dalšího z hráčů, kterému dal v áčku ,,čuchnout“ již Vlastimil Petržela, pod kterým si ve druhé lize připsal šest startů. Pozornost fanoušků Baníku upoutal i čtyřbrankovou nadílkou do sítě Třince v juniorské lize. Zajímavé je, že v mládeži Ondřej hrával na postu defenzivního záložníka. Před rokem pro web FNL jako hráč Vítkovic řekl: „Jsem rád, že teď hraji a chci na sobě dále pracovat. Pak se ideálně vrátit do Baníku a hrát první ligu a snad jednou i nějaké to zahraničí, to je můj sen.“ Trenér Kozel je v tomto opravdu velikou změnou oproti svému předchůdci, když se nebojí odchovance Baníku (jinými trenéry už pro první ligu klidně odepsané) do prvního týmu vzít. Je to správné, protože mladí v Baníku musí cítit šanci se do ligy prosadit, aby nám (ne)utíkali do Liberce a dalších klubů, jak se v minulosti stávalo. Příklady Kaloče, Buchty, Drozda prostě potáhnou.

Deník Sport zveřejnil výsledky svého ,,známkování“ hráčů. Přestože jednotlivá hodnocení vyvolávají někdy i úsměv fanoušků, zmíním hráče Baníku, kteří pronikli do první stovky:

  1. Laštůvka
  2. Kuzmanovič
  3. Stronati
  4. Šašinka
  5. Pokorný
  6. Svozil
  7. Potočný
  8. Fillo
  9. Fleišman
  10. Reiter

Téma příštích dní je po rozhovoru trenéra Kozla pro klubový web jasné – jdeme si pro dvě až tři posily. Tak snad se brzy dočkáme :-).

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.