Baníkovský týden

Baníkovský týden (107.)

Baník zahájil přípravu remízou a prohrou na půdě prvoligových celků nejvyšší Slovenské soutěže. Hodně jsem byl zvědavý na výkony Jana Jurošky, o kterém jdou výborné reference z tréninku, a Ondřeje Chvěji, kterého si trenér Kozel dosti překvapivě do přípravy vzal. A nutno konstatovat, že výkony obou patřili k tomu lepšímu, co Baník na hřišti ukázal.

Do zápasů zasáhli i Stronati s Jánošem, kolem kterých kroužili zájemci z Maďarska, resp.  Slovenska (Ferencváros, Slovan Bratislava). Zatímco u prvního se údajně řešila skutečná nabídka pro klub i hráče, oficiální nabídka na Jánoše přijít dosud neměla a vzhledem k tomu, že Slovan mezitím angažoval z Drážďan Ondřeje Petráka, zřejmě už ani nepřijde. A tak trochu jako z čistého nebe se nyní řeší možný odchod nejproduktivnějšího z Baníkovců – Kuzmanoviče. Informace kolem možného přestupu naznačují, že Baník si svého tahouna ofenzivy i přes věk 31 let cení na 400 tis. Euro. A to je částka, která pro Partizan Bělehrad není nezaplatitelná. Už jen proto, že v uplynulé sezoně klub získal až 15 milionů Euro na prodeji svých hráčů do Monanka, Olympiakosu, Darmstadtu a Sharjanhu (SAE). Pro Baník by odchod Kuzmanoviče byl citelnou ztrátou v ofenzivě, na druhou stranu by se nějaký milionový odchod hodil, protože pak by bylo zase jednodušší získat do týmu posily…

Nejvíce v posledních dnech rezonují jména Růsek a Lingr. Pro dobré pochopení situace je třeba brát v potaz, co chce s Baníkem trenér Kozel na hřišti předvádět. Před dvojicí zataženějších záložníků (Jánoš, který má hlavně čistit prostor před stopery, a Jirásek/Drozd/Kaloč, kteří by měli mít na starost zakládání útoků se má pohybovat trojice záložníků, kteří si budou po celý zápas měnit pozice a stahovat soupeřovy hráče do středu hřiště. Nedá se tedy jet podle šablony levý – střední – pravý záložník a klidně by tak vedle sebe mohli nastoupit tři ,,střední“ záložníci typu Kuzmanoviče, Buchty, Růska/Lingra. S tím že ten hráč, který se v momentě útoku nachází na střední pozici, má chodit doplňovat útočníka do vápna. Trenér Kozel celkem otevřeně v posledních dnech řekl, že pokud má mít Baník vysoké ambice, musí prostě být ochotný za hráče typu Lingra či Růska zaplatit. Zprávy z klubu pak hovoří o tom, že by se přeci jen mělo podařit podepsat nového hráče i na post brankáře, byť by ještě minimálně půlrok zůstal ve svém aktuálním klubu na hostování. Tento týden by mělo být ohledně příchodů jasněji. Ohledně Lingra to nejspíš nebudou zprávy pozitivní.

Z navrátilců z hostování si nejhlasitěji o místo v kádru řekl stoper Azackyj. I po odchodu Procházky tak vznikne prostor na trvalé uvolnění Šindeláře, o kterého eminentně stojí Karviná, ale situaci mají sondovat i další kluby z Moravsko-Slezské strany demarkační přestupové linie. Oni se nakonec hráči se dají s kluby co nemají peněz nazbyt měnit třeba i za funkcionáře…

Rád bych se ještě vrátil k jednomu omílanému tématu z minulé sozony, který nejvíc řešili fanoušci Slavie a Sparty, a to průměrný věk kádru Baníku. Ten měl činit 28,9 roku a být po Plzni nejvyšší v lize. Jenže průměr je taková ošidná hodnota. Ostatně ukazuje to i průměrná mzda, na kterou dosáhne cca 20% populace a je vychýlena netypicky vysokými hodnotami. V kádru Baníku byli tři hráči, kteří průměr takto vloni zvedali – Baroš, Laštůvka, Procházka. Z nich dva v příští sezoně v kádru nebudou. A tak průměrný věk jenom těmito odchody poklesl na 25,54 roku (aktuální kádr na Transfermark). Pokud by Baník šel do ligy s tímto kádrem, byl by mladší než v minulé sezoně nejmladší Sparta (25,6 roku). Spíše tak má cenu hodnotit medián, než průměr, nebo minuty, které odehrají hráči s výrazným potenciálem růstu, tedy řekněme do nějakých 23 let včetně. A to jsou v Baníku třeba Pokorný, Granečný, Kaloč, Drozd, Buchta, Chvěja, Šašinka, Zajíc. Z toho tři až čtyři jsou aspiranty základní sestavy. A to vůbec nezní špatně.

Hezký týden přátelé, a když půjdete do lesa, nezapomeňte, že jak se do lesa Baník, tak se z lesa…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.