Baníkovský týden

Baníkovský týden (132.)

Místo kýžených šesti bodů si na své konto připsal Baník z duelů se Slováckem a se Zlínem bod jediný. Prý za to může únava, stav hřiště, rozhodčí.
Určitě jsou to faktory, které zápasy ovlivnily. Přesto se nemohu zbavit pocitu, že doba výmluv by už měla skončit. Slovácko odehrálo v prvním týdnu po jarním startu také tři zápasy a získalo z nich bodů devět. Pokud chceme opravdu patřit do úzké ligové špičky, musíme zvládat bez ohledu na okolnosti zápasy s týmy stejné nebo horší úrovně. A to se nám nedaří.
S týmy do šestého místa jsme v pěti zápasech uhráli dva body za domácí remízy se Spartou a Olomoucí. Uvidíme, jaké zrcadlo nám nastaví pátý Liberec. Pokud však z utkání s ním a s Plzní nezůstanou v Ostravě alespoň čtyři body, vše bude směřovat k tomu, že pohárovou účast můžeme pro další rok opět odepsat.
Nezastírám – po nadějném závěru podzimu, dobrých výkonech v přípravě i se Spartou jsou pro mne poslední dva zápasy velikým zklamáním. Stejně jako bilance počtu našich střel na branky soupeřů: 1-0-0-1-2-0 je počet našich přesně mířených zakončení v poločasech ligových zápasů roku 2021. Celkem za 270 minut 4 přesné střely. A to je žalostně málo.
Ze všech stran zaznívá, že by Baník potřeboval kvalitního útočníka, že ti nynější jsou z formy. Jenže kolik opravdu velkých šancí na skórování si tým připravil? Z čeho by ten gólový útočník branky střílel?
Rozumím, že v rychlém sledu zápasů je třeba dát hráčům prostor na regeneraci, odpočinek a že těžko leden odehraje stejná jedenáctka. Čemu ale nerozumím je rozbití fungující pravé strany Fillo-Azevedo, kdy proti Slovácku jde odpočívat první a ve Zlíně ten druhý. Bližší by mi byla situace, kdy zrovna tito hráči naskočí v základu a odpočinout si půjdou, když to vývoj zápasu dovolí, nebo když pošleme náhradníky na unavené soupeře (nebo soupeřovy náhradníky). Jestliže jsem nedávno psal o tom, že se snažíme herním způsobem přiblížit Slavii, tak poslední dvě vystoupení ukázala, že k tomu máme zatím hodně, hodně daleko a všechny čeká ještě hromada práce.
Jak se vyjádřil majitel klubu pan Václav Brabec, trenér Luboš Kozel dostane dost času. A je to správné. Pokud bychom však do léta nenaskočili do módu, že slabší porážíme, s rovnými zvládáme alespoň domácí utkání a se silnějšími občas překvapíme, ten čas by se z mého subjektivního pohledu s koncem sezony naplnil.
Když to shrnu, vadí mi po zápase se Slováckem číst, že vhodným trenérem pro Baník by byl Svědík, nebo přihlížet radosti Tichých Beskyd (kdo ví, ví :-)) po zápase s námi. Jak hraje Slovácko (zkracování hřiště, tlak na míč, po zisku kolmo vpřed) všichni vědí. Že Zlín vsadí, obzvláště při absenci Pokorného) na fyzickou převahu svých hráčů a bude ze stran sypat míče do našeho vápna se také dalo čekat. A přesto, jako bychom to zjistili až na hřišti. Předzápasovým přípravám přitom času vážně nevěnujeme málo…
V dalších zápasech chci vidět tým odhodlaný jako jsou jeho fanoušci, kteří tentokrát svou pozici v parku s výhledem na hřiště uhájili.
Proti Liberci očekávám (kromě čtvrté žluté pro Laštyho…) úplně jiný výkon. Chcete do pohárů, tak na hřišti ukažte, že tam patříte!
BP!
PS: Vážně by mě zajímalo, co a jakou řečí si Mena povídal s rozhodčím před Poznarovou penaltou :-).

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.