Baníkovský týden

Baníkovský týden (144.)

Již v pátek večer čekalo Baník utkání na Bohemians. Pohled do tabulky nabízel mezi týmy překvapivě malý bodový odstup, kdy se tým ze Slezska nacházel pouhé čtyři body před klokany.

V sestavě čekalo překvapení na pravé straně obrany, kde si ligovou premiéru připsal po dvou pohárových startech Sanneh. Méně překvapivé, ale ne moc potěšující bylo rozestavení se dvěma defenzivními záložníky ve středu zálohy.

Vstup do utkání vyšel lépe domácím, kterým se dařilo díky agresivnějšímu dostupování ve středu hřiště a útočné fázi – jen v první patnáctiminutovce zde Bohemians vybojovali 10 míčů. Problémy naší rozehrávce činil především Levin. K vyrovnání hry a postupem času k převaze Baníku zavelel hlavičkou z nebezpečné pozice Stronati, leč mířil přímo do brankáře. Zio si v posledních utkání na útočné výpady věří a dostává se do vápna soupeře nejen při standardkách. Je to dobře, protože díky svým silovým předpokladům je velmi nebezpečný a soupeř mu věnuje hodně pozornosti, čímž vytváří prostor pro jiné.

Protivník proti Ziovi vsadil na silovost i v útoku – nasazení dvojice Necid–Puškáč bylo sázkou na to, že jeden z útočníků bude vázat Stronatiho a druhý bude fyzicky převyšovat Svozila a souboje vyhrávat. Nedá se ale říct, že by to domácím kromě úvodu utkání zafungovalo.

Baník se před závěrem půle dostal do zajímavých situací, ale nedotáhl je k nebezpečným zakončením.

Ondřej Smetana v poločase sáhl k odvážným změnám stáhnutím Sanneha a Filla i změnou rozestavení. Dočetl jsem se, že to mělo být 3-5-2, ale moc se mi to dle postavení na hřišti nezdálo a také metrika Wyscoutu to vyhodnotila jako 5-3-2. I druhý poločas pokračoval dle závěru prvního (diváka zaujala hlavně Zajícova parádní klička proti dvěma hráčům soupeře, následoval však centr pro brankáře), a tak sáhl k výrazné změně i trenér domácích a od sedmdesáté minuty zkoušela naši obránu ofenzivní trojice Osmančík, Novák, Vaníček. 20, 18 a 22 let. Hezké. Bohemce se docela daří vychovávat zajímavé, technické a rychlé ofenzivní hráče, každou sezonu někoho neznámého s touto charakteristikou vytáhnou. Nicméně, podobně jako v našem mužstvu, zkušenější spoluhráči mají herní vytížení větší.

Když šest minut před koncem vypršení základní hrací doby po billiardu v levé části hřiště (do kterého se odrazy zapojili i domácí) zakončil devátým přesným zásahem sezony Azevedo, vypadalo to, že si Ondřej Smetana se svým účelným fotbalem připíše třetí vítězství, první, které by se nejevilo jako „povinné“. Jenže o pět minut později Svozil místo míče napálil ve vlastním pokutovém území nohy protihráče. Rozhodčího po zásahu VARu neobměkčilo ani to, že na svíjení a křik Svozil jasně vyhrál. Tuto situaci mnoho z vás po utkání rozebíralo. Souhlasil jsem s tím, co mi napsal Zdeněk Perutka: ,,Vždy vypadá, jak kdyby mu měli uřezat nohu. A ten faul byl úplně zbytečný.U Jardy Svozila, který je dobrý fotbalista a chytrý kluk, mi takové projevy opakující se velmi často přijdou zbytečné. Kazí si tím své jméno.

Mladý Novák si na rozoraném hřišti postavil míč před penaltový puntík, Lašty vzorně držel nohy na čáře a možná i pro kombinaci těchto dvou faktorů nedokázal střelu domácího hráče dostat mimo tři tyče, byť směr vystihl a natahoval se, co to šlo.

Možná cennější, než nezasloužený zisk tří bodů, byla reakce Baníku, který se snažil zbývající čas využít ke vstřelení vítězné branky. Přineslo to roh a hezkou střelu, která ale šla bohužel nad.

Konec, domů se jelo s bodem, oba tábory za branami stadionu slyšitelně fandily a tím u televizního diváka jen prohloubily smutek z toho, že nemůže skloubit podporu svého klubu se sledováním zápasu z ochozů. Budeme doufat, že se to v dohledné době změní.

Po utkání se do světa na stránkách Deníku Sport dostala zpráva o snaze Baníku využít opci na Sanneha a udělat z něj napevno hráče Baníku. O předpokladech tohoto hráče pro Fortuna:ligu jsem přesvědčený, diskutované problémy s kondicí jsou odstranitelná věc. Hráč má prý dobrou, přátelskou a veselou povahu a chce na sobě pracovat. To vše mu v rozhodování klubu, které bylo dlouho na vážkách, pomohlo. A Sanneh, přestože byl při ligové premiéře v poločase stažen, při ní nepropadl. Schválně porovnejme jeho výkon ve srovnání s krajním obráncem na druhé straně hřiště za první poločas:

Sanneh Fleišman
Akce 43 26
Úspěšnost akcí [%] 51 65
Přihrávky 21 20
Úspěšnost přihrávek [%] 62 75
Driblinky 6 0
Úspěšnost driblinků [%] 50
Souboje 16 3
Úspěšnost v soubojích [%] 56 33
Ztráty míče 11 6
Zisky míče 3 3

Pravá strana se Sannehem byla dle čísel vytěžována soupeřem mnohem více (počet akcí, počet soubojů). A Sanneh pod tlakem obstál. Bude zajímavé sledovat, zda se v konkurenci Filla, Ndefeho a Jurošky prosadí do kádru pro příští ligový ročník, nebo zamíří na roční hostování, aby po sezóně a důkladném seznámení se s ligou natrvalo nahradil Filla. Důležité pro něj bude hlavně pravidelně hrát. Šanci ukázat se, po nešťastném zranění dobře hrajícího Jurošky, bude mít…

Snad nám zápasy s Boleslaví a v Olomouci přinesou kromě radosti z bodů zase i radost z předvedené hry.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.