Fotbalové úvahy Honzy Petruse

Půjde letošní sezonu ještě zachránit?

Schyluje se ke třetí sezoně v řadě, v níž se Baník z ligy ani poháru nekvalifikuje do předkol evropských pohárů, i když to byl pokaždé jasně vytyčený cíl.

Frustrace, kterou začíná nejeden Baníkovec cítit, pramení zejména z toho, že umístit se do pátého místa nezdá se býti v české lize zase tak nedosažitelné. K tomuto pocitu jistě přispívá i pohled na Spartu s Viktorkou, které klopýtají mnohem častěji, než by si samy přály. Přesto se nám nedaří mezi elitu proklouznout.

Vztekat nás může i to, jak těsně nám poháry unikají. V roce 2019 jsme prohráli finále poháru se Slavií v Olomouci, kde jsme tradičně zvyklí slavit trofeje a záchrany. Hned poté jsme po opravdu mdlém výkonu, který se přičítal malé šíři kádru a z ní pramenící únavě, nezvládli doma klíčovou baráž s Mladou Boleslaví. V roce 2020 jsme pak skončili šestí.

Letos ze sedmého místo naháníme Slovan a Viktorku. Abych to zbytečně nekomplikoval, budu předpokládat, že pohár opět vyhraje dominantní tým z Edenu. Do předkol Evropské ligy tudíž půjde i pátý tým, což se ostatně stalo loni i předloni. Mějme však na paměti, že uhrát si to v poháru může právě i Viktorka.

Můžeme tedy ještě alespoň stáhnout ztrátu, kterou na páté místo máme? Připomeňme si nejprve, jak věc stojí. Liberec je před námi o pět bodů, Plzeň o sedm. Do konce zbývá sedm kol s tím, že Slovan i Viktorka mají v době, kdy tento článek píši, jeden zápas k dobru. Se Slovanem máme pozitivní zápasovou bilanci, při rovnosti bodů jej tedy předskočíme. S Viktorkou nás čeká v předposledním kole přímý střet tzv. o šest bodů.

Tabulka Fortuna:ligy po 27. kole.

Před dvěma týdny, kdy jsme pod Ještědem uhráli bezbrankovou remízu, se zdál devítibodový náskok prakticky nedosažitelný. Jenže ouha, týmy před námi ztrácejí. Místo aby začala Viktorka stíhat Slovácko, k čemuž se schylovalo po její šňůře několika vítězství, remizovala v Karviné i doma s Jabloncem. Liberec prohrál se Slováckem a čeká jej zápas se sešívanými.

Česká liga dovede překvapit. Je nesmírně tvrdá, skoro každý zápas bývá těžký, fyzicky náročný a body se ztrácí lehko. Bohužel pro nás je však krom soupeřů ztrácel i Baník. Přes všechny jejich prohry a remízy jsme je tím pádem nedokázali, cyklistickou terminologií řečeno, docvaknout.

Nutno říci, že ztráty to byly bolestivé. V Liberci nás poté, co jsme vsítili regulérní gól, zradil předčasným hvizdem rozhodčí, načež ze stresu z této situace trefil Stronati z nařízené penalty jen tyč. V Ďolíčku jsme lepší nebyli. Pohrdli jsme však gólem, který dal střídající Carlos spasitel, darovali soupeři v nastaveném čase penaltu po faulu Svozila a přišli tím o další dva body. Frustraci na sociálních sítích jsem se vůbec nedivil.

V podcastu před dvěma týdny jsem naše šance na poháry označil za pouhou matematickou pravděpodobnost. Rozhodně nevymetám sázkové kanceláře, ale sám pro sebe jsem si myslel, že oba naši soupeři vzhledem k těžšímu losu klopýtnou. Tak se i stalo, žel Baníček těch bodů více vytěžit nedokázal.

Zdá se bláhové dál myslet na páté místo. Další dvě kola ale přijdou velmi rychle po sobě. Viktorka pojede do Teplic, které k záchraně potřebují doslova každý bod. Pak se střetne se Slováckem, které bude chtít týmu z Čech nadobro pohřbít šance na čtvrté místo. Slovan po domácím zápase se Slavii zajíždí do Opavy a Mladé Boleslavi, což jsou ne zrovna příjemné destinace.

My hostíme Mladou Boleslav, poté pojedeme na Sigmu. Z pohledu Baníku půjde o to konečně naklonit fotbalové bohy na svou stranu, jakýmkoli způsobem uzmout šest bodů a vyčkávat na další zaváhání soupeřů.

Půjde letošní sezona ještě zachránit? V této fázi už to nemáme zcela ve svých rukou. Šance skončit opět těsně pod vrcholem je značná. Česká liga je však nevyzpytatelná a věřím, že se nám přeci jen ještě podaří ztrátu na páté místo stáhnout. Nejlepší náplastí na naši frustraci by koneckonců bylo vidět v předposledním ligovém kole Baník na plzeňské půdě v přímém souboji o páté místo.

Komentáře nejsou povoleny.