Fotbalové úvahy Honzy Petruse

Fajn sobota s Baníkem

Tohle byla sobota s Baníkem, jak má být. Už v týdnu se domlouváme s Pavluschou na předzápasové pivo, kam nakonec dorazí pestrá sestava baníkovců od známých tváří, přes trenérky mládeže, až po baníkovce z dalekých Teplic.

U Chýlků je jako vždy skvělá atmosféra, pivo má správnou teplotu, všude převládají bílomodré barvy a hned panuje dobrá nálada. Pozdvižení mezi námi vyvovala cena piva, dvanáctku za 33 korun nemají ani na vesnici, snad to tedy majitelé mají dobře spočítané.

Po hodině a půl se zvedáme a jde se na věc. My se ve dvou vydáváme do sektoru D a nakonec stojíme blíže kotli. Zápas si člověk ve stoje s chorály a pokřiky užije vůbec nejlépe. Oceňuji, že se lidi až na výjimky skutečně řídí pokynem chodit v bílomodrých barvách, protože to působí opravdu dobře. Nálada je pozitivní, kdo by si taky o teplé prázdninové sobotě na cokoli stěžoval.

Po sobotě je rozhodně o čem mluvit. Skóre bylo stejně jako proti Hradci docela dlouho 0:0 a tribuny byly očividně nervózní. Velmi solidní support se občas mísil s pískotem, jednou se krátce ozval i obligátní pokřik My chceme Baník. A co fanoušci chtěli, to už podruhé za sebou ve Vítkovicích taky dostali. Střídající Tanko sice první šanci ještě spálil a trefil jen boční síť, pak ale nastala po střele Davida Buchty trma vrma a Tanko dorážkou z blízka překlopil skóre na naši stranu. Šlo vlastně o velmi podobný gól, jako nám dal před týdnem Tijani. Druhý gól připravil David Buchta, který očividně opět chytil super formu a po šajtli do vinklu tentokrát narýsoval luxusní příhru mezi obránce a vyslal Tanka do sólového úniku, který střelou na zadní tyč mazácky proměnil.

Nigérie nám poslední dobou přináší štěstí, body i peníze do kasy. Suverénní Tanko v rozhovoru po zápase ještě potvrdil, že chce být lepší než Sor i Tijani a pokud by to byla pravda, máme se opravdu na co těšit. Se třemi góly už je nejlepším střelcem týmu a za týden může být v tomto ohledu ještě líp.

Dělo se toho ale mnohem více. Dan Tetour se s poločasovým hvizdem vztekal směrem k ochozům, kdy mu vadil občasný pískot. Osobně si nemyslím, že by se tím měli hráči nechat rozptylovat. U Dana se možná jedná i o to, že po zranění se zatím ještě nedostal do své původní pohody, navíc mu na paty šlape Matěj Šín, který má podle mě nakročeno k tomu jej ze sestavy vyřadit. Obecně s pískotem vůbec nesouhlasím, mám za to, že pískat můžeme, až budeme předposlední, ne když se nadechujeme k tomu útočit na špičku, protože o nic jiného v příštím kole proti Boleslavi nepůjde! Případné další domácí tři body by nás pravděpodobně katapultovaly někam na sedmé místo.

S tím se váží dvě důležité věci –⁠ návštěvy a domácí neporazitelnost. Ve Vítkovicích za sebou máme tři zápasy, dva vítězné a jeden remízový při skóre 4:0. V minulých sezonách nám dělalo velké problémy v domácích zápasech bodovat a tento trend by bylo záhodno zvrátit. Byl bych totiž vskutku nerad, aby si do Ostravy kdekdo jezdil pro body. Naopak by soupeři měli cítit bázeň z plných tribun a nebezpečného Baníku.

Zpět doma se uvidíme ve stejný den i čas, tedy v sobotu v naprosto ideálních 18:00. Bylo by dobré, aby nás začalo chodit více, 6400 je podle mě v tak hezkém počasí malá návštěva, zvlášť když se našim rivalům z Prahy daří ukazovat, že lidi na fotbal ve velkém přilákat jde a nejsme v tomto v Česku nijak specifický trh. Některé pozitivní změny už jsou ostatně i na Baníku. Včera jsem velmi ocenil možnost končně ve stáncích platit kartou, naopak fanzóny jsem si zatím nevšiml. Z loňska pokračuje sektor mladých chacharů s vlastním speakerem, což je za mě opravdu skvělý nápad.

Lidi ale chodí především na krásný fotbal a góly. I to letos Baník doma nabízí a je nutné v tomto případě opět zmínit Davida Buchtu. Od doby, kdy se proti Slavii poprvé uvedl gólem na 1:3 po zpracování a zakončení, které mělo západoevropské parametry, přišly více i méně úspěšné sezony. Letos se bohudík ke své produktivitě vrátil, včera si připsal asistenci a i první gól padl z dorážky po jeho zblokované střele. 1+1 už má letos i Matěj Šín, jednu asistenci taky perspektivní Rigo. Uvidíme, kdy se rozstřílí Filip Kubala nebo zda nějaké hezké góly přidá taky Laco Almási. Zbraní dopředu nemáme vůbec málo.

Do sestavy se díky Bitriho odchodu do Norska vrátil Pojezný a zvládl to. Myslím, že jsem nebyl jediný, kdo se na něj na hřišti těšil, jeho konstruktivní hra dopředu mě baví. Trenér Hapal čelí docela velkému tlaku, pod nějž se s týmem dle mého názoru dostal sám ztrátami v prvních dvou kolech, přitom bylo jasné, že pak jedeme do Plzně a na Slavii. Zatím se mu daří povinné body sbírat zpět, ale pohybujeme se kvůli nepovedenému startu do soutěže neustále na hraně. Kdyby například přišla ztráta s Mladou Boleslaví a Baník i po sedmém kole zůstával v poslední skupině, zase by to fanoušky rozčílilo.

Po děkovačce jsme se odebrali do centra a povedený den zakončili skvělým burgrem v Pavilonu a vítězným panáčkem borovičky v Provozu. Je milé, že jsem na spoustě míst potkával lidi s šálami nebo v bílých tričkách. Na pisoárech jsme takto s kolegou dokonce v rychlosti zhodnotili zápas. Shodli jsme se, že nejpřesvědčivější výkon to nebyl, ale hlavně že se vyhrálo a máme tři body. Tak snad nás za týden bude ve městě ještě více. A že bude co zapíjet.

Komentáře nejsou povoleny.