Baníkovský týden

Baníkovský týden (157.)

Poslední desítky hodin odpočítává fotbalový Baník do startu nové sezony Fortuna:Ligy. Jak vidím na základě získaných informací i subjektivních dojmů pozice hráčů v kádru po přípravě?

Brankáři

V brance není co řešit, Honza Laštůvka je jasnou jedničkou. Zranění Viktora Budinského v přípravě znamenalo návrat na hostování připraveného Murina. Neštěstí jednoho je štěstím pro druhé a Murin povedenými výkony ukázal, že je kvalitním produktem kdysi vyhlášené brankářské školy Baníku. Do uzdravení Budinského bude Laštymu krýt záda právě on. Poté by se téma jeho hostování a šance na pravidelné zápasové vytížení mohlo vrátit do hry.

Obránci

Začneme zprava, kde si konkuruje trojice hráčů Sanneh, Ndefe a Juroška. Poslední kvůli zranění prozatím ze hry vypadl a návrat do sestavy bude mít i po uzdravení velice těžký. Sannehova a Ndefeho pozice je vyrovnaná a budou rotovat podle obsazení pravé zálohy a soupeře. Sanneh má lepší defenzivní schopnosti, ale hůře doplňuje tým dopředu, u Ndefeho je tomu přesně naopak.

U čtveřice středních obránců se dá soudit, že největší důvěře trenérů se těší dvojice Lischka-Svozil. Nešťastná role náhradníka tak v úvodu sezony nejspíše připadne Pokornému. Příjemným překvapením pro všechny byly solidní výkony Jaroslava Harušťáka, leváka z vlastní líhně, který tak obsadil místo vyhrazené pro čtvrtého středního obránce. Počítá se, že bude pravidelně nastupovat za B-tým, přičemž bude tréninkové jednotky absolvovat v áčku. Je i alternativou na post defenzivního záložníka, což si nakonec v přípravě i na pár minut vyzkoušel.

Levou stranu obrany si nenechá ukrást Jiří Fleišman, který během podzimu oslaví sedmatřicáté narozeniny. I na této pozici může hrát Ndefe a také pravděpodobně občas za Fleišmana zaskočí. Pozice třetího vzadu patří Denisi Granečnému, který ale může naskočit i v záloze (nakonec, v záloze si na jaře zahrál dost i Ndefe). 

Záložníci

Smolařem přípravy je Ondřej Chvěja, kterému zranění nedovolilo promluvit do boje o sestavu. Není ale všem dnům konec a další možný pohyb hráčů směrem z Baníku by jej dostal zpět do hry. Silnou pozici má Adam Jánoš, což je dáno i tím, že nemá úplně přímou konkurenci. Vedle něj pak budou souboj o místo svádět Daniel Tetour a Filip Kaloč. Rozhodovat bude taktika, soupeř nebo zda se bude hrát doma či venku a tak dále.

Pozice uprostřed zálohy s převahou ofenzivních úkolů bude znamenat výběr především mezi Lukášem Budínským a Danielem Tetourem. Produktivita a zahrávání standardních situací posouvá blíže do sestavy zejména pro domácí utkání Budínského, pro utkání, jako je to, které nás bude čekat hned na startu ligy v Jablonci, se nabízí zařadit na tento post pracovitějšího Tetoura.

Velmi konkurenční prostředí se dá očekávat na pravé straně zálohy a právě výběr hráče na této pozici ovlivní i obsazení postu pravého obránce. Příprava ukázala rezervy dvojice Sor-Ndefe v defenzivní fázi. Za nejlépe fungující a vyvážené dvojice se dají považovat Sor-Sanneh a Azevedo-Ndefe. Sor měl z hlediska produktivity nečekaně povedenou přípravu a sportovní úsek vidí v tomto hráči možnost brzy jej výhodně prodat, pokud by se mu podobně dařilo v lize. Zároveň jsou v jeho hře patrné velké nedostatky, pokud zrovna nemá míč u nohy a nepeláší s ním vpřed, čímž sportovnímu úseku oponuje trenér Smetana. Šance Azeveda a Sora na základní sestavu jsou tedy vyrovnané. 

Na levé straně si těžko představit někoho jiného než Davida Buchtu, kterému bude krýt záda Potočný či Granečný. Proč uvádím Granečného, když v přípravě nastupoval na levé obraně? Protože u Potočného, bych nepovažoval za zcela dané, že v kádru opravdu zůstane po celý podzim. Ze stejného důvodu v přehledu neuvádím Nemanju Kuzmanoviče, pro kterého, omlouvám se, navzdory gólově podařené přípravě stálejší místo v sestavě nevidím.

Aby byly pozice tří ofenzivních záložníků zamotanější, na všech z nich může nastoupit Jiří Klíma. A možná by tudy měl cestu do sestavy jednodušší než v útoku.

Útočníci

Kdykoliv byl v přípravě na hřišti, ukazoval Laco Almási své kvality a očekávám, že si tím vybudoval u trenérů pozici hrotového útočníka č. 1. Pro mnoho taktických variant se svou typologií komplexního útočníka hodí také Jiří Klíma. Můj subjektivní odhad je, že nejméně vytíženým se stane Tomáš Zajíc, který sice v loňském roce nastřílel nejvíce branek ze hry z celého týmu a pyšní se špičkovou konverzí zakončení v gólovou radost, v Baníku ale celou dobu bojuje s tím, že se do střeleckých příležitostí nedostává dostatečně často:

Zakončení na 90′ Úspěšnost střelby
Zajíc 1,05 38,0 %
Chvěja 1,93 20,7 %
Almási 2,15 20,0 %
Klíma 2,80 18,0 %

U Śmigy se dá ligové využití očekávat spíše formou krátkých epizod. Nastupovat bude především za B-tým, aby si zvykl na dospělý fotbal, případně v MOL Cupu.

Jak by mohly vypadat sestavy Baníku proti různým soupeřům?

Sestava na zápasy proti silnějším soupeřům

Sestava na zápasy proti rovnocenným soupeřům

Z Jablonce by bylo ideální přijet neporaženi, ať od začátku konkurenty v boji o čtvrté místo nenaháníme. Limity na počet diváků jsou sice nelogické, ale relativně dostatečné, přístup mají i fanoušci hostů, tak si pojďme sezonu užít!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.