Fotbalové úvahy Honzy Petruse

Kdy budeme mít na Slezské nový stadion?

Nová sezona odstartuje zhruba za týden a protože čas letí, bude už sedmá v řadě, kterou odehrajeme na půdě Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích.

Majitel Václav Brabec postupně dostává klub ze stavu klinické smrti, a tak se otázky okolo nového stadionu mohou zdát zbytečné. Nikdy ale není na škodu mít představu o tom, jakého kýženého stavu bychom rádi dosáhli. Kdo mě navíc sleduje na Twitteru asi postřehl, že mě kromě Baníku zajímá mimo jiné rozvoj Ostravy, architektura a urbanismus. Všechny tyto zájmy se v podobě nového ostravského svatostánku až pozoruhodným způsobem protínají.

Než se pustím do dalších úvah, rád bych zdůraznil, že můžeme být rádi nejen za prozíravého a schopného majitele, ale i za prozíravé bývalé vedení města. V tomto ohledu nerozumím časté kritice tehdejších politiků. Jistě, politiky je třeba často přísně kontrolovat, ale v tomto případě se vedení města pod správou primátora Kajnara z ČSSD nijak netajilo podporou klubu a sám pan primátor si jasně uvědomoval, jak je značka Baníku pro město důležitá. Tomu pak odpovídala i štědrá podpora města, které odkupem stadionu Bazaly v podstatě nalilo do zoufale zadluženého klubu přes 100 milionů korun.

Následně to samé vedení města z veřejných prostředků kompletně zrekonstruovalo stadion ve Vítkovicích tak, aby se zde mohl dále bez problému hrát fotbal a konat Zlatá tretra. A připomeňme si, že opravené Vítkovice už od té doby dvakrát hostily i reprezentační A-tým, který tam na začátku září přijede i potřetí, aby se v kvalifikaci o Mistrovství světa utkal s Běloruskem. Na Bazalech se nároďák objevil naposledy v roce 2000 při prohře se Slovinskem v přátelském zápase, na kterém jsem byl ve svých tehdejších jedenácti letech hrdě přítomen.

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích

Současná situace se stadiony se z určitého hlediska jeví i jako jistá nevýhoda, protože nás nic netlačí situaci řešit. Stadion ve Vítkovicích může v dobrém stavu sloužit několik desetiletí. Jelikož se našemu městskému rivalovi daří jen stěží přežívat na české fotbalové mapě, neexistuje ani dostatečně silná poptávka po našem přesunu, která by nejspíš sílila, kdyby si oba kluby hypoteticky dlouhodobě překážely na stejném stadionu.

Další brzdou v přesunu je také množství investic, které po letech dotování sportovní infrastruktury míří za současné garnitury do jiných projektů. Zatímco dříve byla dvakrát opravena Ostravar Aréna, vystavěna atletická hala, tréninková ledová plocha a opraven atletický stadion, tečou nyní finance především do koncertní síně nebo vědecko-technologické knihovny.

Atletická hala v Ostravě-Vítkovicích

Nebylo by ovšem od věci si dál navzájem připomínat, že stejně jako chybí Janáčkově filharmonii domácí koncertní hala, chybí zdejšímu nejlepšímu fotbalovému mančaftu domácí, čistě fotbalový stadion. Vzhledem k historii dobrých vztahů mezi klubem a městem se mi spolupráce na budoucím stadionu Baníku zdá nanejvýš logická. Aniž bych chtěl někoho dostávat pod zbytečný tlak, měli bychom se vedení klubu i města průběžně ptát na to, jak to s budoucím stadionem vidí. Vzhledem k nákladnosti takové investice nejspíš nelze čekat, že by celou částku pokryl sám majitel.

Otázka toho, kde by měl stadion stát, bývá dost výbušná. Přiznám se, že se v tomto řadím spíše ke konzervativnímu křídlu fotbalové veřejnosti a jiné místo než Slezská Ostrava pro mě nepřipadá v úvahu. Člověk nakonec přijme realitu takovou, jaká bude, bylo by ale vhodné se o zachování tradice hrát na slezském břehu Ostravice alespoň snažit.

Na Twitteru se mi nedávno rozproudila zajímavá diskuze pod tweetem, kde byly dvě fotky chátrajícího areálu fotbalového klubu SK Rapid Muglinov. Mnozí si dokáži představit, že by nový stadion mohl vzniknout právě tam.

Ruiny domácího hřiště SK Rapidu Muglinov

Pro výstavbu na Slezské Ostravě mám ještě poslední argument. Ostrava je stejně jako většina českých měst prostorově dost vstřícná. Přeloženo do běžného jazyka to znamená, že má dostatečné prostorové rezervy a mnoho parcel uvnitř města zůstává nezastavěných, přičemž se tam nachází náletová zeleň nebo různá zbořeniště. Takových míst je i na samotné Slezské několik. Tou složitější otázkou však budou majetkoprávní vztahy na daném místě. Vykoupit všechny pozemky na tak velkou stavbu bude za každých okolností představovat velkou výzvu.

Zároveň bych se přimlouval, aby se na návrhu nového stadionu podílela architektonická kancelář, která má se sportovními stavbami nějaké zkušenosti, nebo problematice staveb tohoto rozsahu minimálně rozumí. Byl bych nerad, abychom dopadli jako v Pardubicích, kde se rozhodli si postavit paskvil, který má díry uprostřed tribun.

Vizualizace Městského stadionu v Pardubicích po plánované rekonstrukci

Kdy se vůbec do příprav stavby pustíme, je otázka, na níž nelze v současné době zodpovědně odpovědět. Bude ale našim úkolem se průběžně k problematice nového stadionu vracet. Kotel to s ironií sobě vlastní pravidelně dělá, když při domácích zápasech vyvěšuje vlajku Vlajkonoši hosté. My ostatní musíme téma nového fotbalového stadionu Baníku otevírat dále i proto, že do Vítkovic nechceme chodit napořád.

P.S. Před několika lety natočil Adam Gebrian video z návštěvy nové mnichovské Allianz arény. I když je jasné, že nové Bazaly nebudou tak velké, některé postřehy ohledně jednoduchosti stavby nebo dopravního napojení na dálnici a železnici bude nutné brát v úvahu i v přípravě stavby našeho stadionu.

Komentáře nejsou povoleny.