Baníkovský týden

Baníkovský týden (158.)

Sobotní odpoledne bylo pro start nového ligového ročníku jak dělané. Hezké počasí, zápas na půdě soupeře, kde jsou fanoušci Baníku vítáni (jak sdělil moderátor přímo na stadionu, bez nás to není ono) a soupeř, který hned na úvod prověří naše ambice po letní nákladné obměně kádru.

Z něj těsně před utkáním vypadli Dan Tetour a Adam Jánoš, přičemž druhý jmenovaný by téměř jistě v sestavě nechyběl. Zdůvodnění „nemoc“ v dnešní době nevěstí nic moc dobrého a pokud je to TA nemoc, tak Adam bude připraven až na třetí či čtvrté kolo. Do základní sestavy si našly cestu tři letní posily – Lischka, Budínský a Almási. Naopak do hry vůbec nezasáhl nejproduktivnější útočník sezony minulé Tomáš Zajíc. Bude zajímavé, jak on nebo jiní hráči budou pozici druhého či třetího v pořadí dlouhodobě snášet.

Od úvodních minut se hrál z obou stran velmi dobrý fotbal. V první desetiminutovce třikrát zahrozil Baník (dvě Almásiho hlavičky, Azevedova střela po Almásiho sklepnutí), Jablonec mezitím trefil břevno. Po nadějné čtvrthodině přebral aktivitu domácí Jablonec a do konce prvního poločasu byl lepší. Laštůvka, jak jsme zvyklí, ale v klíčovém okamžiku skvělým zákrokem podržel své spoluhráče.

Do druhé půle Baník vstoupil lépe a hrál se vyrovnaný fotbal, který bavil. Po desetiminutovce trefili jablonečtí podruhé brankovou konstrukci, tentokrát vlastní branky. Přítomní fanoušci Baníku cítili, že prokletí města bižuterie může být zlomeno. Dokonce se pár desítek vteřin radovali ze vstřelené branky, leč rozhodčí na pokyn mužů od videa branku odvolal po shlédnutí ofsajdové pozice, ve které se nacházel Kaloč. Velká škoda. Na střídáních Baníku bylo vidět, že i trenérský štáb cítil příležitost utkání zlomit v náš prospěch – vyměnil oba kraje i útočníka a jak Sor, tak Klíma mohli utkání rozhodnout… Bohužel tak na druhé straně učinil Pilař, který přehlavičkoval Ndefeho. Oba krajní obránci byli terčem kritiky fanoušků, se kterou nesouhlasím. Proč? To se pokusím rozvést na Twitteru, jakmile budou k dispozici zápasová data a má domněnka se mi potvrdí. Výsledek nezměnily ani emotivní protesty kapitána Laštůvky či matadora Fleišmana, kteří zřejmě chtěli po rozhodčím, aby zkontroloval, zda Ndefe nebyl Pilařem faulován.

Co se dá dělat. Bylo to blízko, ale výsledek je takový, že od prvního kola na jednoho z konkurentů ztrácíme tři body. Výkon Baníku mne ale moc bavil. Deset střeleckých pokusů na hřišti silného protivníka? Jen tak dál a góly a s nimi i výsledky přijdou.

Přítomnost na stadionu je vždy příležitostí zaregistrovat věci, kterých si z televizního přenosu nevšimnete. Úmyslně jsem tentokrát zamířil mimo kotel a blízko hřiště, abych si i takových věcí mohl všímat a podělit se o ně. A nejvíce mne zajímaly nové tváře v našem dresu.

David Lischka odehrál velmi slušný zápas. Výstavba hry od obránců se hlavně díky němu dařila, uměl hru roztáhnout i dát přesný pas daleko dopředu, jako se stalo před jednou ze šancí. Když se mu nezdálo postavení spoluhráčů při zakládání útoku, dokázal si je dirigovat. Nebezpečný byl i při ofenzivních standardkách. Po utkání byl jedním z mála hráčů, kteří si šli plácnout s dětmi podporující Baník z protilehlé tribuny. Dres fanouškům nedal s omluvou, že z prvního ligového utkání v Baníku jej slíbil mamince.

Lukáš Budínský by při kompletním kádru asi od začátku v sestavě nebyl a průběh utkání ukázal proč. Nedostával se příliš do hry, často byl na nižších pozicích, než ze kterých by mohl dát průnikovou či finální přihrávku. K přímým kopům Jablonec Baník nepustil, když se Budínský dostal k zahrání rohového kopu, centr příliš přetáhl. Už příští týden se Zlínem to však bude utkání dělané pro něj.

Ladislav Almási v útoku potvrdil vlastně vše, co o něm ukazují data. Umí se dostat do zakončení, umí vyhrávat vzdušné souboje, vytváří příležitosti pro ostatní buď tím, jakou pozornost na sebe váže nebo tím, že spoluhráčům míč šikovně přistrčí či sklepne. Negativum? Zbytečně si občas pomůže nedovoleným zákrokem.

Jiří Klíma ukázal cit v mezihře, do které se často zapojil i schopnost obsáhnout velikou část hřiště neustálým pohybem. Utkání svým způsobem rozhodl, když nejprve nedal velkou příležitost tváří v tvář domácímu gólmanovi a o chvíli později svým lajdáctvím při defenzivních činnostech umožnil domácím založit gólovou akci. Stejnou nedůslednost ukázal i pár minut předtím. Určitě věc, které se musí vyvarovat.

Pokud rádi chodíte na Baník, kupujte permanentky. Tenhle tým vás bude bavit.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.