Baníkovský týden

Baníkovský týden (159.)

Utkání se Zlínem mívají poslední dobou vždy nějaký náboj. Soupeře vedou buď naši bývalí trenéři (Petržela, Páník) nebo se v jeho kádru vyskytuje třeba až osm hráčů s modrobílou historií, jako se stalo právě v něděli (Fillo, Hrubý, Procházka, Poznar, Fantiš, Hlinka, Vraštil, Reiter).

A tak mne zajímaly i předzápasové mediální výstupy obou stran. Alois Grussmann lákal fanoušky do hlediště: ,,V Jablonci jsme měli minimálně na bod, kdybychom proměnili šance, zřejmě bychom i vyhráli. Navíc to nebyly šance z nějakých náhodných brejků, mužstvo se prezentovalo i dobrou hrou, chvílemi jsme domácí celek přehrávali. Věřím, že kluci doma proti Zlínu tento výkon minimálně zopakují a přidají i góly. A že stojí za to přijít, vidět to na vlastní oči a klukům navíc pomoct.“ Asistent trenéra Tomáš Galásek zase sliboval že tým je na hru Zlína připraven: ,,Zlín bude těžký soupeř, prohrál také jako my 0:1, také bude chtít zabodovat. Jsme připraveni na to, jakým stylem Zlín bude hrát, nacvičovali jsem na to určité herní situace a věřím, že to přeneseme i na hřiště.

Na straně Zlína se velmi opatrně k utkání vyjadřoval Robert Hrubý: ,,Máme hodně kluků, co tam hráli, takže to vnímají asi jako já. Odehráli jsme tam nějakou část kariéry a v každém z nás to něco nechalo. Teď to snad pro nás dobře dopadne. (…) Kvalitně posílili. Co jsem viděl jejich první zápas, tak ho odehráli docela slušně. Jasně, bylo to první kolo, a tak se to ještě nedá tolik hodnotit, ale mají tam nebezpečné hráče. V útoku je nebezpečný vysoký Almási, na kterého si musíme dát určitě pozor. Celý kádr ale mají kvalitní, takže nesmíme nic vypustit a jít do toho na sto procent.

Oba týmy v úvodním kole nejtěsnějším výsledkem prohrály, oba ale podaly velmi slušné výkony. O náboj zápasu tak bylo postaráno.

Speciální motivací pro návštěvu utkání bylo k radosti fanoušků prodloužení smlouvy s Davidem Buchtou na čtyři následující roky. Davidův výkon v Jablonci neoslnil, naše očekávání ostatně leží po superproduktivitě v závěru minulé sezony hodně vysoko, ale zapadnout by nemělo, že výrazně zamakal na kondici a v prvním kole naběhal třetí největší porci metrů ze všech ligových hráčů, kteří zasáhli do prvního kola (12 227 metrů):

Zdroj: Fortuna:Liga

V minulém vzájemném utkání zatížil konto Zlína dvěma góly Tomáš Zajíc, pro kterého tentokrát nezbylo místo ani v nominaci. Tolik asi pro ilustraci, jaká konkurence v našem týmu panuje a na co si budeme i jako fanoušci muset nově zvykat. Naopak zpět byli po minulé absenci Tetour s Jánošem, byť druhý jmenovaný pouze na lavičce (a naštěstí se tak nepotvrdily zvěsti o nemoci, která druhým rokem mění naše životy včetně těch fanouškovských).

Skóre zápasu otevřel ještě do konce první desetiminutovky za přispění teče obránce hlavou po rohu David Lischka. Rohy našeho týmu se poté, co se jejich přípravě začal věnovat Jan Baránek stávají hrozbou ne pro naši, ale pro soupeřovu branku – tak, jak to má být. Statistika říká, že téměř každý třetí roh skončí zakončením, což není vůbec zlé číslo (soupeřům se totéž podaří průměrně při každém čtvrtém).

O tři minuty později znemožnil dalšího obránce Sor a akci, kterou rozeběhl asistencí z autového vhazování Fleišman, efektně i efektivně zakončil. A publikum bylo z úvodu pořádně nadšené!

V sedmadvacáté minutě poslal krásný centr (a nebyl to první povedený míč srbského záložníka) Kuzmanovič, z voleje se do něj opřel Lischka, který byl na výletě ze svých obvyklých luhů a hájů a pumelicí dokonce brankáři Dostálovi nasadil jesle. A podobně jako před ním Sor, i host ze Sparty byl viditelně dojatý. A možná měl Lišák po utkání další výjimečný dres pro maminku. Škoda žluté v závěru, které se budou sčítat…

Na hřiště se začal snášet déšť. Rozhodně to nebyly slzy smutku a rozhodně našim hráčům nevadilo, že míč na mokrém trávníku zrychlil. Jedna z věcí, která je v práci Aloise Grussmana vidět – přivádíme hráče, kteří umí rychle běhat nebo míče do běhu úspěšně hrát. A o pár minut později to předvedla dvojice Tetour – Almási. První rychlým dostoupením na půlce obral o míč Roberta Hrubého, ustál jeho ataky a po třicetimetrovém sprintu poslal přesný pas do kapsy za obránce Zlína, který Almási ze skluzu zakončil pod víko.

Chuť hráčům nechyběla ani poté, což dokládala spolupráce Laštůvky a Sora. První jemnovaný sebral ze vzduchu centr a rychle vyhodil na Sora, který šel do otevřené obrany. O minutku později další útok, Almási však nedal přesně na nabíhajícího Kuzmanoviče. Kdo Baník pár týdnů neviděl, poznal ho snad pouze podle dresů.

Po pauze hráči Baníku dali šanci divákům, co šli pro pivo a párek k návratu a usazení a šest minut po startu druhého poločasu vystartoval po pravé straně Sor, vyslal centr napříč celým vápnem na Buchtu sprintujícího po druhé straně a ten rozvlnil síť za Dostálem popáté.

Po necelé hodině šli dolů tři střelci branek (Sor, Almási, Buchta) a nahradili je Azevedo, Klíma a Potočný. Jak mi kdysi vyprávěl jeden z trenérů, takhle brzy rozhodnuté zápasy vlastně nemá nikdo moc rád. Hráči už často nechtějí, aby je zápas bolel nebo si věří až příliš a snaží se o exhibici či ukázat, že to byli oni, kdo udělal zápas, což vede ke ztrátě tempa a chybám. A přesně to se trochu stalo i Baníku. K tomu z nebes chcalo jak já po pěti pivech, a to taky nikomu v motivaci dřít dál naplno nepřidá.

Vyústilo to v branku exbaníkovce Hlinky (nebo chcete-li exbaníkovce Poznara, který jeho střelu tečoval do protipohybu Laštůvky). Myslím, že nuly se mu v tomto ročníku budou sbírat hůř.

Kromě střelců se musím zmínit o rozehrávce obrany a o Kuzmanovičovi. Trpělivá rozehrávka stoperů, schopnost správně načasovat kolmici či křížný pas u Lischky, zapojení jednoho ze záložníků do rozehrávky za současného vytažení krajních obránců vysoko po stranách hru Baníku hodně proměnilo. Přináší to rizika při ztrátách míče a bude těžké udržet tento způsob hry proti všem soupeřům, ale kouká se na to dobře. I na krev potícího Kuzmanoviče, kterého jsem možná předčasně odepsal. Nechť si z něho vezmou příklad ti, kterým se minut na hřišti nedostává.

Jaká slova měl o utkání po jeho konci trenér soupeře Jelínek? ,,Baník předvedl velkou kvalitu.

Od minulého utkání jsem všem psal, že Baník vyhraje 4:1, i dva střelce jsem trefil (Sor, Almási). Že to nakonec bylo ještě o branku lepší mi vůbec nevadí. Pokud si na sociálních sítích někdo stěžuje na PR klubu, pak musím říct, že lepší reklamu, než nedělní výkon by nevymyslel ani Mára Prchal. Zakončím stejnou větou jako minule: Tenhle tým bude lidi bavit, kupujte permanentky.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.