Baníkovský týden

Baníkovský týden (160.)

Zápasy v Českých Budějovicích bývají pravidelně zábavné jak na hřišti, tak v ochozech. Z posledních sezon si vybavuji retrovýjezd v druholigové sezoně a nepochopitelný rozdíl ve výkonu v prvním a druhém poločase, dvougólovou výhru v počátcích éry Luboše Kozla, kterou pečetil sólem z půlky Tomáš Smola nebo jarní utkání, ve kterém obě mužstva hrála pěkný fotbal, Baník byl o něco lepším týmem, jenže utkání skončilo těsnou porážkou.

Jakou změnou tým za dva roky od zmíněné dvoubrankové výhry prošel dokládají úvodní sestavy duelů. Vždyť v ní zůstali pouze Laštůvka, Kaloč, Potočný, Kuzmanovič. Co se nezměnilo byl napěchovaný sektor fanoušků hostujícího týmu a z televizního přenosu to vypadalo na velmi dobrou zábavu na jednom z nejdelších výjezdů, který si mnozí zpestřili návštěvou utkání divizního Chebu.

Budějovicím se podařilo výrazně vylepšit své finanční možnosti a kromě udržení stěžejních kmenových hráčů posílili tým několika známými jmény (Mihálik, Hora, Škoda, Šípoš, Hellebrand a další) se záměrem obdobným Baníku – zvýšit údernou sílu v ofenzivě.

Domácí nemohli být ze vstupu do soutěže po upocené výhře nad Teplicemi a prohře na Slovácku spokojeni, z našeho tábora byl přeci jen cítit větší optimismus. Jaký to kontrast s náladou starou sotva dva měsíce.

Baník i potřetí v řadě vstoupil do utkání aktivně a myslím, že to má pozitivní vliv na další průběh zápasu. První údery často ovlivní celé následující dění, asi ne nadarmo mají různá bojová umění z Asie ve své filosofii poučku – nemůžeš-li se konfliktu vyhnout, zaútoč první a se vší intenzitou. Každý útok byl nebezpečný, do zakončení se tlačilo pro mnohé překvapení sestavy Roman Potočný. Domácí se dostávali do nebezpečných situacích hlavně po našich individuálních či taktických chybách. To druhé pramenilo hlavně z využívání Filipa Kaloče na ,,šestce,” což pro něj asi vážně není nejšťastnější pozice. Otevření střeleckého ligového účtu se po centru zprava dočkal z těžké pozice Kuzma a radost byla veliká. Škoda následného polevení, ale do kabin jsem šli jako vedoucí tým. Když se  vydařil i vstup do druhého poločasu a Tetour skóroval netradičně hlavou, vypadalo to velmi dobře. Že zády k hráči se bránit nedá se však přesvědčil Svozil se svými parťáky z obrany a domácí hezkou brankou snížili. Jenže naši hoši působí jako tým. Schválně si všimněte gólových oslav, o co víc života v nich je. A tak když se ukopl Sor, uklidil jeho nepovedenou střelu do branky pohotovým volejem kanonýr David Lischka, aby si jeho parťák připsal alespoň asistenci. Ten kluk, co je u nás na hostování s opcí je obrovské překvapení. Měl jsem pochyby… a on gólům zabraňuje i je střílí. Navíc naší hře obrovsky pomohl jeho klid v rozehrávce. Pomalu bychom měli přemýšlet, kde vzít peníze na jeho vykoupení z rudého pekla…

V ohlasech trenérů na webu Dynama velmi dobře pojmenoval naši smrtící zbraň trenér domácího týmu (připojuji i slova našeho Ondřeje Smetany):

David Horejš (trenér Dynama): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. Náš výkon nebyl špatný, ale rozhodlo naše chování v pokutových územích. Jak směrem do ofenzivy, tak i do defenzivy. Myslím si, že herně to bylo zatím nejlepší utkání, ale když doma třikrát inkasujeme, tak nemůžeme pomýšlet na body. Jsem zklamaný, jaké branky jsme inkasovali, protože jsme se na to připravovali. Dostali jsme dva góly po centrovaných míčích.

Ondřej Smetana (trenér Baníku): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, byli jsme aktivní a vytvořili si slušné šance. Postupem času se do hry dostali i domácí, kteří dokázali být velice nebezpeční. Pomohla nám branka v první půli, brzy jsme se trefili i na začátku druhé. Fyzicky to nebylo vůbec lehké, soupeř je na tom po kondiční stránce velice silný. Ceníme si toho, že jsme zápas zvládli za tři body.

A abych využil i nějaká čísla, připojím úspěšnost akcí (zapojení do hry) našich hráčů. Pro jednotlivé posty uvádím i průměrnou hodnotu hráče za poslední rok, jelikož úspěšnost z logických důvodů je na každém postu z principu jiná (vyšší u defenzivních hráčů a hráčů ve středu hřiště). Vysoký rozdíl u Kuby Pokorného je pak právě dán tím, že nastoupil na jiné pozici, než na které svůj vysoký průměr nasbíral:

 

 

Laštůvka 74% (77%)

Fleišman 66% (60%)

Lischka 83% (77%)

Svozil 75% (71%)

Ndefe 55% (61%)

Potočný 49% (47%)

Tetour 55% (63,5%)

Kuzmanovič 52% (46%)

Kaloč 47% (59%)

Buchta 57% (52%)

Almási 37% (36%)

Střídající:

Azevedo 70% (57%)

Budínský 87% (61%)

Pokorný 38% (61%)

Sor 48% (56%)

Klíma 52% (40%)

Už teď se těším na perníkáře. A věřím, že naši hráči také!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.