Baníkovský týden

Baníkovský týden (174.)

Jak se Baník po návratu do ligy mění? To byla otázka, kterou ve mne probudila mnohá hodnocení probíhající sezony, hráčů, trenéra či předváděné hry. A tak jsem se ponořil do fotbalových dat a hledal, zda se v číslech skrývají nějaké stálejší trendy.

Nejprve připomeňme, v jakém stavu Baník přebírali jednotliví trenéři. Bohumil Páník přišel k týmu v březnu 2018, kdy jej od Radima Kučery přebral v nelichotivé situaci a vedl ho do závěru roku 2019. Luboš Kozel tým vedl od ledna 2020 do února 2021, kdy tým přebral současný lodivod Ondřej Smetana. Záměrně však nesrovnávám období jednotlivých trenérů (na to ještě třeba čas přijde), ale po jednotlivých sezonách od návratu do ligy, aby bylo vidět, zda existují parametry, ve kterých se Baník posouvá bez ohledu na jednotlivce na hřišti či lavičce.

Velmi pozitivně lze vnímat trend nárůstu bodů získaných na odehraný zápas. Graf ukazuje, že v tomto ročníku se zatím Baníku daří udělat onen kýžený ,,další krok vpřed“, který se nedařil po záchraně v první sezoně a zařazení mezi přednější týmy v sezonách dalších:

Podobně dobře vypadá graf vstřelených a obdržených branek s jednou výhradou – v současné sezoně mírně vzrostl průměr obdržených branek na zápas:

Varující je prudký nárůst počtu zakončení, do kterých Baník soupeře pouští a fakt, že pouze ve dvou z posledních pěti sezon byl Baník v průměru střelecky aktivnější než jeho soupeři:

Ovšem podle hodnocení kvality střeleckých příležitostí se není až tak čeho bát, zápasové xG našich soupeřů totiž klesá, zatímco to naše zůstává už třetí sezonu prakticky stejné:

Hraje Baník na dlouhé míče? V minulé sezoně jich hrál hodně, podobně jako v první sezoně po návratu do ligy, letos jich ovšem hodně ubylo:

Naopak druhý rok po sobě roste počet centrů, kterými se snažíme dostat míč do nebezpečných prostor, i když se nejedná o nejvyšší hodnotu v krátké ponávratové historii:

Velký rozdíl v herních způsobech trenérů (Kučery a Kozla na straně jedné, Páníka a Smetany na druhé) se ukazuje v grafech počtu přihrávek na zápas a držení míče. Baník v tomto ročníku kombinuje nejméně za posledních pět sezon:

Jenže jak ukazují grafy výše, zároveň má letos v rámci pozorovaného období největší počet bodů, branek i šancí…

Pro fotbalové fajnšmekry je pak údaj PPDA. Metrika vychází z anglické zkratky slov ,,přihrávek na defenzivní akci,“ číslo tedy vyjadřuje, kolik přihrávek si v průměru vymění hráči soupeře, než dojde k zisku míč zpět. Čím nižší hodnota, tím lépe. Potěšující je, že se Baník začal pozvolna přibližovat hodnotě, které dosahoval v první ponávratové sezoně. Opět vlastně pochvala pro trenéra Kučeru. Pro zajímavost přidám číslo ligového presinkového krále, Slavie, které v letošním ročníku činí 6,33.

Závěr? Z grafů je patrné, že Baník se v nejdůležitějších parametrech (body na zápas, vstřelené góly) trvale posouvá. Také je z nich však patrné, že i s neustále vylepšovaným kádrem ustoupil od náročné hry k účelnosti. Otázkou tak je, zda si tímto nestanovil vlastně strop své ligové pozice, protože ty úplně nejlepší týmy mají nároky na počet zakončení, kontrolu míče či presink po ztrátách prostě a jednoduše vyšší…

Ale čísla jsou vždy jen čísla a statistika zase vždy ukazuje jen minulost. V zápase s Plzní můžeme udělat významný krok ze stínu těch nejlepších a přiřadit se po jejich bok. Protože tam Baník patří.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.