Baníkovský týden

Baníkovský týden (177.)

Kromě docela důležitého utkání s Českými Budějovicemi (všimli jste si, jak často se s tímto soupeřem potkáváme v utkáních, která pro nás mohou být v sezoně zlomová?), se odehrálo i několik dalších věcí, které stojí za pár slov.

Nedělní mikulášská nadílka

Slovy „Bassey si neškrtne,“ jsem končil minulé vydání Baníkovského týdne a říkal si, zda to přeci jen není příliš nabubřelé. Ale přišlo mi to i tak lepší než „Smetana véééén, na to se nedá koukat, kde je plán bé,“ což zaznívá po utkáních, která prohrajeme. Remizujeme. Nebo občas i po těch, která vyhrajeme.

Pokud doteď platilo, že Baník je mužstvem druhých poločasů (bilance prvních poločasů 4-8-4 a desáté místo, bilance druhých poločasů 9-4-3 a druhé až třetí místo), rozhodl se Baník soupeře zmást a odehrát svůj lepší poločas hned po úvodním hvizdu rozhodčího. A byl to pořádný kvapík. Už ve druhé minutě Ndefe pustil kolmici na zabíhajícího Tetoura a ten dal ukázkově do prostoru penaltového puntíku na Klímu, jenž vstřelil svou čtvrtou branku v posledních čtyřech kolech. A v sedmé minutě bylo ještě veseleji. Fleišman nachytal z trestňáku Vorla jako liška slepici. Budinský pak musel tým párkrát podržet, Baník ale na hřišti vládl a předváděl hezké kombinace, na příklad signál po rozehraném rohu. Fotbal našich hochů bavil. Po půlhodině hry poslal Kaloč oblouček za obranu (nacvičená věc mimochodem), Buchta si naběhl za bránící hráče a předvedl to, v čem je mimořádný – v kvalitě prvního doteku a zakončení. Pak zas něco pochytal Budinský a šlo se do šaten.

Druhou půli Baník začal svižně, Almási však svůj gólový účet bohužel nerozšířil. Možná to chce ještě přeci jen víc makat na zakončení než na portugalských slovíčkách. Baník pak viditelně polevil, a tak si zase zachytal Budinský. A bohužel se prvního letošního čistého konta nedočkal, když kapituloval po Škodově hlavičce. Bylo vidět, jak ho to štve a já se mu vůbec nedivím. Pochyby o výsledku zápasu však záhy poté uťal Kuzmanovič krásným volejem po breaku, do kterého se zapojil i stoper Svozil. Potočného MMA vložka se dost nepochopitelně obešla bez karty a to bylo ze zápasu vše.

Dobře hoši, fajne to bylo!

Rušno v kancelářích

Ve čtvrtek se na Bazalech sešli všichni zainteresovaní při tvorbě kádru, tzn. trenérský štáb, vedení sportovního úseku, klubový skaut a datoví analytici z 11Hacks, kteří řešili přestupové priority pro zimní období. Proslýchá se, že absolutní prioritu pro trenéry má posílení na pozici středního záložníka. Připomínám, že se znovu objevilo jméno Dominika Janoška, kterého se Baník pokoušel získat z Plzně již před rokem. Nový kupec se do západočeského klubu nehrne, nabídky v desítkách milionů na hráče také nikde a Janošek patří spíš těsně pod čáru základní sestavy – kdy jindy by ho měl Baník získat než teď? Jsou ale i další varianty – Trenčínský Kadák, který zažívá půlrok, kterým silně zaujal mimo jiné Slovan Bratislava, či srbský reprezentant do 21 let Lukič (Čukarički), který sice tolik neupoutal mnohé zájemce produktivitou, ale spíše mimořádným vlivem na hru svého týmu. Nejedná se však o konečný výčet jmen na pozici středního záložníka.

Dalšími prioritami jsou posily na pozici levého a středního levonohého obránce. Náhradu či konkurenta potřebujeme k nesmrtelnému dědkovi Fleišmanovi (atributy dle mého soudu nejlépe splňuje v minulosti zmíněný Madleňák z Ružomberoku) a vzhledem k výši opce a snahy Lischkových agentů poslat jej nejpozději po sezóně na zahraniční angažmá, je zájmem klubu získat levonohého středního obránce. Časté cesty zástupců Baníku dávají více než tušit, že cílem je jihlavský Pojezný, ten však upoutal pozornost i mnoha dalších prvoligových týmů včetně Slavie.

Na seznamu je i několik brankářů. Logicky se dá dovodit, že by se mělo jednat třeba o Jedličku z Dunajské Stredy. O tom, že se jednou chce do Slavie či Baníku vrátit, se v podcastu Přímo z kabiny nechal slyšet Jirka Pavlenka. Ale zatím bych to bral spíš jako zdvořilostní slova, byť z se ve Werderu stal z prvoligové jedničky druholigovou dvojkou. Nové pak jsou informace Deníku Sport o zaměření skautingu na sever Evropy. Věřím že tuto informaci Deník Sport ještě rozvede, a tak nebudu střílet na slepo, i když dvě jména do pranice bych měl… Platí však, že nakonec může být vše jinak. Na každý potřebný post je vytipována přibližně pětice možností a jak se nechal slyšet Alois Grussmann, nikoho nebudeme přemlouvat, hráč musí chtít do Baníku sám. Návrat Janka Greguše je pak dle dosavadních informací pouze našim snem bez reálného základu.

Ať to dopadne jakkoliv, Václav Brabec se v létě plácl přes kapsu a vypadá to, že je připravený udělat to znovu. Možná to není jen touha po zkvalitnění kádru za každou cenu, možná v tom je i kus podnikatelského pragmatismu. Problémy Jablonce a Plzně, užší mantinely Slavie nebo v důsledku covidu či jiných problémů napjaté rozpočty dalších klubů. To vše nabízí příležitosti potenciálně výhodných investic, které se Baníku dosud nenabízely. Jako ve všem platí, že krize jednoho je příležitostí pro druhého. Nakonec ani ten Sport Invest do Brna nejde. Miliardář Fait na této adrese rovněž nezakotví, přičemž pro Baník je to spíše pozitivní zpráva. Nebo výhledově dokonce dvojnásobně pozitivní? Uvidíme, uvidíme…

Ale ještě na skok zpět k přestupům. Své ostravské trápení by mohl ukončit Roman Potočný, o jehož služby se znovu hlásí Teplice povzbuzené první výhrou pod trenérem Jarošíkem. Konkrétní zájemci se naopak zatím neozvali v případech jiných hráčů, kterým by klub ve štěstí jinde nebránil, nicméně do přestupního okna je ještě daleko. Možná tak ani nevadí, že je včera z tribuny neviděli na hřišti v akci…

Příští zastávkou jsou Pardubice. Minulé vystoupení ještě pod trenérem Kozlem přineslo v Ďolíčku prohru a fakticky už tam se rozhodlo o trenérově konci. Jeho nástupce Smetana má naopak šanci udělat svou zimní pozici definitivně neotřesitelnou. Podaří se mu to?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.