Baníkovský týden

Baníkovský týden (178.)

Baník přivezl tři body z oraniště ve Vršovicích a přiblížil se Slovácku. Dále nás čekají drobné novinky z přestupového dění a blížící se čas odvety sešívaným.

Jednoznačná záležitost v Ďolíčku

Baník začal na hrozném terénu aktivně, přičemž sebevědomí soupeře musel zákonitě nahlodat svými nejistými zákroky i brankář Letáček. Po několika planých hrozbách Baník udeřil. Kuzmanovič se dostal klasicky k lajně, nacentroval, míč si hlavou našel Buchta a ukázal svou mimořádnou kvalitu v zakončení. Produktivita tohoto odchovance je skvělá. Buchta umí vstřelit gól jakýmkoliv způsobem. Posuďte sami – Zlínu gól levou, Spartě a Budějovicícm pravou, Pardubicím hlavou. V minulé sezoně tři branky pravou, tři branky levou.

Když po půlhodině hry na Fleišmanou radu Kuzmanovič obstřelil zeď a poslal Baník do dvoubrankového vedení, vypadalo to již velmi dobře. Kuzmanovič si tak v zápase připsal 1+1. Což je stejná bilance, jaké dosáhl loni za celou sezonu. Vůbec je to trochu paradox – v minulé sezoně řádil nechtěný Azevedo, v současné sezoně nechtěný Kuzmanovič. Jestli bychom si toho Potoka neměli schovat pro sezonu příští. 🙂

Do druhého poločasu vstoupil Baník méně aktivně (či důrazně) a Budinský v brance dostal šanci několika zákroky vyniknout. Hráče to naštěstí probralo z letargie a opět se chopili aktivity. Byla radost vidět Klímovu práci s míčem nebo Svozilovu rozehrávku. Trenér Smetana se rozhodl pomoci našemu tempu i střídáním, konkrétně nasazením Almásiho za Kuzmanoviče a Sora za Azeveda (čekal jsem spíše stažení Buchty). A oba byli brzy na hřišti cítit. Sor získal zdánlivě ztracený míč a do obří šance vyslal Tetoura, který se sice zbavil obránce, ale spolu s ním se zbavil i stability a místo zakončení skončil na trávníku. O chvíli později pustil Sor míč za sebe na Almásiho, který se mohl brankáře zeptat, kam to chce, jenže ten mu asi poradil, že nejlépe do reklamního panelu vedle branky… Škoda, mohlo být hotovo.

Přes neproměnění několika šancí Baník nepůsobil, že by ztratil nad zápasem kontrolu. Domácí po lepším vstupu a větší agresivitě v úvodu druhé půle zase upadli do mírného útlumu. Upřímně, žádný slavný výkon nepředvedli, odpovídal pohledu na tabulku.

Po chvíli Sor předvedl to nejlepší i nejhorší ze sebe. Skvěle unikl po pravé straně, místo přihrávky na zcela volného Almásiho však dal přednost zakončení vedle branky… Almásiho vzteklé máchnutí bylo všeříkající, byť se dá pochopit i Sorova nedůvěra po Lacově předchozím selhání.

Nicméně za chvíli se už naše černá perla zubila na celé Vršovice. Ndefe vyslal nádherný projektil do brankové konstrukce, míč se odrazil právě k Sorovi a ten ranou z voleje rozvlnil síť.

Na poslední desetiminutovky vyslal trenér Smetana trojici čerstvých hráčů z lavičky – Jurošku, Budínského a Potočného. A právě Potočný se mohl zapsat mezi střelce, jenže míč po jeho střele a zásahu brankáře Letáčka nerozvlnil síť, ale obličej spoluhráče Sora, který zůstal po tomto direktu dlouhé vteřiny ležet na promrzlém hřišti. Naštěstí to nic nebylo.

Tři branky, tři body, konečně nula na kontě obdržených branek. Dobrá práce!

Přestupové novinky

Nic není staršího než včerejší zprávy, zní jedna ze starých pravd. A platí stále. Podle všeho Baník skutečně kromě prioritních pozic (střední záložník, levý obránce) intenzivně pracuje na příchodu brankáře. Fokus směr Dunajská Streda platí (v DACu je kromě Jedličky ještě další brankář, o kterého může být z více stran zájem, a to Vantruba), ale zdá se, že ještě více se vedení Baníku dívá jiným geografickým směrem. Všichni uvažovaní brankáři pak splňují čtyři parametry – jsou mladí (19-23 let), jsou nebo byli mládežnickými reprezentanty, hra nohou patří mezi jejich kvalitní dovednosti a domluví se se spoluhráči svým rodným jazykem. Správně se dorozumět je důležité, neboť jak jsem se sám v předminulém týdnu přesvědčil, například mezi větami „chceme jedničku“ a „chceme Jedličku“ je rozdíl malý, ale zatraceně významný. 🙂

Velmi překvapivě pak působí informace o snaze rozšířit kádr na opačné straně hřiště. Kromě potenciální náhrady za Almásiho (nic ale zatím nesvědčí o tom, že by k jeho odchodu mělo dojít již v zimě), kterou klub hledá na severu Evropy, v Čechách i na Slovensku, uvažuje Baník o příchodu hráče, který by na svou příležitost čekal za Almásim a Klímou. Jedna z vyhlédnutých alternativ z nižších soutěží se již upsala konkurenci, nicméně na radaru Baníku by údajně měl být druholigový hráč, kterému v létě v jeho klubu vyprší smlouva. Jméno? Nápověda zní, že ve třetí lize byl opravdu Silný.

Li-cen-ce!

Zhruba dvacítka tuzemských trenérů by měla být přijata ke studiu UEFA PRO licence a přijímací zkoušky ke studiu v minulém týdnu absolvoval i Ondřej Smetana. Pokud by byl ke studiu přijat, čekala by ho kromě šance být konečně oficiálním hlavním trenérem Baníku i povinnost uhradit si školné ve výši přibližně osmi desítek tisíc korun. Takže nějaké prémie za body proti Slavii by se hodily.

BP! Viktor Budinský stál v brance proti Slavii ve finále poháru. Zápas rozhodla sporná penalta, bolela nesmyslná červená pro Baryho. V neděli se odehraje finále podzimní části ligy opět bude v brance Viktor. Úkol je jasný – udělat nám radost a zkazit sešívkám Vánoce!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.