Baníkovský týden

Baníkovský týden (186.)

Ostrá jarní premiéra čekala Baník v Boleslavi. Neoblíbený soupeř, dalo by se donedávna říct. Byla to totiž právě Boleslav, která Baník připravila o poháry v prvním ročníku hraném s nadstavbou a byla to Boleslav, kam jsme pravidelně jezdili na porážky, ale kdeže staré vody.

Boleslav jsme na podzim doma porazili (pravda, s velikánským štěstím), prokletí utkání na boleslavském stadionu již bylo také prolomeno a popodzimní pohled na tabulku ukazoval mezi Baníkem a Boleslaví rozdíl deseti bodů ve prospěch slezského klubu. Tímto pohledem se před utkáním jevila jako dobrý výsledek i remíza.

Úvodní sestava našeho mužstva potvrzovala, jak rychle se mění kariéry fotbalistů. Kdo by si při startu sezony v Jablonci pomyslel, že za půl roku bude Laštůvka na lavičce, z obrany bude míče nakopávat Chlumecký, Potočný bude v Plzni, Azevedo na Slovensku, Sor ve Slavii, že kraje nám budou brousit Ekpai, Falta či Koncevoj a ve středu zálohy bude operovat Boula.

Na rozdíl od prověrky v Edenu nám vyšel vstup do utkání. Čtvrtá minuta – Kuzma 0:1. Pětadvacátá – Klíma z penalty 0:2. Csaplárovu past jsme naštěstí nepřipustili a nechali domácí snížit. Ano, vzpomněl jsem si, že Boleslav letos několik ztracených zápasů dotáhla či dokonce otočila. Nicméně Baník šel po přestávce díky lepší produktivitě opět do dvoubrankového vedení po hezky sehraném rohu. Trefil se Klíma a hle, z hráče, kterého na podzim někteří z trenérů na tribunách vyháněli, je jeden z adeptů na krále ligových kanonýrů. Z hráčů, kteří v lize po podzimu zůstali, je šestým nejlepším střelcem.

Baník vypadal dobře i v dalších minutách, líbilo se mi vysoké napadání, hráči nebyli líní na krok, jenže vše se zlomilo několika okamžiky – penaltou, ze které domácí snížili na 2:3, změnou na levé straně, kdy by Koncevojova aktivita bez míče nestačila ani na Hlubinu B a Ekpaiovou únavou, který dokud mu síly stačily, hrál velmi dobře.

Výhru náš tým naštěstí ubránil a na dlouhou cestu do Ostravy naložil kromě špinavých dresů i cenné tři body. Na první místo má Baník menší ztrátu, než kolik chybí šestému celku na něj a teď má na programu dva domácí duely. Nevypadá to věru zle!

Srdcař Lischka

Vždy mi udělá radost, když se někdo rozhodne udělat hlubší rozhovor s někým z Baníku. Není to dávno, co v Deníku Sport vyšel takový rozhovor s Danem Tetourem, nyní přišel na řadu s dvoustránkovým prostorem David Lischka. Neobyčejný příběh člověka, jak bylo perfektně vystiženo ve vyprávění pro Bez frází, který dostal nesmírně zajímavé pokračování zimní anabázi se Spartou. Lišák v rozhovoru potvrdil, že po stažení do Sparty to úplně na jeho návrat do Slezska nevypadalo a jeho kroky mohly nabrat směr spíše do Polska nebo Maďarska: „Upřímně přiznávám, že to bylo docela dost žhavé a finančně zajímavé. Zastávám názor, že každé nabídky je třeba si vážit. (…) Pak jsem se však dozvěděl, že Baník je schopný se domluvit se Spartou na přestupové částce. A nebylo co řešit.“ Je to vlastně podruhé během šesti měsíců, kdy se David Lischka rozhodl pro Baník a aby v jeho dresu mohl nastupovat, vzdal se možnosti většího výdělku. V dnešním profesionálním sportu se jedná o velmi vzácné chování.

Neúspěšný test Juniora Olaitana

Zajímavou zkušenost zažil Baník s reprezentantem Beninu Juniorem Olaitanem. Hráč dostal v rámci testů příležitost připravovat se s A-týmem, v rámci tréninkových cyklů zaujal a klub pro něj začal chystat nabídku kontraktu. Jenže pak se bez jakékoliv informace další den neukázal a ze sociálních sítí vyšlo najevo, že podepsal smlouvu s francouzským druholigovým klubem Chamois Niortais.

Je možné se z takové zkušenosti poučit? Vlastně ne. Pokud chcete hráče před podpisem smlouvy prověřit, může vám podobným způsobem zmizet kdokoliv. Podpisem bez zkoušky se zase vystavujete vysokému riziku, takže je to vždy o poměřování na jemných vahách. Zrovna na postu středního záložníka je možná škoda, že Baník vyšší míru rizika neakceptoval, ale jak už jsem psal dříve, to že někdo nepřijde, může být šancí pro někoho jiného a možná to nakonec škoda nebude. Tak už to v životě i ve sportu chodí. A třeba Jiří Boula zvládl svou ligovou premiéru se ctí.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.