Baníkovský týden

Baníkovský týden (187.)

Zápasy favorita s týmem bojujícím o sestup, natož zkraje jarní části? Zrádné, jak se přesvědčila v prvním jarním kole třeba Slavia. Zimní pauzy leckdy znamenají pořádný vítr v kádrech a do jarní sezony poté mužstva vstupují z velké části jiná. To je i případ Teplic, které pro jarní záchranářské boje přivedly rovnou devět nových tváří.

Žlutomodrý soupeř ze severu Čech vyznává rozestavení 3-4-1-2 a před zápasem byl s průměrem 7,24 střel na 90 minut vůbec nejméně zakončujícím týmem ligy. Podle papírových předpokladů to tedy měla být jasná záležitost. Jistý nádech pikantnosti pro Baník zápas přinášel ve vzpomínce na sezonu minulou. Koncem února 2021 byla domácí remíza 1:1 posledním utkáním trenéra Luboše Kozla na lavičce Baníku, za který tehdy do hry zasáhli Fillo, Stronati, Sor, Jánoš, Holzer, Šašinka, Mena nebo Zajíc. Osm hráčů, kteří za Baník již nekopou.

V úvodu byla patrná snaha domácích dostat soupeře pod tlak. Rychlá vhazování, kolmé míče za obranu. A po jednom takovém se dostal v pohybu do vápna Klíma, dal do středu na Almásiho, ale ten vyzkoušel pouze pevnost brankové konstrukce. Na druhé straně si svůj tradiční nejistý zákrok připsal Budinský, když nepovedený centr mířící do branky vytlačil obouruč nad břevno a dal tak hostům šanci zahrávat roh.

Baník se snažil soupeře zaskočit rozestavením se třemi stopery. Nefungovalo to však tak, jak si trenér Smetana představoval. Velké varování přišlo, když Chlumecký hrající ve středu obranné trojice propadl v souboji a Sejk uklidil přesný pas z levé strany za Budinského záda. Branku však naštěstí odvolal VAR.

První gólová radost našeho týmu přišla po spolupráci netradičně zprava centrujícího Fleišmana a hlavičkujícího Almásiho, kterého poprvé pustil k jeho oblíbené formě zakončení (letošní sedmý gól hlavou) do té doby vzdušnému prostoru vládnoucí Tijani.

Chlumecký stíhal i v dalších minutách zvedat tep příznivců bílomodrých, jak žlutým faulem, tak přihrávkami. Upřímně jsem se modlil, abychom se vrátili k obvyklému rozestavení, leč mé prosby vyslyšeny nebyly a trpěl tím výkon celé defenzivy.

V pětatřicáté minutě si o odpustek řekl brankář Budinský, když po dalším nedůrazu stopera Chlumeckého reflexivně vyrazil střelu zblízka zakončujícího Žáka. A po dalších pěti minutách dobře vytáhl mimo tyče střelu Jukla. Další pokus Fortelného, který tečoval Sejk, si však už do jeho sítě cestu našel.
Když pak parádní obtočení Ekpaie kolem dvou protivníků zadrbal Almási, který mu míč do náběhu nevrátil, šlo se do kabin místo za uznalého pokyvování hlavou za jejich rozčarovaného kroucení. Upřímně jsem neporozuměl, proč dostal při tříobráncovém systému přednost Chlumecký před Pokorným. Bylo to snad proto, aby se mu přeci jen začalo chtít do Karviné s vyhlídkou zachraňování ligy?

Do druhé půle se šlo beze změn v sestavě a bohužel i v obrazu hry. Chyběly přihrávky, které by vedly k přečíslení, šancím a k otevření zahuštěné obrany soupeře. Hráči si nepomohli ani roztrháním soupeře pohybem, což se na druhé straně skvěle dařilo Sejkovi s Žákem. Vyvrcholilo to protiútokem teplických, který začal tři na tři a skončil Žákem tváří v tvář Budinskému. A nemýlil se – 1:2. Na průšvih bylo zaděláno.

Ondřej Smetana sáhl do sestavy, Ekpaie překvapivě nahradil Boula, jedinou změnou však byla změna skóre – Žák, Sejk a 1:3. Do hry šli Šín s Buchtou. Bude však stačit dvacet minut na zázrak?

Kolem osmdesáté minuty se do dvou zakončení dostal Klíma, jednou proti němu zasáhl Grigar, podruhé střílel technicky nad. Jiskřička bodové naděje přišla s Fleišmanovou druhou asistencí a Almásiho druhou gólovou hlavou v třiaosmdesáté minutě.

Místo vyrovnání však přišel v závěru čtvrtý gól v naší síti z nohy Lukáše Marečka po breaku do již dosti riskantně hrající obrany. Konečný stav 2:4

Chtělo by se mi napsat, že náš výkon stál za hovno, ale prý se mají na všem hledat pozitiva. Almásiho dva góly, Šínův první ligový start, do sestavy se nám příště vrátí Kuzma a snad i někdo další (Lischka, Laštůvka, Tetour?). A hlavně horší, horší už to příště snad fakt být nemůže.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.