Baníkovský týden

Baníkovský týden (188.)

Blbá nálada. Těmito slovy bych charakterizoval týdenní čekání na reparát nepovedeného zápasu s Teplicemi. Každý vnímal, že zápas se Sigmou bude pro další vývoj sezony jedním z klíčových. Dobrou zprávou byl návrat diváků na stadion. Fotbal bez fanoušků a s nimi, to jsou prostě dva jiné sporty.

Sestava utrpěla zásahy, jistá byla absence Jardy Svozila, očekávaný byl návrat Kuzmy a také změna mezi tyčemi a na postu levého stopera. Viktor Budinský dostal, počítáme-li i generálku v Edenu, od prvoligových soupeřů v posledních třech zápasech deset branek, a to je opravdu příliš. Že není moc variant, jak nahradit praváka Svozila ve stoperské dvojici bylo jasné také. Stejně jako obavy, zda si Pokorný, jehož nervy jsou minimálně půl roku tvrdě zkoušeny, s utkáním poradí.

Venkovní zápasy se Sigmou se mi v posledních letech líbily, přinesly většinou hezký fotbal a dobré výsledky, domácí utkání se stejným soupeřem mi naopak přijdou nervózní a hrané hodně od podlahy. To si osvojil i nováček vzájemných měření Boula, jak bylo patrné z jeho až přehnaně ostrého zákroku po ztrátě míče uprostřed hřiště před koncem první dvacetiminutovky.

Jinak se ale Baník vrátil k tradičnímu rozestavení, kolmým přihrávkám i centrům do prostoru mezi malé vápno a penaltový puntík soupeře. Přesnost někdy chyběla, ale fotbal to nebyl úplně špatný. Živo bylo před oběma brankami, leč do půle se síť za brankáři vlnila pouze silným větrem.

Trenéři neměli důvody šahat ve vyrovnaném utkání do sestav v poločase, nepřekvapí tedy, že ani obraz hry se v úvodu druhé půle nezměnil. Pokud jsem za ostrou hru v první půli Boulu kritizoval, musím jej i pochválit za to, jak několikrát středem hřiště hezky vyvezl míč. To je totiž jedna z věcí, která nám v posledních zápasech z důvodu absence Dana Tetoura kriticky chyběla.

Po hodině hry zápas dospěl do fáze bitvy o střed hřiště, což Baníku do karet nehrálo. Možná i proto se trenér Smetana rozhodl tým osvěžit Klímou a Buchtou, kteří nahradili Boulu a Kuzmanoviče. Falta opustil kraj hřiště, kde udělal prostor pro Buchtu a sám se posunul ke Kaločovi. Pohled na časomíru napovídal, že branka na jedné či druhé straně by už mohla být vítězná. Jenže místo aby s novou krví na hřišti hrozil Baník, vypracovala si Sigma v krátkém časovém úseku tři velké příležitosti, které i díky Laštůvkovi zůstaly neproměněny. Ufff.

Uběhlo pouhých šest minut a trenér Smetana opět šáhl do sestavy a na hřiště vypustil k ligové premiéře Jaroně místo krátce předtím ožluceného Ekpaie. Odvážný tah! Baníku ještě chvíli trvalo, než se dostal zpátky do hry. Zavelel k tomu v pětasedmdesáté minutě Buchta vybojovaným míčem a nahrávkou na Ndefeho, který zakončoval.

Jednou z věcí, ve kterých Baník selhal v minulém kole, byly standardní situace, kdy rohy, ani trestné kopy nevedly k žádnému zakončení. Možná si Sigmáci po Almásiho zblokované střele směřující na roh mohli všimnout roku narození, účesu a svátečního dne, kterými se Jakub Pokorný podobal Patriku Schickovi. Schick slavil jmeniny, Pokorný základní sestavu. Vzápětí se přidala podobnost čtvrtá – skvělé zakončení. Jakub Pokorný zády ke Stejskalově brance střihl nohama a vsítil přenádherný vítězný gól! Fotbal napsal zase jeden z příběhů, který by nikdo nevymyslel.

Zbytek zápasu dal trenérům za pravdu, když se rozhodli vrátit do branky Honzu Laštůvku. Pokorného neopakovatelná trefa a Laštůvkou vychytané šance byly tím, co vyrovnaný zápas překlopilo na stranu Baníku. Důležité vítězství, najednou je to Slovácko, které musí po dvou prohrách a nula vstřelených brankách honit Baník. A po těch sklopených hlavách před týdnem bylo krásné vidět naše kluky, jak se po trochu nenápadně hvízdnutém konci utkání seběhli u šťastného střelce vítězné branky.

O dalším víkendu je na našem labužnickém menu vršovický klokan. Snad bude chutnat…

Týdenní pelmel

Podobný osud jako Jakub Pokorný prožíval po loňském létě Adam Jánoš. Ten se z opory stal hráčem na lavičku, někdy ani to ne. V Baníku již nepůsobí a působit nebude. Mimo jiné o tomto období se rozpovídal v interview pro časopis Gól:

Možnost ještě nějakého pohybu v kádru naznačil v pozápasových vyjádřeních trenér Ondřej Smetana. Posty, kde Baník tlačí kopačka, jsou jasné – střed zálohy a levá strana obrany by potřebovaly více alternativ. Není tomu dávno, co klub zvažoval hostování Martina Chriena z Benfiky Lisabon, v týdnu však trochu překvapila zpráva, že se jako volný hráč po krátkém intermezzu v Maďarsku objevil v Pohronie, posledním celku slovenské ligy, kde se bude potkávat třeba s Mo Sannehem a Danem Ožvoldou.

Pokud chcete prožít emoce s Baníkem i z pohodlí domova, doporučuji využít možnosti shlédnout dokument Nejlepší u nás na online platformě GoOut. Jako bonus budete mít přístupné i další dva sportovní dokumenty z dílny Bez frází a část z vámi uhrazené ceny poputuje do kasy sdružení Baník Baníku.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.