Baníkovský týden

Baníkovský týden (199.)

Noviny v týdnu plnily novinky ohledně trenérů pro Baník. A po dnešním odvolání Pavla Vrby zájem v příštích hodinách ještě vzroste. Zdá se být jednoznačné, že by jej jako trenéra nesmírně rád viděl majitel Baníku pan Brabec.

Připomíná to někdejší návrat jiné legendy – Milana Baroše. Je to sen, který se jednou naplní. Bude již teď v létě? Podle posledního vývoje to nevypadá. Naštěstí trenérské kariéry jsou delší než ty hráčské, a tak se ještě příležitost naskytne.

Pozorní fanoušci zaregistrovali předčasné ukončení hostování Tomáše Zajíce v lubinském Zagłębiu. Zajíc do Polska odcházel jako druhý nejlepší střelec Baníku minulé sezóny, ve které zaznamenal osm ligových branek. Jenže po příchodu Almásiho a Klímy se stal z prvního útočníka tím třetím vzadu. V Zagłębiu dobře začal, ale v listopadu se začal ze sestavy vytrácet. V jarní části polské ligy odehrál sedm minut a celkově se z hostování vrací s dvanácti starty, třemi brankami a jednou asistencí. Zajícovi je stále teprve pětadvacet let, v dospělém fotbale drží hezkou bilanci 47 branek a 9 asistencí ve 170 zápasech a pokud bude zdráv, nebude mít jistě o nabídky nouzi. Restart v Baníku? Pravděpodobný se nezdá. Další zájemci? Jablonci, Budějovicím či Brnu by se jistě hodil…

Baník ve finálové skupině počtvrté v sezoně potkal Hradec Králové. V lize skončily předchozí dva zápasy remízou, v poháru Baník doma Východočechům podlehl. Hráče na stadionu přivítaly prořídlé tribuny, které v průběhu zápasu reagovaly negativně na Jaroňovu malou domů nebo na Smékalovy nepřesnosti, což mě dost mrzelo. Někdy mi přijde, že víc hledáme důvody, proč na Baník nechodit a proč být kritičtí, než proč pochválit. A to platí třeba i pro zapojení spolku Baník Baníku do dražby, kde byl vydražen obraz odchovance Davida Buchty, který vzápětí ozdobil jednu ze stěn, kolem které budou chodit baníkovské naděje, čímž opět přispěl i na mládež.

Ale pojďme zpět k sobotnímu utkání. Laco Almási byl po čtyřzápasové pauze v základní sestavě a oslavil to dvěma góly. Obou dosáhl nohou. Jeho celková bilance je nyní šestnáct branek, z toho osm hlavou, šest pravou nohou a dva levou. A na rozdíl od Jurečky či Beauguela si pouze jednu branku připsal z penalty (Jurečka čtyři, Beauguel šest). Na nejlepšího hráče utkání v našem dresu však mohl možná ještě víc aspirovat Honza Laštůvka, který spolehlivě sbíral míče ve vlastní šestnáctce. Zápas se hrál ve slušném běžeckém tempu, a byl tak dobrou fyzickou prověrkou nejen pro mladé, ale i pro veterána Fleišmana. K prvnímu nadstavbovému vítězství nás dovedla efektivita – naši borci ze tří střel na branku vytěžili tři branky, Hradec z pěti jednu. První nadstavbové vítězství trenéru Galáskovi už nikdo ze statistik neuzme. Stejně tak odvahu po zásluze vyndat ze hřiště v poločase jednoho z nedotknutelných…

Byl bych rád, kdyby Baník ještě nějaký bod do konce ligy získal a ukázal, že ve finálové grupě nebyl pouze do počtu. A také proto, že obrat Slavii nebo Plzeň v bitvě o titul by fanouškům udělalo tuze dobře.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.