Baníkovský týden

Baníkovský týden (201.)

Václav Svěrkoš promluvil o zranitelnosti fotbalovách talentů na sociálních sítích. Konstelace na českém fotbalovém trhu nahrává senzačním přestupům do Baníku. A koho brát? Dnes se podíváme na brankáře a obránce.

K nové generaci nový přístup

Zajímavý pohled na křehkost dnešních mladých hráčů přiblížil Václav Svěrkoš v rozhovoru pro magazín Patriot, kde zmiňoval spolupráci se sportovním psychologem Marianem Jelínkem: „Sportovní psychologie je za mě téma, které se bude do budoucna jen rozvíjet. V době existence sociálních sítí je to stále víc potřeba. Mladý hráč si třeba na Instagramu po jednom nevydařeném zápase přečte, že neumí kopnout do balonu a často i horší věci, vytržené z kontextu, a to někteří hráči snáší velmi špatně, neumí se s tím vyrovnat. I na tom s nimi pracujeme.“

Mám na věc tři různé pohledy. První je ten, že profesionální sportovci musí být připraveni na kritiku a musí ji umět zvládat. Psychická odolnost je pro vrcholové sportovce nezbytná. Druhý, že fanoušek má právo se k výkonům fotbalistů vyjadřovat, protože se vstupným, ale třeba i pouhým sledováním v televizi podílí na financování klubů a tím i konkrétního hráče, ke kterému se vyjadřuje. Výš ale stavím pohled třetí. I hráč jen člověk. Lehce zranitelný. Doba se posouvá a život ve virtuálním prostoru se svým významem přibližuje životu skutečnému. Když o vás někdo před lety něco utrousil v hospodě, nebo vyryl do plechu na zastávce, informace se dostala k pár lidem a za chvíli byla pryč. Dnes trvá „vyrytí takového vzkazu desítky vteřin a dostane se třeba k tisícům lidí. Zároveň mi přijde, že dorůstající generace jsou lidé křehčí, než tatové ze šachet. A tak by asi bylo namístě při kritice přemýšlet, zda ji sdělujeme tak, abychom stejnou sami byli schopni přijmout, kdyby taková slova někdo publikoval o nás. Každopádně dobře, že o problému Václav Svěrkoš promluvil.

Měření sil na přestupovém trhu

Trenér Vrba se po podpisu v Baníku vrhl do práce a začal tvořit kádr pro výroční sezonu. A možná se někteří jeho energie a požadavků až trochu lekli. Vypadá to, že trenér bude chtít kádr užší, ale kvalitnější. A některá jména, která měl Baník jako posily vytipovaná, například nigerijský hráč ze slovenské ligy, mu do toho úplně nezapadají. Přestupové období přitom Baníku otevírá nevídané možnosti.

Jak to? Mistrovská Plzeň už si nějakou dobu bez silného mecenáše vyskakovat nemůže a situaci na přestupovém trhu jí dále komplikuje, že její majitel podle informací, které zaznívají i v médiích, dluží vlastníkům některých jiných ligových klubů.

Slavia už také nemá možnosti, které ještě nedávno měla a aby mohla nakupovat, musí nejprve prodat. To se jí dost možná povede skrze prodeje Musy a Baha, ale ani tak není její síla taková, jaká byla v minulých letech. I proto spíše než po Almásim, jehož prodejní cena nebude pod 2 miliony eur, šáhne po hostování Boženíka.

Slovácko přestupový rozpočet dost vyčerpalo uplatněním opce na brankáře Nguyena, a tak je nyní nejmocnějším klubem na přestupovém trhu Sparta, která však ještě nemá trenéra. A než z prodejů hráčů získá prostředky Slavia, je druhým v pořadí díky štědrosti svého majitele Baník. Ten tak má po dva či tři týdny jedinečnou šanci ulovit hráče, o kterých by se jinak na Bazalech nemluvilo.

Jak vyplývá na povrch, padají jména jako Santos nebo Sadílek a někteří zmiňují i další dvě – Ewerton, Krmenčík. U jiných je zájem Baníku dlouhodobější a ani s novým trenérem neopadl. Baník tak čeká nejen obří průvan směrem ven, který začal oficiálním rozloučením se čtveřicí Koncevoj, Ekpai, Falta, Janošek a pokračovat bude mezi hráči, kterým klub již svolil hledat si jiná angažmá, ale i na poli příchodů, kterých tipuji 4 až 5 v závislosti na možném zájmu o naše současné hráče. A to do tohoto počtu nepočítám Takácse, u kterého Baník vyjednává podmínky pro přestup z mateřské Slavie a zřejmě snaží se docílit podmínek o něco lepších, než byly ty stanovené opcí.

Přestupové spekulace

Letos jsem se rozhodl pojmout přestupové spekulace jinak. Postupně budu na závěr blogů zveřejňovat seznamy jmen, která se pro Baník jeví jako reálná a vhodná. Ostatně, sportovní ředitelé klubů nepostupují jinak, nepracují pouze se jmény na konkrétní pozice, vždy mají jména na všechny posty. Dnes začnu brankáři a obránci.

Brankář

Současný stav

Honza Laštůvka patří i ve svém věku k tomu lepšímu, co Fortuna:liga nabízí. Zároveň Baníku dorůstá velký talent mezi tyčemi – Martin Hrubý a podle mého názoru je příliš přehlíženým Murin. Viktor Budinský pak akceptuje dlouhodobě roli náhradníka a s rolí jedničky v Baníku nepočítá už asi ani on sám. Pokud by chtěl odejít, má prý svolení.

Vhodné posily
Česko – Vorel (Sparta/České Budějovice), Nguyen (Slovácko).
Slovensko – Takáč (Trnava), Krajčirík (Ružomberok) Jedlička (DAC) a další.
Další země – Kovář (Manchester United/Burton), Jaroš (Liverpool/Notts County).

Verdikt
Výroční sezona pro Laštůvku, posledního hrajícího pamětníka titulu, kterého po sezoně nahradí Hrubý.

Levý obránce

Současný stav

Nesmrtelného Jirku Fleišmana se Baník již několikrát pokoušel nahradit, ale zatím se to nepovedlo. Podobně jako Laštůvka i Fleišman získal smlouvu na další rok. V současném kádru navíc Baník v podstatě nemá dostatečně kvalitní alternativu.

Vhodné posily
Česko – Zmrzlý (Olomouc), Šehič (Karviná), Helešic (Opava).
Slovensko – Jureškin (Sereď), Madleňák, Mojžíš (Ružomberok).

Verdikt
Zmrzlého Sigma do Baníku pravděpodobně neuvolní, ideální se tedy zdá jeden ze dvou hráčů Ružomberoku. Oba jsou v hledáčku Baníku už přibližně rok. Návrat Helešice se pravděpodobný nezdá, o nabídky z ligy ale tento bývalý Baníkovec nouzi nemá.

Střední obránce

Současný stav

Pozice levého stopera je v Baníku obsazena kvalitně i početně – Lischka, Chlumecký, Pojezný a v závětří číhá Harušťák. Mezi praváky je situace po zranění Svozila horší a bez ohledu na další osud Kuby Pokorného se příchod jednoho praváka zdá téměř nevyhnutelný.

Vhodné posily
Česko – Santos (Karviná), Vlček (Jihlava), Endl (Brno), Čihák (Pardubice).

Verdikt
Kvalitu mezi stopery si rozebrala pražská S, Plzeň a mezi levonohými Baník. Nabízí se uplatnění opce na Takácse, otázkou je však jeho zdraví, na které bohužel nelze spoléhat. A tak se nabízí překvapivá řešení – senzační získání Santose z Karviné, nebo návrat Michala Frydrycha.

Pravý obránce

Současný stav

Ndefe patří mezi základní kameny sestavy a pokud se novému trenérovi podaří eliminovat jeho problémy s přetaženými centry do jím bráněných prostor, není moc důvodů pro to, aby ze sestavy vypadl. Přesto by bylo vhodné tým na této pozici osvěžit a konkurenci zvýšit. Co se týká Sanneha, možná by stálo za to zkusit jej na stoperu, na krajního hráče má stále velké rezervy na polovině soupeře. Juroška zřejmě dostane příležitost najít si jiné angažmá, stejně tak v Opavě hostující a dobré výkony odvádějící Celba.

Vhodné posily
Česko – Cadu (Pardubice).
Slovensko – Fabiš (Rožumberok).

Verdikt
Není o čem. Cadu využitelný na více postech sestavy by měl v plánech Baníku figurovat za každou cenu.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.