Baníkovský týden

Baníkovský týden (202.)

Co ukázala fotbalová data ve srovnání hry týmu pod trenérem Galáskem a trenérem Smetanou? Po kterých hráčích by mohl Baník pokukovat do zálohy?

Herní srovnání

Před nějakou dobou na mne padl na Twitteru dotaz, zda bych nemohl dle dat srovnat hru Baníku pod trenérem Galáskem s hrou pod trenérem Smetanou. Domnívám se, že jsou taková srovnání dost ošidná, protože nikdy neobsáhnou vše – pozici, ve které do zápasu týmy jdou, absence jednotlivých hráčů a podobně. Přesto jsem dotaz považoval za zajímavý a řekl si, že jediné, co lze smysluplně udělat, je vzít data ze zápasů, které odtrénoval Ondra Smetana a data ze zápasů se stejnými soupeři na stejném hřišti a se všemi výhradami nechat statistiku promluvit, zda z ní něco vypadne. Jedná se tedy o zápasy Baník-Slavia, Baník-Hradec, Slovácko-Baník, a Sparta-Baník. Co data ze zápasů ukázala?

Galásek Smetana
Bilance 1-1-2 0-3-1
Bodový zisk 4 3
Skóre 6:8 4:5
xG:xG soupeře 5,63:7,80 4,38:4,68
Čistá konta 0 2
Střely 45 39
Střely na branku 11 12
Přesnost střelby 24,4% 30,8%
Počet přihrávek 1 444 1 317
Úspěšnost přihrávek 77,8% 73,7%
Ztráty míče 444 510
Zisky míče 357 380
Souboje 978 984
Úspěšnost soubojů 48,8% 50,0%

Šlo by se samozřejmě do dat ponořit více (umožněná aktivita soupeře atd.), ale v podstatě už tato základní data potvrzují to, co asi vnímala většina fanoušků – trenér Galásek sázel na fotbalovější projev, trenér Smetana na soubojovější a účelnější. Tak třeba jsou pro vás čísla něčím zajímavá. 

Přestupové spekulace

Záloha byla nejpalčivějším problémem jarní části sezony, kdy zejména zranění Dana Tetoura a slabší forma krajních hráčů vedly k výsledkovému propadu. Po kom by mohl Baník pást na přestupovém trhu do středu hřiště?

Střední záložníci

Současný stav

Pětice Kaloč, Boula, Tetour, Kuzmanovič a Šín je velmi dobrým základem. Když ale na jaře vypadl pro zdravotní problémy Tetour, chyběla Baníku kvalita ze středních prostor v ofenzivě. Nepřijde-li Sadílek, po kom Baník sáhne, aby hru zálohy zkvalitnil?

Vhodné posily

Česko: Sadílek (Slovácko), Janošek (Plzeň), Solil (Pardubice), Darmovzal (Opava)

Slovensko: Kadák (Trenčín)

Další země: Banjac (Bačka Topola)

Verdikt
Baník se pokusí šokovat ligu a zároveň zasadit citelnou ránu silnému konkurentovi a pokusí se přivést Sadílka. Pokud to nevyjde, tým pro ligu by mohl doplnit Solil a jako příslib do budoucna by mohl být získán Darmovzal. Kadák je žhavé zboží a zamíří pravděpodobně do Švýcarska či Francie. Možnosti vidí Baník také v Srbsku, kde vývoj některých hráčů delší dobu sleduje. Místo Lukiće, o kterém se mluvilo v zimě, přičemž jaro příliš podařené neměl, by nyní měl mít na radaru Banjace.

Krajní záložníci

Současný stav

Ach ty kraje… Zimní zemětřesení na pozici krajních záložníků vydláždilo cestu do pohárů Slovácku. Koncevoj, Ekpai, ani Falta očekávání nenaplnili, a tak v závěru sezony kraje obsadila trojice Buchta, Jaroň, Smékal. Uvidíme, jak se vyvine situace s Faltou, minimálně jeden příchod se zdá nezbytný. Mistr ligy Roman Potočný asi Baník opustí.

Vhodné posily

Česko: Cadu (Pardubice), Dramé (Zlín), Tischler (Pardubice), Souček (Dukla)

Slovensko: Kyziridis (Zlaté Moravce), Azango, Tučný, Gaži (všichni Trenčín)

Verdikt
Cadu, který by byl alternativou i na pravý kraj obrany, Tischler, který už druhým rokem patří k zajímavému ligovému zboží a možná nějaké překvapení z daleké ciziny. To by mohla být cesta, kterou se Baník v létě dá. Azango má za sebou pouze jednu povedenou sezonu, další krajní hráči Trenčína jsou zatím spíše nadějným příslibem, než okamžitou posilou pro boj o poháry. Navíc Tučný si již nové působiště vybral a měl by posílit Ružomberok.

Na shledanou za týden, BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.