Baníkovský týden

Baníkovský týden (203.)

Baníku mizí talentovaní hráči. Má jejich úprk viníka či společný rys? Který klub jednal s trenérem Svědíkem? A kdo nahradí Almásiho, pokud odejde?

Mládežnický exodus

Okurkovou sezonu mezi koncem sezony a zahájením přípravy vyplnily dvě dobré zprávy a řada špatných. Ty dobré jsou angažování trenéra Vrby a prodloužení partnerství akademie s automobilkou Hyundai, která dává přednost mládeži před možností být vidět u ligového týmu. Hůře už fanouškovská obec vnímala nasměrování některých vyhlédnutých posil pro A tým do jiných klubů a hlavně pokračující vlnu odchodů mladých hráčů označovaných za baníkovské talenty. Jen poslední dny přinesly čtyři takové hráče, byť zatím ani jedna nebyla verifikována klubem, a to Daniela Maceje, Alexe Honajzera, Jakuba Śmigu a Šimona Slončíka. V diskuzích a na sociálních sítích se spustila bouře. Proč klub nemá hráče pod smlouvou? Jaký je důvod jejich odchodů? Kdo bude potrestán? Otázky jsou to legitimní a nepochybuji, že si je klade jak vedení klubu, tak jeho majitel.

Když odejde hráč, kterého jste sami koupili, nejlépe ještě s profitem z prodeje, je to třeba oslabení kádru, ale nic, co by k fotbalu nepatřilo. Odejde-li ale talentovaný kluk, kterému léta vytváříte podmínky pro to, aby se rozvíjel a očekáváte za to u něj, že mu v žilách koluje modrá krev, je to bolestivé a zasáhne to vaše city. Jako když vás opustí blízký člověk. Nečekáte to. Máte své představy o tom, jak bude jednou oporou áčka a když bude odcházet, bude to za ovací vyprodaného stadionu po úspěšné sezoně a za velký ranec někam do zahraničí.

Jenže to je právě ten kámen úrazu. To je představa klubu a očividně se v určitém okamžiku rozešla s představou kluků samotných. Důvody, co alespoň já mohu z doslechu soudit (a informace jedna paní povídala nemusí být tím nejlepším zdrojem), jsou u každého případu individuální. Mohl klub udělat něco lépe? Jistě, to jde téměř vždy a u všeho. Často ale šlo o rozhodnutí, které by klub nezměnil. Přístupů k mladým hráčům je možná celá řada. Ale jeden správný, univerzální neexistuje. S každým hráčem je to především o trpělivé, dlouhodobé práci a i když maximum věcí uděláte dobře, můžete dojít do bodu, kdy se cesty klubu a hráče rozejdou. Někdy se to stává kvůli rozhodnutí klubu a jindy z rozhodnutí hráče. K životu takové věci patří a důležité z hlediska Baníku je, zda si vedení může říct – zásadní věci bychom neudělali jinak. A to je klíčová věc, kterou si musí klub interně vyhodnotit. Protože k odchodům mladých kluků dochází až příliš často a slova, které o tom zaznívají se nebezpečně opakují.

Jaká slova to jsou? Pan Brabec jedná fér, ale nedá se to říct o úplně všech lidech v klubu. Pražská S nám nabízejí možnost lepšího sportovního růstu, vidíme tam i lepší možnost dostat se během dvou, tří let do áčka a také nabízejí smlouvy třikrát až pětkrát vyšší. Opravdu klukům úprk z Baníku pomůže a jsou jejich odchody pro klub ztrátou? Reputační určitě. Zda hráčskou a třeba následně i finanční, to se uvidí.

Měl Baník zájem o Svědíka?

Deník Sport nedávno přinesl rozhovor s trenérem Slovácka Martinem Svědíkem. Zaujala mne tam pasáž, kdy trenér odpovídá, zda obdržel nabídku od Sparty a kromě toho, že nabídku od pražského klubu popírá vyjádřením, že neví, jestli je pro Spartu dost dobrý, také přiznává, že se objevila jiná nabídka z tuzemské soutěže: „Ano, jedna, ale nechci ji komentovat.“ Ve fotbalovém prostředí se povídá, že výstupní klauzule v trenérově smlouvě je deset milionů korun. Což je pětinásobek až desetinásobek obvyklých částek a málo peněz to opravdu není. Když si projedu seznam ligových klubů, které by vůbec dle velikosti svých rozpočtů mohly o vyplacení trenéra Svědíka ze smlouvy ve Slovácku uvažovat a zároveň hledaly trenéra a nebyla to Sparta, moc možností mi nevyjde. Vlastně jen jedna až dvě. A cítíte tam to co já? (vybavila se mi teď jedna scénka s hercem Matonohou, kde říkal, co tam cítí, odkazovat ji tu ale nebudem :-), no prostě já z toho cítím jen možnosti Baník a Jablonec).

Situace kolem Laca

Líbí se mi formát, kdy Alois Grussmann odpovídá na dotazy fanoušků na klubovém YouTube kanále a přál bych si, aby se s naším sportovním ředitelem natočil ještě jeden díl těsně před startem ligy, kdy budou pohyby z kádru i do kádru jasné a vyjádření budou moci být konkrétnější. Zazněla zde informace, že konkrétní nabídka na Laca Almásiho do klubu zatím nepřišla. Trenér Vrba se snahou udržet jej netají, samotný hráč se také nevyjadřuje tak, že by mu mělo činit problém v klubu ještě chvíli pobýt. V přestup v rámci ligy u Laca příliš nevěřím, protože cenovka padesát a víc milionů korun je veliké sousto, ale přesto se domnívám, že do konce přestupního období klub konkrétní nabídku obdrží. A jak správně popsal Marek v podcastu, nikdo vám nezaručí, že bude mít hráč takovou cenovku za půlroku, za rok či kdykoliv později, a tak se jí klub bude muset vážně zabývat. Kdo by v takovém případě mohl našeho kanonýra nahradit?

Mimochodem, za tuto nahrávku na závěr mého přestupového spekulačního seriálu se musím sám pochválit. Až to budete někdo za pár desítek let hledat, tak si pamatujte, že to bylo vlevo dole.

Přestupové spekulace

Útočník

Současný stav

Odejde Almási? Klíčová otázka. Spolu s Klímou a Smékalem by to byla nadstandardní trojice. Vždyť Almási, pokud nepočítáme penalty, je nejlepším střelcem ligy a Klíma rozhodně také patří k tomu lepšímu. Smékal putující mezi áčkem a béčkem je pak ideálním třetím do party. Tomáš Zajíc je dobrým zbožím na výměnu, o zraněného Ondřeje Šašinku nadále stojí Slovácko a Tijani by měl dál růst ve druhé lize, přičemž se ale kvůli jeho požadavkům prý komplikuje jednání o prodloužení smlouvy. No jo, jenže co když Almási odejde?

Vhodné posily

Česko: Trusa (Plzeň), Vašulín (Hradec), Kubala (Slovácko/Hradec)

Slovensko: Ristovski (Trnava)

Verdikt

Ideální scénář – Almási ještě v Baníku vydrží. Odejde-li, můžeme se dočkat překvapení v podobě příchodu Trusy, nebo třeba Klimenta, či Ondráška. No a nebo uplatní Hradec opci na Kubalu a Baník rychlého hráče použitelného na hrotu i kraji sestavy obratem odkoupí? Upřímně, žádná katastrofa se nebude konat ani v případě, pokud za odchozího Almásiho klub nikoho nepřivede. Na pozici jednoho hrotového hráče by stále byla k dispozici trojice Klíma-Smékal-Kuzmanovič.

Ať jsou tento týden zprávy o dění v klubu lepší než v tom minulém. A ony budou!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.