Baníkovský týden

Baníkovský týden (204.)

Řekni, kde ti hráči jsou, co se s nimi mohlo stát, proč do Baníku nejdou hrát? Aneb vysněné posily jsou v trapu, potáhne tedy Vrbův Baník Michal Frydrych?

Pro právě probíhající přestupové období měl Baník rozehraných řadu zajímavých jmen. Na samotném vrcholku čněla jména dvě – Santos a Sadílek. Nakonec se může stát, že v našem klubu neuvidíme ani jednoho, což zamrzí, protože před půl rokem zrovna Santos nedostupný nebyl. Historie se tak vlastně v mnohém opakuje – Baníku se nedaří pro některé hráče šáhnout v pravý čas. Podobně se to stalo třeba s Lingrem. S cíli letních přestupů, alespoň to tak navenek vypadá, dost zamával příchod vysněného trenéra Vrby. Jeho změny v kádrech po návratu do Plzně nebo při působení ve Spartě poměrně silně naznačovaly, jak složenou kabinu preferuje. A podobně se to zatím jeví i v Baníku.

Některé posty se bez doplnění kádru ale neobejdou. Příchod stopera a po jednom hráči na každý kraj hřiště je nutností. Včera byl oznámen návrat Michala Frydrycha, který jedno z těchto míst zacelit může a jak ukázala jeho minulost jak v Baníku, tak ve Slavii, alternovat může i na pravé straně obrany. Nejde však nevnímat nejistotu části fanoušků (vyvolanou i komentáři z Polska), zda lze Frýďův návrat považovat za skutečné posílení.

Dovolím si tvrdit, že lze. Jedním z problémů Baníku byl počet obdržených branek. Přitom třeba podle trenéra Petržely je to údaj, který má v tabulce hráče zajímat nejvíc. V základní části ligy Baník v poslední sezoně dostal 39 branek, v předposlední sezóně 38 a v té předpředposlední 34. Ve stejných sezonách Slovácko, jako tým, který potřebujeme předskočit, inkasovalo 30, 33, respektive 35 branek (v sezóně, kdy skončilo deváté). Jak je patrné, Slovácko dostává s trenérem Svědíkem každou další sezonou branek méně, zatímco Baník ve stejném období s různými trenéry více.

Michal Frydrych má podle mého předpoklady Baníku pomoci. Dnes je to zkušený hráč, skvělý ve vzduchu, který brankám nejenom zabraňuje, ale také je dává či na ně nahrává, což ukázal ve Wisle, kde měl za dvě sezony 7+3. Nebojí se na sebe vzít odpovědnost a pomoci v těžkých chvílích svým spoluhráčům (v průměru obdržel přes 33 přihrávek za zápas, což je o 11 víc než třeba Lischka) a v průměru rozdá za zápas 52 přihrávek (ze středních obránců Baníku nejvíc Svozil či Pokorný 44). Slabina? Dopouští se více faulů a v minulé sezoně byl se třemi červenými nejvylučovanějším hráčem Ekstraklasy. Poměrně velkou zajímavostí pak je, že nejčastěji v uplynulé sezoně hrál levého stopera. Baník s ním nepochybně počítá na místo vpravo ve stoperské dvojici. Ve Wyscout indexu byl osmnáctým nejlepším stoperem polské ligy, přičemž ve Fortuna:lize se ze stoperů Baníku nejlépe datově vedlo Lischkovi, který se mezi stopery umístil na 16. místě.

Pro Český rozhlas se před pár dny Michal Frydrych vyjádřil takto:Jsem v kontaktu s Janem Baránkem, dřív jsme spolu hráli a on je teď v realizačním týmu. Občas si napíšeme či zavoláme. Vím, kde jsem fotbalově vyrostl, od čtrnácti let jsem byl v Ostravě na internátu, žena je z Ostravy… Mám to město v srdci.“ Sportovní ředitel Baníku Alois Grussmann jednání na klubovém kanálu potvrdil a včera na tato vyjádření klub navázal oznámením o podpisu tříleté smlouvy. Frydrych nepřichází jako záplata, ale jako jeden z lídrů týmu. U jednání byl Václav Svěrkoš, který je agentem i zmíněného Sadílka…

A kdo Baník posílí dál? Na to si budeme muset ještě chvíli počkat.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.