Baníkovský týden

Baníkovský týden (205.)

Baník odtajnil první přestupy a začal přípravu. Co čekat od Kubaly a Šehiče? Najdou prostor v sestavě Frydrych i Takács?

Jestli je na něco Pavel Vrba extra náročný, tak je to hra na krajích hřiště. Rychlost, náběhy, přímé řešení do prostoru. Byl to jeden z prvků, kterým svého času pozměnil český fotbal a proč nezaujatí fanoušci rádi koukávali na Plzeň (ano, takové doby vážně byly). Aby hráči jeho požadavky splnili, musel jim kolikrát na hřišti najít nové pozice či role. Jako například Františku Rajtoralovi (budiž mu věnována v našich myslích vzpomínka). Ve Spartě si pak trenér Vrba na kraj hřiště vyhlédl Lukáše Haraslína, který na Letnou přišel z italského angažmá. Podobně jako Jan Kubala, který v Baníku dostane šanci, jako by byl jejich nepřímý následovník. Jak herními atributy (rychlost, schopnost prosadit se jeden na jednoho a přihrát do vápna), tak změnou pozice (Kubala má velké předpoklady vhodně Baník doplnit na kraji zálohy) či zkušenostmi z Itálie. Baníku jej doporučil jeho bývalý sportovní ředitel a přestože se v zimě Kubala neprobojoval do kádru slovinského Koperu, kde byl na zkoušce a jaro strávil ve třetí nejvyšší italské soutěži, nějak cítím, že by to mohlo být veliké překvapení.

V Itálii strávil Kubala pět let, trénoval také po boku Baráka a Jankta. Italská fotbalová škola je známa svým důrazem na fyzickou zdatnost a taktiku, což jsou atributy nutné pro úspěch i v naší lize. Jsem na něj moc zvědavý, už jen proto, že Baníku dal přednost před nabídkou ze Švýcarska.

Příchozí levý obránce Šehič, kterému se v dresu Karviné o dost více povedl podzim než jaro, je v rámci pozice na hřišti asi nepřesaditelný (byť v minulosti až do osmnácti let hrával jako záložník). K jeho přednostem bezesporu patří rychlost a snaha dohrávat útočné akce až do pokutového území protivníka, což jsou věci, které jsou základem moderních obránců. Pokud bude Fleišmanovi i nadále držet jeho železné zdraví, tak si úplně nemyslím, že by byl schopný vytlačit Fleišmana ze základní sestavy, ale bude-li Šehič dobře pracovat v tréninku a zůstane trpělivý, jeho čas přijde. Do Karviné si jej vyhlídl trenér Weber, který jej déle sledoval. Hráč se naučil velmi dobře česky, v regionu se mu zalíbilo, pouze mu někdy chybí širší rodina. V mládí se kromě fotbalu věnoval i atletice a basketbalu a asi svou nejpamátnější fotbalovou chvíli zažil v UEFA Youth League, kdy dal za Željezničar Sarajevo gól Atléticu Madrid. Tak snad ty největší fotbalové zážitky Eldara ještě čekají.

Čtvrtým dokonaným přestupem (tentokrát očekávaným) je Laco Takács. Hráč, u kterého není třeba pochybovat o jeho fotbalových schopnostech a přednostech a jedinou otázkou je zdraví. A proč ho vlastně Baník dělá, když je na stoperu Frydrych a v záloze zůstávají Kaloč, Boula, případně Tetour? Nabízí se totiž možnost využít v základní sestavě jak Frydrycha, tak Takácse. Jeden z předpokladů úspěchu je mít ve středu pole hráče, kteří jsou schopní získávat míče. To je vlastnost, kterou mají Boula, Takács i Tetour. Když je pak doplníte o útočníka schopného proměňovat centrované míče do vápna od krajních hráčů, můžete mít velmi efektivní tým. Jak by taková sestava mohla vypadat?

Laštůvka
Ndefe – Frydrych – Lischka – Fleišman
Boula/Kaloč – Takács
Posila / Jaroň – Tetour – Buchta / Kubala
Almási

Nevypadá to zle, že? A to nás dost možná nejzajímavější přestup léta teprve čeká!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.