Baníkovský týden

Baníkovský týden (206.)

Ligový los Baníku přál, ale pozor na přehnaný optimismus. Díry v kádru existují. A kdo je asistent trenéra David Oulehla?

Příznivý los?

Nadcházející ligová sezona byla rozlosována a s losem panuje spokojenost. Na soupeře z první šestky loňské sezóny narazí Baník poprvé až v sedmém kole (výrazně oslabený Hradec venku) a pak v devátém kole na Spartě. Optimisté to vidí tak, že by po osmém kole mohl mít Baník klidně dvacet bodů. Jenže pozor, není to poprvé, kdy po losu panují tak optimistické vyhlídky. V sezóně 2019/20 čekali v prvních kolech Baník doma Liberec (1:2), venku Karviná (1:2), doma Teplice (0:1), venku Opava (0:2) a doma Bohemians (4:2). Mnozí před startem viděli Baník po pátém kole na prvním místě tabulky, realita však byla veselá poněkud méně – čtvrté místo a devítibodová ztráta na první pozici. V loňské sezóně Baník navíc právě doma, kde se čekají naprosto povinná vítězství, dost ztrácel – ze sedmnácti utkání hned devětkrát nevyhrál, kdy si připsal šest remíz a tři porážky. Kdežto takové Slovácko doma ztratilo body za celou sezónu jen třikrát.

Testovaný Yao

V sestavě stále zůstávají bílá místa, a to hlavně na krajích. Klub sice testuje levé křídlo Yanna Yaa, větší mezeru v sestavě však vidím na pravé straně. Yao patřil podle Wyscout indexu k nejlepším křídlům estonské ligy roku 2019 a zaujme informace, že ze šesti nejlepších křídel daného ročníku se mimo Yaa nejvíce prosadil Vlasiy Sinyavskiy, který po angažmá v Karviné nyní zakotvil na Slovácku. V minulé sezoně Yao působil na Slovensku a podle dat patřil k průměrným křídlům, když vynikal pouze klíčovými přihrávkami a schopností prosadit se jeden na jednoho. Což však ale nejsou zanedbatelné atributy. V přípravě s třetiligovým soupeřem si s prvním startem za Baník připsal i první branku po krásném zpracování těžkého míče od Kuzmy a zakončení svou silnější levou nohou. Zaujal také poctivostí směrem dozadu. Zda si ale v dalších utkáních řekne o smlouvu v Baníku ještě uvidíme.

Kdo je muž po boku Pavla Vrby?

Zajímavé reference jdou na asistenta trenéra Davida Oulehlu. Ten již kolem osmnáctých narozenin přišel na to, že má větší předpoklady prosadit se ve fotbale jako trenér než jako hráč a začal se tomuto řemeslu věnovat. Po krátkém působení v regionálních klubech si v Jihlavě trenérskou práci vyzkoušel po dobu deseti let u různých věkových kategorií od U15 po U19, načež dostal laso z Jablonce, kde měl na starost dokonce celou mládež. Vyzkoušel si i dvě angažmá u dospělých – na Žižkově a ve Varnsdorfu. Jména, která prošla jeho trenérskýma rukama nejsou nezajímavá. Znovu se setkává s Klímou a s Lischkou, za zmínku ale stojí zejména Kliment a Masopust, případně další. Má pověst trenéra, který umí poznat hráče nejen po fotbalové stránce a který s nimi umí správně pracovat jak na hřišti, tak v oblasti osobnostního růstu a zvyšování mentální odolnosti. Mužstva vede k agresivní, rychlé hře. Zároveň na tom však nelpí za každou cenu, kdy mluví o tom, že když je v týmu, který má pomalejší obránce, musí s napadáním „couvnout“ na půlku hřiště. Podobně jako vychvalovaný trenér Horejš hodně pracuje s novými technologiemi ve fotbale, ve Varnsdorfu například zavedl natáčení každého tréninku a následné vyhodnocování. Ve druhé lize tehdy ojedinělá věc a novým metodám a technologiím Oulehla fandí stále. Na jeho práci po boku Pavla Vrby jsem nesmírně zvědavý. Za zmínku každopádně stojí zajímavost, že se trenéři před společným působením v Baníku osobně neznali. Ale to spíše jen tak na okraj, mnoho kvalitních trenérů zkrátka není. Kombinace zkušeností a moderního mládí mi v každém případě připomíná jinou dvojici, ve které byl před časem Vrba tím mládím.

První příprava

První přípravu Baník přes nepřesvědčivou první půli zvládl a otrokovické hráče vyprovodil na dovolenou ze štěpánkovického hřiště se skóre 7:1. Pochvalu zaslouží pracovitý Kuzmanovič, ve druhé půli fotbalový Tetour a o místo bojující mladíci, zejména velmi aktivní Fulnek, kterému zajímavě sedla pro něj netradiční pozice na pravém beku, kde to má přes nohu a asi největší milé překvapení – výborný Cienciala, který si připsal 1+2, byť proti již značně unavené obraně soupeře. Prostoru ke kritice by bylo spousta, ale to si nechme na ligu. Pobavila dražba dresů Jana Laštůvky a Nemanji Kuzmanoviče, kdy obsluha mikrofonu hlásila ,,kdo chce přebít, ať přijde do kabiny.“

A chmury těch, kteří dražbu nevyhráli, by mohl přebít nějaký slibný příchod. Co myslíte?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.