Baníkovský týden

Baníkovský týden (207.)

Tři přípravná utkání pod vysněným trenérem Vrbou stačila na potvrzení rozpaků, které zatím panují z přestupového období. Na krajích zálohy trenér nemá k dispozici kvalitu, kterou by potřeboval.

Testovaný Yao z Ostravy zmizel ještě před třetím herním testem a trenér Vrba tak zažívá podobnou situaci, kterou poznal Luboš Kozel. Jsou ambice, je představa, jaký fotbal má mužstvo hrát, ale nejsou na to hráči. Snaha hrát na méně dotyků kolmo dopředu přinášela trenérovi mnoho úspěchů, založena ale byla vždy také na kvalitě kádru. A to se zatím ukazuje na některých postech jako problém.

Optimisté mohou mluvit o příchodech trenéra ověšeného triumfy a posil z Wisly nebo Slavie, pesimista ale může důrazně kontrovat, že z kádru před rokem nejsou k dispozici hráči jako Jánoš, Azevedo, Sor či Svozil, byť poslední jmenovaný vinou zranění. A navrch by mohl přidat seznam těch, které Baník do kádru chtěl, ale skončili jinde. Fotbalový trh se zdá být nepřeberný, ale není to zcela pravda. Zahraniční hráči, nevztahuje se snad jen na Slováky, vždy potřebují čas na adaptaci. A čas je to, co Baník moc nemá.

Pokud jsou ambice vedení dovést klub do pohárové Evropy, nemůže se jednu, dvě sezony chystat na útok na čelní pozice. Musí zaútočit hned! Důvodem je věk osy týmu. Laštůvka 39, Fleišman 37, Frydrych 32, Kuzmanovič 33. Tetour (27) a Almási (23) mají zase za rok, maximálně dva čas se z Baníku posunout dál. A tyto hráče bude třeba nahrazovat. A to bude odčerpávat peníze, za které by Baník mohl koupit několik hráčů, kteří by jej skutečně posunuli na vyšší úroveň.

Možná i trenér Vrba začíná nervóznět, když má na kraje zálohy na výběr z Buchty, Ciencaly a bratrů Jaroňů. Neboli z hráčů, ze kterých jen jeden hrál v minulém roce pravidelně nejvyšší soutěž, jeden odehrál 941 minut v průměrném druholigovém klubu a zbylí strávili většinu sezony ještě níže. Představa, že nyní budou tito kluci prohánět konkurenty ze Slavie, Sparty, Plzně a Slovácka se mi zdá příliš troufalá, a tak je pokus dostat Klímu do základní sestavy jako krajního hráče logickou snahou, jak věc alespoň částečně vyřešit.

Na některých větách Pavla Vrby začíná být obava z kvality na krajích zálohy cítit:

Neprosazovali jsme se tolik jako v předchozích dvou zápasech. Mým pohledem byl dnešní zápas v útočné fázi z naší strany slabší než ty minulé. Ale zase nám to ukázalo, jak se s tím někteří hráči vyrovnávají a zvládají některé herní situace.
Na hrot máme čtyři nadstandardní hráče, ale na krajích máme problémy.

Chce-li Baník opravdu někdy do pohárů, nedá se nic dělat nic jiné, než se stát minimálně Plzni a Slovácku konkurentem na přestupovém trhu. Pokud ne, pak mohlo vše zůstat jako v závěru minulé sezony za trenéra Galáska. Možná by pak i více odchovanců cítilo v klubu perspektivu…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.