Baníkovský týden

Baníkovský týden (208.)

Baník se chystá oslavit sto let utkáním se Celticem a velké představení chystají nejen fanoušci. Nejít na Celtic, je jako nejít babičce, která vám každou neděli dělala oběd, na sté narozeniny! Takže kdo ještě nemáte lístek, zvažte, zda si fakt chcete nechat ujít nejvýznamnější bod oslav. A když půjdete, nezapomeňte bílé triko, nastříhané papírky a být na stadionu včas.

Vrchol oslav

Pro Baník má zápas punc nejen slavnostní. Bude se jednat o první zápas, do kterého se půjde naostro. Nejsilnější sestavou, taktickou přípravou, rozborem soupeře nebo předzápasovým režimem. Celtic bude skvělou prověrkou. Ve skotské lize se vyznačoval nejvyšším držením míče v soutěži (67,3 %!) a velkým množstvím přihrávek, konkrétně 606 na 90 minut. Pro porovnání, ve Fortuna:lize zkompletovala nejvíce přihrávek Slavia 427 a Baník jich za zápas nastřádal v průměru 311. Celtic také ve skotské lize nastřílel nejvíce gólů, konkrétně 92, což dělá krásný průměr 2,28 branky na zápas. Do zakončení se pak hráči zelenobílého klubu dostali v průměru 18x za zápas. Co na Baník dále číhá, je intenzivní presink po ztrátě balónu. V nejlepší sestavě skotské ligy dle Wyscout indexu byli tři hráči Celticu – stoper Carter-Vickers a křídla Jota s Abadou. Celtic hraje v rozestavení 4-3-3, v praxi trochu podobném tomu, co v lize praktikoval Hradec. Se skvělými hráči, které má Celtic k dispozici, to bude skvělé zrcadlo pro celý náš klub.

Levonozí odchovanci

Současné přestupní období mě přimělo k jedné rekapitulaci. Holzer, Granečný, Helešic. Tři leváci považovaní za velké přísliby Baníku naskočili před lety v jeho dresu do dospělého fotbalu. A všichni tři si letos ligu zahrají, ale ani jeden v dresu slezského klubu.

Jako první z nich si nejvyšší soutěž vyzkoušel díky trenéru Látalovi Daniel Holzer, když ve svých sedmnácti naskočil krátce do dvou zápasů sezony 2012/13. Hned v následující sezoně začal hrát pravidelně. O rok později tehdejší redaktor Sportu Richard Šíma, dnes tiskový mluvčí Baníku, psal o nové hvězdě, které tleskaly Bazaly ve stoje: „Má velké předpoklady, zároveň má pořád ještě na čem pracovat. Jeho velkou devízou je inteligence. Myslím tu fotbalovou, ale i tu, která se projevuje mimo hřiště,“ řekl o něm tehdy do zmíněného článku kouč Svědík, který jej natrvalo zapracoval do ligové sestavy. Holzer v dresu Baníku odehrál 167 soutěžních utkání, které proložil angažmá ve Spartě, odkud stihl i hostovat ve Zlíně. Nakonec se ale jeho cesty s naším klubem v roce 2021 rozešly a hráč šel za trenérem Svědíkem do Slovácka. „Slovácko projevilo o Dana stejně eminentní zájem jako o Ondru Šašinku. S klubem jsme se bez problémů dohodli na Danově přestupu, u nás je na jeho postu konkurence, do přípravy Baníku se navíc bude vracet i Denis Granečný, takže i Danovi přestup určitě prospěje,“ řekl tehdy k jeho odchodu Alois Grussmann pro klubový web. Slovácko s Holzerem v základní sestavě poté skončilo v lize před Baníkem, sám Holzer se pak několikrát ocitl blízko nominace do reprezentace.

Denise Granečného v osmnácti letech hodil do ligové vody trenér Vlastimil Petržela hned při své vlastní premiéře u týmu v památném zápase, kdy Baník prohrál 0:3 v Boleslavi, za kterou tehdy pálil Baroš. Právě pod Petrželou dostával hráč největší prostor, a to jak v lize, tak později po pádu do druhé ligy při úspěšném pokusu ji vybojovat zpět. „Je to super pocit, že je tady někdo takový jako Milan, jeho zkušenosti jsou k nezaplacení. Jsem moc rád, že s ním můžu být v týmu, protože to je legenda Baníku. Na hřišti pořád dokazuje, že má své kvality, takže je to přínos nejen do šatny, ale pro celý klub. Mimo hřiště je strašně fajn. Pomůže, a hlavně poradí, co a jak zlepšit nebo čeho se vyvarovat,“ vzpomínal pro eFotbal.cz po návratu Baníku do ligy Granečný, který mimochodem s reprezentační devatenáctkou uhrál na mistrovství Evropy bronz a vysloužil si i stáž v Norwich City. V rozhovoru také popisoval svůj vztah ke klubu: „Baník bych opustil pouze v případě, kdyby přišla nabídka ze zahraničí a usoudil bych, že je to dobrý krok v mojí fotbalové cestě. Můj sen je si zahrát anglickou Premier League.“ Za Baník zvládl 101 soutěžních startů, poslední dobou však putoval pouze po hostováních, kde se však na hřiště téměř nedostával. Poté, co v poslední zimní přestávce neuspěl na testech v Bohemians a jaro strávil v Maďarsku, našel nyní nový fotbalový domov ve Zbrojovce Brno. Tentokrát už nastálo.

Třetím do party talentovaných leváků byl Matěj Helešic. Ten si premiéru za Baník střihl již v dubnu 2015 při prohře na Slovácku 0:2, kde se na hřišti objevil hned v základní sestavě. V závěru oné sezony si celkově připsal čtyři celozápasové starty, jenže v dalším ročníku moc dalších nenasbíral. V Baníku si tak nejvíce zahrál ve druhé lize, hlavně pak v její jarní části. Na hřišti nechyběl ani při postupovém utkání se Znojmem. Kdo by tehdy čekal, že to byl jeho poslední start za Baník. O místo hodně bojoval v roce 2019 po povedeném hostování v Českých Budějovicích. „Pokud jde o konkurenci, o tom fotbal přece je. Jirka na to, kolik mu je let, je pořád v úžasné formě. Až se někdy divím, když ho vidím na tréninku. Já jsem ale mladý kluk a je na mně, abych se s tím porval,“ mluvil pro klubový web s respektem o Jiřím Fleišmanovi ale i o vlastním odhodlání. Realita je však taková, že pozici levého beka má Fleišman rezervovanou pro sebe i o tři roky později. Helešic tak zamířil na hostování a později i na přestup do Opavy. Minulá sezona mu tam vyšla náramně, blízko přesunu zpět do ligy byl již v zimě, ale nakonec k němu došlo až nyní, kdy v Pardubicích podepsal smlouvu na čtyři roky.

Z Baníku tak během pár let odešla trojice levonohých hráčů, kterým je dnes 26, respektive 23 a 25 let. V současném přestupním období na jejich pozici již dvě posily přivedl, shodně dvaadvacetileté Kubalu se Šehičem a jednoho dalšího hráče z Brazílie se chystá testovat. Najít kvalitní fotbalisty na levou stranu se snažil i dříve (Potočný, Falta, Lalkovič a další), opravdovou trefou na levou stranu byl však asi jen zmíněný Fleišman. A tak si říkám, jestli se i v Baníku nenaplňuje stará pravda, že odchovanci to mají v klubu vždy těžší, než hráči, které si klub přivedl odjinud a jsem opravdu zvědavý, jak si všichni tři v novém ligovém ročníku povedou. A jestli si nakonec neřekneme, že jejich setrvání by bylo lepší než všechny posily na levou stranu dohromady.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.