Baníkovský týden

Baníkovský týden (219.)

Baník po penaltách zvládl pohárové utkání v Kroměříži, mluvit se začalo o nástupu jedné z největších klubových legend Luďka Mikloška do struktur klubu, přičemž některé zdroje uvádějí, že mu bylo nabízeno i jedno z nejvyšších míst, které však nepřijal a v lize nastala repre pauza, čili vhodný čas podívat se na baníkovská týmová data.

Vstřelené branky, ty diváky baví. Baník gólovou radost fanouškům dopřál zatím třináctkrát. To je devátý nejvyšší počet ze všech ligových týmů. V metrice pravděpodobných branek dosáhl na hodnotu 10,79, což jej řadí na jedenácté místo v lize. Shodně třináckrát Baník i inkasoval, což Baník znovu vyneslo na deváté místo, přičemž hodnota xG, kterou si ve vzájemných utkáních vytvořili soupeři Baníku je 12,21. Tato hodnota Baníku přiřkla osmý nejlepší výsledek v naší nejvyšší soutěži.

V držení míče Baníku patří s hodnotu 51,8 % hezké páté místo za Slavií, Spartou, Slováckem a Boleslaví, kdy až za Baníkem je lídr tabulky z Plzně. Pro zajímavost, hodnotu nad 50 % měl Baník naposledy pod trenérem Kozlem.

V počtu střel se baníkovské počítadlo prozatím zastavilo na rovné stovce. To v této disciplíně stačí na deváté místo. V přesnosti střelby je Baník druhý – hned 40 % střel míří na branku soupeře. Almásiho absence je ale znát zejména v počtu zakončení hlavou – celkově pouhých osmnáct pokusů a tedy 1,87 zakončení hlavou na 90 minut řadí Baník až na desáté místo, na což jsme v loňské sezóně nebyli zvyklí. V té totiž Baník zakončoval hlavou průměrně 2,66krát na 90 minut. Statistiky po celém světě ukazují, že efektivita střelby mimo pokutové území je malá. Přesto hráči Baníku volili tato místa pro zakončení ve 41 případech, což činí 4,25 takových střeleckých pokusů na zápas.

Podobně jako za trenéra Smetany sází Baník na četné centry do vápna. Celkem 206 centrů, čili 21,36 centrů na 90 minut, je po Slavii, Spartě a Slovácku nejvíce v soutěži. V přesnosti to již tak hezky nevypadá, se 35% úspěšností totiž Baník patří až na devátou pozici, která se v týmových statistikách až podezřele často opakuje.

Velmi často se hráči Baníku snaží prosadit v soubojích 1 na 1. 24,78 takových soubojů na 90 minut, čili celkem 239 pokusů je čtvrté nejvyšší číslo v lize. Úspěšností 54,8 % se pak baníkovští hráči řadí na sedmé místo.

Hráči Baníku sice svedli 613 obranných soubojů, což je hned čtvrtý nejvyšší ligový počet, úspěšností 55,6 % jsou však nejhorší v lize! Nad ligovým průměrem, který činí 62,2 % jsou pouze tito hráči užší rotace:

Jméno Úspěšnost v obranných soubojích [%]
Muhammed Sanneh 74
Jakub Pokorný 65
Jiří Fleišman 65
Ladislav Takács 64
Petr Jaroň 63

Poměrně málo soubojů se v zápasech Baníku odehrává ve vzduchu. Možná škoda, výškové dispozice některých našich borců jsou velmi dobré. Ostatně také úspěšnost v těchto soubojích (48,8 %) je pátá nejlepší v lize.

Hráči Baníku ztratili míč 1021krát (105,9 ztrát na 90 minut), což je lehce nad ligový průměr. Nejvíce se na ztrátách podíleli Fleišman (102×), Klíma (93×), Frydrych (78×) a Kuzmanovič (72×). Pokud bychom však brali v potaz čas strávený na hřišti, v přepočtu na 90 minut vypadají statistiky následovně:

Jméno Ztráty míče na 90′
Muhamed Tijani 18,0
Daniel Smékal 17,5
Srdjan Plavšič 14
Daniel Tetour 12.5

Parametr intenzity hry je k našim chlapcům milostivý. Hodnotí se v něm snaha zastavit soupeřovu akci, když drží míč. Po Slavii, Boleslavi a Slovácku je v tomto parametru Baník nejlepší. Bohužel se při tom hráči často dopustí nedovolené hry. 127 faulů je čtvrtý nejvyšší počet v celé soutěži. Dělená první příčka v počtu žlutých karet (27) s Hradcem pak nikoho nepřekvapí. Při tom až do druhé poloviny tabulky, konkrétně na třinácté místo, patří naši borci v počtu vybojovaných faulů – soupeři zastavili naše hráče nedovoleně v 99 případech.

A jak je na tom Baník s kombinací? V průměru na devadesát minut hry si hráči vymění 310 přihrávek, což je lehce pod průměrem. Přitom o kus výše statistiky praví, že Baník je týmem, který míč často drží ve své moci. Co z toho plyne? No možná to, že hráči drží míč příliš dlouho a hra Baníku by měla být směrem dopředu mnohem rychlejší. Potvrzuje to i tzv. „passing rate“ počítající počet přihrávek za minutu držení míče. S počtem 11 přihrávek je Baník nejhorší v lize. Sparta či Slavia pak stihnou za minutu držení míče o tři přihrávky více.

Statistiky k výstavbě hry jsou v podání Baníku také zajímavé, ale těch čísel už je i takhle tolik, že by člověk zapochyboval, zda chodí na sport nebo na jakýsi matematický seminář, tak to radši nechám zase na jindy. Určitě ale v týdnu ještě přidám i nějaké grafiky na Twitter. Pokud totiž chtějí borci patřit k elitním týmům ligy, musí sakra přidat. Prozatím je totiž Baník sotva průměrným ligovým mužstvem.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.