Baníkovský týden

Baníkovský týden (221.)

Klub v týdnu oficiálně potvrdil to, o čem se delší dobu mluvilo. Luděk Mikloško se vrátil do Baníku, podle klubem vydané zprávy byl jmenován do představenstva klubu a stal se šéfem sportovního úseku. Co od toho čekat? A je bod z Liberce ztrátou, nebo ziskem?

Klub byl s Luďkem Mikloškem v kontaktu už delší dobu, ale k jeho zakotvení ve struktuře klubu nebyla cesta tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Šedesátiletý vysoký usměvavý sympaťák byl k mnohému počínání Baníku značně kritický. K dotažení jeho angažmá tak možná pomohla i současná situace áčka, která mu vlastně v mnohém dala zapravdu.

Právě ligové áčko je tím, na co se musí vrhnout jako první. Co můžeme v nejbližších týdnech čekat? Mikloško v minulosti hlasitě kritizoval trenéry, kteří si jen odtrénují své a dále týmem, hráči a klubem nežijí. Kritizoval netýmovou atmosféru, kdy necítil že jsou opravdu všichni „na jedné lodi a se stejným cílem.“ Kritizoval, že mladí hráči musí na své šance čekat. U úspěšných českých hráčů uváděl jako jeden z rozhodujících faktorů, že dostali šanci pravidelně hrát už v nízkém věku. Nelíbí se mu praxe, kdy se o talentovaných hráčích dlouze říká, že mají ještě čas, musí dozrát, kdy jim pak najednou je dvacet tři a mají málo zkušeností a ztratili motivaci, protože je po celou dobu nic nehnalo vpřed. Jestliže Alois Grussmann zastával teorii, že do áčka vede u mladých cesta jen přes béčko, Mikloško mluví o tom, jak musí hráči postupovat výš a výš, aby je náročnost zápasů, tréninků a kvalita hráčů kolem posouvala neustále dál. V tomto ohledu bude nesmírně zajímavé sledovat, jaké postavení bude v týmu z titulu své funkce chtít pro hráče jako jsou Hrubý, Pojezný, Miškovič, Buchta, bratři Jaroňové, Drozd, Smékal, uzdravený Šín a další. Tedy pro ty, kteří mohou tvořit budoucí hodnotu Baníku. Zdá se vyloučené, že v tom najde společnou řeč s trenérem Pavlem Vrbou, mnohem lépe by k Mikloškově strategii pasoval třeba Tomáš Galásek…

U mládeže pak nový šéf sportovního úseku velmi často skloňuje slova jako jednotná metodika a stanovení cíle, kterým ovšem u mládeže nemyslí body a postavení v tabulce. „Myslím si, že bychom už u mládeže měli přestat hrát týmově, a u mladých kluků vyhledávat talenty a snažit se je podporovat. A ne ten jejich talent ubít v tom, že musí plnit týmové úkoly, aby uhráli dobrý výsledek. To není cesta dopředu. Když se dnes jedete podívat na jakýkoliv tým české mládežnické reprezentace, tak tam vidíte jedenáct stejných fotbalistů a nevidíte tam žádného výjimečného hráče. V týmu soupeře vždy najdete jednoho, dva, výjimečné hráče, které my nemáme. Neumíme vychovávat individuality,“ popsal před časem pro firemní časopis Agelu.

Co však považuji pro budoucnost Baníku za nejdůležitější, je však to, zda dokáže Luděk Mikloško svou vizi skutečně prosadit. Dokáže o ní přesvědčit ostatní? Dostane ke svým plánům volnou ruku a podporu celého vedení? Zima mnohé napoví…

Fotbalový víkend začal příjemným setkáním na divizním utkání Neratovice–⁠Cheb, kdy Hvězdu přijeli podpořit čtyři fanoušci Baníku a na hřišti běhal v dresu hostů pátý. Daleký výlet hostům v nastavení zhořkl, o srandu však nouze nebyla. Tak jako Cheb, nezabodoval jsem u ostatních ani já představením rodného domu Ljuby Hermanové.

O něco lépe, ale ne o moc, dopadl Baník v Liberci. Herně mi to nepřišlo nějak zlé (nebo snad už mé nároky tolik klesly?), zejména v závěru prvního poločasu po vyloučení domácího kapitána Baník domácí zatlačil, ale z kanonýra Almásiho je zatím po návratu na hřiště spalovač Almási. Branku mohli vstřelit i domácí, výsledná remíza je tak asi zasloužená.

Po utkání na tiskové konferenci Luboš Kozel své svěřence chválil a povzdechl si, že bod je možná málo. Pavel Vrba svůj pohled na dění na hřišti shrnul slovy: „Samozřejmě, že když hrajete proti deseti lidem a nezískáte bod, tak je to málo. My jsme nepředvedli výkon, abychom si výhru zasloužili.“ Asi tou dobou neočekával, že to budou jedny z jeho posledních slov v pozici hlavního trenéra. A tak aby se nekončilo truchlivě, vypůjčím si, co kdosi napsal na banicek.com v diskuzi: „Každý bod do boje o záchranu se počítá :-).“

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.