Baníkovský týden

Baníkovský týden (224.)

Pavel Hapal nahradil Pavla Vrbu před necelými třemi týdny a už nyní lze tvrdit, že první fáze jeho mise byla úspěšná. Dvě výhry v lize, jedna v poháru, prohra po dobrém výkonu v Plzni a úspěšné vzdálení se od samého spodku tabulky.

Sobotní vítězství 3:1 nad Boleslaví jde z velké míry právě za trenérským štábem. První branka po secvičeném rohu (rozehrávka nakrátko, vytažení soupeřových obránců k těžišti hry a zaběhnutí dvou nejlepších hlavičkářů na zadní tyč) a druhá branka po rohu à la Slavia (prodloužení hlavou na přední tyči) byly pro vývoj utkání rozhodující.

Vítězství v důležitém zápase se ale tak lehce nerodilo. Baník sice do zápasu vstoupil dobře, ale kolem třicáté minuty převzala iniciativu Boleslav a mám-li být upřímný, poločasové vedení nebylo zasloužené a děkovat za něj můžeme Laštůvkovi. Mimochodem, jeho forma je poslední týdny velmi dobrá, všímáte si? Dalším hráčem, který našel ztracenou formu, je Dan Tetour. Důvěra trenéra mu očividně svědčí.

Před druhou půlí jsem se obával, aby do ní Baník nevstoupil tak, jak první půli končil, ale naštěstí se tomu tak nestalo. Baník podruhé skóroval po rohu a do třetice pak ze vzduchu po centru jak jinak než aktivní tryskové myši Plavšiče hosty definitivně sestřelil Almási. Rázně tak odpověděl všem, kteří viděli na hrotu útoku jinou jedničku…

Baník pragmatickým fotbalem, ve kterém je ještě spousta rezerv, utkání přes zbytečně obdrženou branku dovedl k pohodlnému vítězství a potvrdil slova Vlastimila Petržely pro Deník Sport, že Hapal tým nastartoval. Ten zmínil i další věci – třeba důvěru v Luďka Mikloška a v cestu odchovanců, nebo to, že za dění na hřišti je vždy odpovědný trenér. O našem klubu mluvil jako o své srdeční záležitosti, kterou pořád sleduje. Pro fotbalovou veřejnost je dobrou zprávou, že pan Vlastimil po delší době rozhovory dává a zdá se v dobré kondici. Ať vám to vydrží, pane trenére!

Ondřej Smetana naskočí do nového angažmá v Jihlavě. Toho si do pozice dlouho předem vyhlédl bývalý ligový fotbalista, dnes předseda představenstva jihlavského klubu Lukáš Vaculík. Námluvy trvaly několik měsíců a hrál při nich roli jak dobíhající kontrakt v Baníku, tak stále trvající trenérovo studium profilicence. Profitovat z nového angažmá Ondřeje Smetany může nepřímo i Baník, ten totiž prý ve druhé lize má více objektů zájmu a po očku pošilhává i po šikovném krajním záložníkovi Jakubu Selnarovi, který nastupuje právě za Jihlavu.

Aktivitu klubu směrem k zimnímu období potvrzuje i zpráva, že první příchod do zadních řad by snad již měl být dojednán.

Zajímavé příběhy se ovšem píší i mezi přestupními termíny. Na konci srpna Baník vyřadil z áčka tři fotbalisty – Budínského, Chlumeckého a Jurošku. Jediný poslední jmenovaný Baník do konce letního přestupního termínu neopustil. Poctivě trénoval, makal, v béčku nic neflákal. A když dělal po příchodu nový trenérský štáb inventuru kádru (i s ohledem na to, jak nahradit hostující hráče v zápasech proti jejich klubům nebo na formu hráčů na jednotlivých postech), najednou se devětadvacetiletý krajní obránce či záložník ocitl zpět. Juroška možná neoslní v datech, ale ne vše se dá měřit pomocí čísel. Jeho pracovitost, mentalita, působení na tým nebo vztah k Baníku jsou hodnoty, které nezměříte pomocí matematických modelů a statistik, ale to neznamená, že nejsou důležité. Jsou. A proto je dobře, že je Honza zpět!

No a co na té Slavii? Předvedeme výkon, po kterém budeme bez ohledu na výsledek tleskat jako v Plzni? Jestli ano, nebude zpět jen Honza Juroška. Zpět bude i Baník, který chceme vidět.

BP!

PS: Speciální díky Chacharům za krásné choreo!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.