Baníkovský týden

Baníkovský týden (225.)

Změny Baníku prospívají a otevřenost Luďka Mikloška také. A zápas v Edenu? Kluci se nepodělali a odměněni byli tak, jak se vlastně dalo i čekat…

V minulosti bylo častým tématem diskuzí až příliš emotivní chování laviček některých týmů. Mezi těmi, kterým to bylo vyčítáno, býval i Baník. Trenér Hoftych před časem ve Fortunabaru dokonce řadil náš realizák a činovníky hned na druhé nejméně lichotivé místo právě za Slavii. Nutno říct, že prozatím se dá konstatovat, že po nedávných velkých personálních změnách působí Baník mnohem lépe i v tomto ohledu. Někdy jsem si si říkal, jestli se to přehnané vztekání a slovní výlevy nepřelévají z lavičky na hráče. A zda je to pak nerozptyluje od výkonu, na který se mají soustředit. To posoudit nemohu, emoce u fotbalu mám obecně rád, ale chování lavičky mi vyhovuje tak, jak se projevuje nyní.

Velmi mne potěšil dlouhý a otevřený Luděk Mikloško ve videu nad dotazy fanoušků. Potěšující je způsob, kterým se staví k nedávným odchodům mladých hráčů, kdy nehledá chyby jen mimo klub samotný. Až si člověk říká, jestli se některým odchodům nedalo předejít včasnějšími personálními změnami. Za velmi podstatné a správné považuji vyjádření pana Mikloška k datům ve fotbale, kdy je hodlá brát pouze jako doplněk, nikoliv jako něco, co by mělo nahrazovat oči, mozky a zkušenosti. Vztah Baníku k externím datově-analytickým expertům byl zvláštní. Když se jejich podklady hodily, použily se. Ale když se třeba při přestupech hráčů nehodily, tak se k nim nepřihlíželo. Upřímně jsem zvědavý, zda Baník do budoucna půjde cestou vlastního analytického oddělení, jehož součástí by byla i fotbalová data, nebo zda setrvá u stávajícího externího partnera, firmy 11hacks.

K přestupům se vedoucí sportovního úseku logicky vyjadřoval opatrněji, zmiňoval jeden až dva zimní příchody. Zprávy, které prozatím doputovaly ke mně, mluví o třech postech, které by Baník rád v blízkém horizontu řešil. A to posty levého obránce, pravého stopera a pravého záložníka či křídla. Směrem k létu se pak mluví o pozici brankáře do dvojice k Hrubému a středním záložníkovi, pokud by jaro ukázalo, že by byl potřeba. Slyšel jsem také konkrétní jména, ale ta si s dovolením nechám na období po posledním podzimním utkání. Rampouchová sezona bude totiž letos  mimořádně dlouhá.

Deník Sport přinesl jméno člověka, kolem kterého by chtěl Baník postavit své skautingové oddělení. Je jím zkušený fotbalový agent Tanas Papadopulos, dlouhodobě pracující pro agenturu Sport Invest. Ta ze současných hráčů Baníku zastupuje například v klubu hostujícího Letáčka, z kmenových pak Šašinku, Drozda, Šudáka nebo Bittu. Ve fotbalovém světě je brán za člověka s nesmírným přehledem získaným hlavně přítomností na obrovském množství zápasů a těší se velké důvěře klubů.

Důvěra je důležitá, při přístupech je po penězích vůbec nejdůležitější. Dokážu si velmi dobře představit, že skautingové oddělení a metodiku posuzování hráčů uvede v Baníku v život zrovna Tanas Papadopulos. Ale budou mu nejisté vody v Baníku stát za opuštění fungující hráčské agentury, kde má vybudovanou silnou pozici a kvalitní portfolio? Jsem zvědavý, jak se rozhodne.

Finále týdne nás čekalo na nemistrovské, přesto namistrované Slavii. Po zaváhání Plzně se dal čekat boj dobra proti všem silám temnoty.

První půli ale Baník zvládl dovést do bezbrankové remízy. Trochu šťastné, nutno říct. Lingrovo břevno, Santosova hlavička nebo roh, po kterém přes hlavy Kačaraby a Almásiho mířil míč do naší sítě, kdy se mu na poslední chvíli postavil Pojezný, to všechno byly příležitosti, které si domácí zvládli vytvořit i proti jinak dobře organizované defenzivě Baníku. Ale ani Baník nebyl dopředu zcela nulový. Akcí nebylo tolik, ale při Frydrychově dorážce nebo Šehičově nájezdu muselo trnout i domácím.

Jestli při nás v první půli stálo štěstí, o druhé to říct nejde. Na Kaločův vlastní gól Baník ještě odpověděl po dalším skvěle sehraném rohu Fleišmanem (standardky Baníku se stávají velkou zbraní a velký kredit tomu, kdo je vymýšlí!), brzy ale zase vedli domácí. Nedávno jsem dával anketu ohledně VARu. 82 % hlasujících videorozhodčího podpořilo. Přiznám se, že jsem tedy se svým názorem v menšině. Já bych všechny ty obrazovky naložil na jeden vůz a svrhnul je do Hranické propasti. Akorát to kazí fotbal, bere mu to plynulost a chyby to neodstraní, ani kdyby v komisi rozhodčích seděly Rychlé šípy. Zápas to zlomilo, Slavia přidala, nutno uznat, krásný třetí gól a my tak stejně jako z Plzně jedeme od favorita bez bodu. Potěšující je, že trenky byly hnědé opět pouze od bláta a ne od strachu. Ale tentokrát je to náplast malá. Nějak tam hluboko v hlavě cítím, že to mohlo být lepší.

Tak holt si účty se sešívanými srovnáme na jaře.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.