Baníkovský týden

Baníkovský týden (228.)

Jednoho, maximálně dva hráče slibuje před zimním přestupovým obdobím člen představenstva klubu Luděk Mikloško, který vede sportovní úsek Baníku. Podle mých informací klub cílí na doplnění týmu na třech postech – levém obránci, pravém stoperu a krajním záložníkovi specifických vlastností. Která jména by pro Baník dávala logiku?

Najít kvalitního hráče na levou stranu obrany je pro přední týmy Fortuna:Ligy dlouhodobě problém. S Jirkou Fleišmanem udělal před lety Baník opravdové terno. Nakonec i v závěru podzimu ukázal tento osmatřicetiletý hráč, že v lize stále může patřit k tomu lepšímu na tomto postu. Mnohé týmy našly hráče na tuto pozici v zahraničí, jako třeba Sparta v osobě Højera nebo Slovácko v Doskim, jiné si hýčkají hráče dlouhodobě jako tomu je v Plzni s Havlem a dříve s Limberským, další na levého obránce předělávají své záložníky, což zase můžeme vidět u Fulneka v Boleslavi nebo u Oscara ve Slavii. Další možností pak je vynaložení velkého množství prostředků na získání kvalitního hráče z ligy, což jsme zase mohli sledovat u příchodu Davida Juráska do Slavie.

Baník si je složitého výběru správného hráče na tuto pozici vědom, a tak v letní pauze přivedl na hostování s opcí Šehiče z Karviné. Ten stále zůstává variantou na letní přestup, neznamená to však, že by se s tímto stavem Baník spokojil. Početné hanácké enklávě v Baníku by se velmi zamlouval příchod Ondřeje Zmrzlého ze Sigmy. Třiadvacetiletý odchovanec olomouckého fotbalu má sice smlouvu do konce příští sezony a nebyl by levnou záležitostí, nicméně na nabídku z top tří českých klubů čeká zatím marně a z Olomouce by se časem jistě posunul rád. Mezi Baníkem a Sigmou poslední dobou moc transferů neproběhlo, spolupráci však otevřel nedávný přesun Jakuba Pokorného, který Sigmě nesmírně pomohl. Díky návratu Fleišmanovy formy a hostování Šehiče do konce ročníku nemusí Baník spěchat, a pokud nedojde k dohodě nyní, lze si ji předpřipravit pro léto. Olomouc se sice pravděpodobně na nějakou dobu finančně zajistí z odchodu Chytila, ale na příjmech z transferů má z velké části postavený rozpočet dlouhodobě. Z nejvyšší domácí soutěže se pak nabízí i jiná alternativa – v létě vyprší hostování Matěje Polidara v Jablonci, kam byl zapůjčen z pražské Sparty. Zatím však tímto směrem nemíří žádná žhavá stopa.

Naopak nejžhavěji vypadá slovenská cesta. Třiadvacetiletý Matej Madleňák prožil v Ružomberoku další vydařený půlrok a tamní klub má s obchody s Baníkem dobrou zkušenost, kdy byl slezský klub schopný vysázet na stůl zajímavou částku za Almásiho. Částka za Madleňáka leží údajně o zhruba sto tisíc Eur níže než tomu bylo u Laca, a pokud se najde zájemce, jenž ji v zimě vysází na stůl, může si hráče, který se líbí i novému italskému trenérovi slovenské reprezentace, odvézt už v zimě. Už před dvěma lety Baník stál o stejně starého Madleňákova spoluhráče Alexandra Mojžíše, který se z levého obránce v posledním roce přeškolil na levého stopera. A podle posledních zpráv to má být právě on, koho by Baník rád již nyní podepsal a přivedl ho na jeho původní pozici levého obránce.

Pokud by to neklaplo, novým jménem na seznamu by se mohl stát Samuel Ďatko z Podbrezové, jedno z největších překvapení podzimu na Slovensku. Hráče schopného zastat pozice na obou krajích obrany, který pravidelně patří do mládežnických reprezentačních výběrů, však sleduje příliš mnoho konkurentů a někteří o dost déle, než Baník.

Najít perspektivního pravého stopera s dobrou rozehrávkou, který by herně dobře pasoval k Pojeznému a k Lischkovi, také není lehký oříšek. Kdo z láskou vzpomíná na Fernanda Nevese, možná si všiml, že v Trenčíně mají na stoperu krále vzduchu s bohatou kšticí ze stejného ostrova. Jmenuje se Kelvin Pires, je mu dvacet dva, je v reprezentačním výběru své země a podle dostupných informací mu po sezoně vyprší smlouva. Pokud by tomu tak skutečně bylo, má teď slovenský klub poslední šanci jej zpeněžit. Podle všeho však Baník kouká spíše do tuzemských luhů a hájů a nelze si nevšimnout opakujícího se jména – Filip Čihák. Třiadvacetiletý pravý stoper schopný hrát i v tříobráncovém systému, si navíc v minulosti úspěšně vyzkoušel spolupráci s Karlem Pojezným. Patří Plzni, hostuje na tuto i příští sezonu v Hradci Králové jako kompenzace za Adama Vlkanovu, ale Plzeň má možnost si jej stáhnut zpět a třeba i prodat. Vzhledem k dobrým vztahům mezi Plzní a Baníkem se budoucí transfer do Slezska vyloučit nedá. Mezi hráči, po kterých Baník po očku kouká, je i Jakub Kolář ze Zlína, zástupci Baníku si ale dělali pečlivé poznámky i při návštěvách druholigových utkání u dvoumetrového Černína z Líšně, mladého Jeřábka z Příbrami či vlastního odchovance Srubka, který hostuje ze Slovácka ve Vyškově. S výjimkou Jeřábka, jehož práva mají stále patřit Dukle, kde si za určité konstelace dokážu představit okamžitý zájem, si ale nejspíše klub u těchto hráčů pouze vyhodnotí, zda je bude dále sledovat a zda se některého z nich pokusí získat v létě.

Luděk Mikloško mluvil také o tom, že Baník chce u hráčů rozvíjet výjimečné nebo specifické dovednosti, ke kterým mají předpoklady a hledat jejich využití ve prospěch týmu. Dodám, že nejen rozvíjet, ale také vyhledávat na přestupovém trhu. A to se podle všeho děje při hledání hráče na kraj záložní řady. Není třeba pochybovat o pokusu Baníku udržet Plavšiče do konce současné smlouvy o hostování. Zároveň Baník nemůže spát a nepřipravovat se na jeho možný konec nyní nebo nejpozději v létě. Krajní záložníci jsou téma třetí přestupové období po sobě. Koncevoj, Falta, ani Ekpai týmu nepřinesli to, co si od nich sliboval. Potočný je pryč. Reiter sice ještě Baníku patří, ale víc než u nás toho již stihnul odehrát na hostování ve Zlíně. V létě testovaný Yao si nevede zle na Slovensku, kde nedávno prodloužil původně půlroční smlouvu, rozdílový hráč pro Baník by to ale zřejmě nebyl. A právě rozdílového hráče Baník na pozici hledá.

Měl jím být Cadu, kterého Baník nedokázal přivést na přestup, aby jej nakonec z nového angažmá v Plzni získal alespoň na hostování. Očekávání fanoušků i klubu byla však větší, než je Brazilcova dosavadní podzimní realita. Jeho přestup však není definitivně zapovězené téma. Nedávno jsem zmiňoval jihlavského Selnara, který patří delší dobu mezi obhlížené hráče, nepatří ale mezi ty nejvíce preferované varianty. Baník hledá hráče rychlé, tahové, produktivní. A tak není divu, že svou pozornost směřuje k hradeckému Kubalovi a vyškovskému Kanakimanovi, kteří jsou oba schopní hrát na pravém kraji středové řady i v útoku. O přestup Kanakimany se Baník pokoušel neúspěšně již v létě, přičemž přestupová částka prý byla na druholigové poměry nadstandardní, nyní se bude pravděpodobně opakovat vylepšená nabídka. Hráč původem z Burundi neudivuje pouze produktivitou (probíhající sezona 9+1, minulá 6+1), ale i svým přístupem k angažmá v Evropě. Má být nejen zcela bezproblémový, ale také se velmi intenzivně snaží pomáhat svým spoluhráčům z afrického kontinentu a být pro trenéra Trousila spojkou mezi ním a cizojazyčnými hráči. Vyškov urgentně hledá pro jarní část útočníka. Nabídne Baník kamerunskému majiteli vyškovského klubu kromě peněz i africkou hráčskou výměnu? V závěsu za Baníkem číhá více ligových konkurentů, například Sigma.

Výčet jmen vychází z informací, které se mi podařilo zachytit, některá jsou zcela aktuální, některé starší, takže aktuální být nemusí. Výčet jmen ale určitě není kompletní, Baník totiž umí překvapit 🙂

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.