Baníkovský týden

Baníkovský týden (227.)

Pohárový zápas se Spartou se stal hezkou tečkou za rokem, ve kterém Baník oslavil sto let. K tomu, aby byl tečkou sladkou, chyběl lepší výsledek, ale jinak to byl přesně ten zápas, u kterého jste rádi přímo na stadionu.

A to si zjevně před zápasem řeklo i dost dalších fanoušků, od letního utkání se Celticem se totiž Městský stadion poprvé téměř zcela zaplnil. A narozdíl od utkání se slavným soupeřem ze Skotska tentokrát nemusel klub a jeho partneři dělat psí kusy, aby zápas vyprodali.

Vstup do zápasu se Baníku příliš nepovedl, ale po dvaceti minutách se dostal do hry a zaslouženě srovnal. V dresu soupeře hrající youtuber Mejdr si příliš nových kamarádů v Ostravě neudělal, zda si vzal radu tribun k založení nového kanálu Au, to nevím. Kdo příznivce Baníku bavili, byli Chachaři se svými povedenými choreografiemi a… ano, opět Plavšič. A tak Luděk Mikloško, v obležení mnoha známých tváří a velmi často hovořící s Milanem Barošem, se ocital pod tlakem zástupců partnerů klubu, aby hbitého technika v klubu udržel.

Úvod druhého poločasu vypadal nadějně a v tu chvíli člověk i věřil, že by Baník mohl postoupit. Jenže o naděje byl připraven vlastní brankou s (tragi)komickým nádechem. Bohužel, i to k fotbalu patří. Sparta pak ukazovala, že v některých jednotlivostech se sice naši hráči těm jejím vyrovnat mohou, komplexně však ne a v kombinaci s viditelně lepší kondiční připraveností je konečný výsledek 2:3 vlastně… nechci psát milosrdný, ale vhodnější výraz mě nyní nenapadá. Bylo to po mnoha stránkách fajn zimomřivé odpoledne, ale práce je před hráči i vedením do zimní pauzy mnoho.

Podzim byl na události opravdu bohatý. Pokusil jsem se o sumarizaci těch, které mi nejvíce utkvěly v paměti:

1. Změna na lavičce

Asi nikdo by nečekal, že Pavel Vrba nevydrží v Baníku ani do zimní přestávky. Nečekané věci ale život přináší. Sám Pavel Vrba k tomu opakovaně řekl: „Stále cítím zklamání, že jsem neuspěl. Šlo o chybu, nemělo se to uspěchat. Jsem tak vyčichlý, že do konce roku se chci na fotbal dívat jen jako divák.“ Za klíčové považuje, že se nezvládly domácí zápasy s Teplicemi a s Budějovicemi. Sázka na Pavla Hapala zatím vychází.

2. Plavšičův příchod

Nečekanou věcí je i hostování „atomového mravence,“ jenž prošel Crvenou Zvezdu Bělehrad, Spartu, Slavii a který nyní kmitá podél lajny ve Vítkovicích. Plavšič do Baníku? Tam by nešel. A kdyby, jak by ho v Ostravě s milionovým platem zaplatili? Čtvrtinu či pětinu, kterou se Baník prý na platu hráče podílí klub utáhne. A Plavšičovi stačilo osm ligových startů k tomu, aby zadělal na svou bodově nejlepší sezonu v Česku a získal si srdce tribun. Co s ním dál? Klub jej chce udržet i pro jarní část. A pak? Pokud se mu i jarní část vydaří, třeba se stane další nečekaná věc.

3. Luděk Mikloško

Největší letošní posila? Podle všeho ano. Traduje se, že se jej po výčtu věcí, které jsou v Baníku špatně zeptal nejmenovaný klubový představitel: „Takže chceš říct, že děláme skoro všechno špatně,“ kdy odpověď zněla krásně po ostravsku: „Špatně? Úplně na piču!“ Nevím, jestli se to opravdu takhle stalo, ale představit si to i na základě razance změn, které ihned po nástupu do vedení klubu spustil, dovedu. 🙂

4. Z rezervy do základu

Chlumecký, Budinský a Juroška byli přeřazeni do B týmu a měli svolení najít si jiné angažmá. Tak klub rozhodl ještě před koncem srpna. V závěru podzimu se ale z nechtěného Jurošky stal nejvytíženější pravý obránce v klubu. To, jakým způsobem nahlíží různí trenéři na stejné hráče, je možná na samostatné a podrobnější téma.

5. Bod z Letné

Po dlouhé době se borci nevraceli z Letné s prázdnou. Byť po výkonu, za který mnoho pochval neslyšeli.

6. Marodící Almási

Minulou sezonu si protáhl o utkání v reprezentaci, do přípravy se tak zapojil později a celou dobu to nebylo ono. Vygradovalo to dlouhým obdobím, kdy se vracel do tréninku a zase marodil, až chtěl trenér Vrba po Štrosmajerovi povolávat Chocholouška a fanoušci spekulovali o Lacově snaze vytrucovat si přestup. Po návratu se chvilku zastřeloval a šance pálil. Nakonec mu však stačilo sedm startů k tomu, aby se s pěti brankami opět stal nejlepší střelcem týmu. A aby ukázal, že v lize možná lepší střelec není. Bude na jaře ještě v Baníku, nebo kromě souboje o titul svedou Plzeň se Slavií zimní souboj o Almásiho? Nebo zavolá cizina? Jako nejpravděpodobnější vidím, že na jaře Laca v našem dresu stále uvidíme.

7. Mnoho změn, málo posil

Chceme opravdové posily, hlásil Baník. Místo dvou, tří hráčů ale proběhl v kabině pořádný průvan. Uplatnění opce na Takácse, návraty Frydrycha a Kubaly, hostování Letáčka a Šehiče, návraty z hostování pro Pojezného, Tijaniho a Sanneha a když se nechytl začátek, tak i příchod Miškoviče a hostů Cadua s Plavšičem. Pravidelně si místo do sestavy našli čtyři z nich, za opravdové posily by člověk označil dva, maximálně tři. Množství hráčů, které Baník každého půlroku obmění, se zdá kontraproduktivní.

A příště už se můžeme pustit do přestupových spekulací :-).

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.