Baníkovský týden

Baníkovský týden (237.)

Budeme-li v lize hledat tým, který je s Baníkem nejvíce personálně propojený, bude to Zlín. Najdete tam jeho bývalé hráče a obdobné je to i s trenéry, kteří často mají v kolonce angažmá napsány oba zmíněné kluby. I Pavel Vrba, který na podzim proti Zlínu zaznamenal ve třetím kole ještě jako trenér Baníku svou první výhru v sezoně.

Náboj utkání byl dán nejen touto nedávnou minulostí, ale i výroky, které před zápasem padly z obou stran. Pavel Vrba mluvil o divných lidech v Baníku, se kterými už se nikdy nechce vidět, šéf sportovního úseku Baníku Luděk Mikloško zase vyjádřil politování nad tím, že si trenér Vrba nenechal některé věci vysvětlit či kritikou stavu kabiny předtím, než právě na popud Luďka Mikloška trenér Vrba skončil.

Před startem jara vládne mezi příznivci Baníku optimismus, alespoň soudě podle vzorku z ankety, zda Baník skončí do šestého místa, což si myslelo 79 % z 326 hlasujících. Stejného názoru byl v Deníku Sport i trenér Stanislav Levý: „Ostrava šla už v průběhu podzimu herně i výsledkově nahoru a očekávám, že pod trenérem Hapalem bude pokračovat do první šestky. Problémem samozřejmě může být zranění střelce Almásiho, na druhou stranu bylo pro Baník hodně důležité, že udržel Plavšiče, který do mužstva dobře zapadl.“

Aby víkend do nedělního večera hezky utekl, přijel Pavluscha do Prahy zkontrolovat, jak zde čepují zlatavý mok (a rozlévají zelenou), zda žije Trevor a jaký je stav legendárních pohostinství a rockových kapel. Je zajímavé, jak hezky a zároveň blbě umí člověku ze setkání s přáteli být.

Po oznámení sestav jsem měl k utkání pět hlavních otázek a utkání nabídlo, alespoň mým okem, tyto odpovědi:

Jak si poradí dva leváci v obraně?
Jak Lischka, tak Pojezný si ubránili své, horší to bylo s míčem na kopačkách. Oba v průběhu zápasu vyrobili špatně provedenou přihrávkou kiks, který vedl k nebezpečné situaci. Trenér sice upravil taktiku rozehrávky, kdy se hlavně v první půlce stahoval na pravou stranu vedle stoperů Kaloč, ale celkově výstavba hry od středních obránců žádnou slávou nebyla.

Jak se ukáže balkánská mafie a hlavně Miškovič?
Kuzmovým nejsilnějším okamžikem zápasu byl ostrý dojezd na konci první půle. K poctivé práci tentokrát nepřidal nadstavbu v podobě vytváření šancí nebo gólu. Jednu slušnou šanci ale měl. Kdyby ji proměnil, bylo by na začátku druhé půle patrně po zápase. Plavšič se často dostával do zakončení, to ale vyjma jedné ze střel moc nebezpečí neznamenalo. Nehrál špatně, ale v závěru podzimu předváděl víc. Miškovič mohl být mužem zápasu – asistence na první gól po dobré orientaci v předbrankovém prostoru, dvě velké šance ve druhém poločase, kdy slušně provedenému zakončení zabránil cestě míče do sítě brankář Rakovan. Je určitě příslibem, že se do šancí dostává, nicméně z podobných příležitostí musí alespoň jeden gól vstřelit. Stále je také vidět, že intenzita hry je ve Fortuna:Lize vyšší, než na jakou byl Robert Miškovič zvyklý z Chorvatska. Obzvláště vidět to je při hře bez míče. Sehič byl na hřišti chvíli a Bitri do utkání nezasáhl.

Obejde se Baník bez Almásiho?
Ano i ne. V základní sestavě jej zastoupil Klíma a dal gól. Jenže být Almási na hřišti, dal by myslím Baník ze svých šancí branek víc. Tijani? Já vám pořád nejsem přesvědčený, že to na ligu stačí. A u hráče ročníku 2000 už by to na ligu být mělo, pokud je to v jeho možnostech.

Zvítězí generál Pavel (Hapal) na cizím poli?
Během podzimu potkal v lize na hřištích soupeřů trenér Hapal Slavii a Plzeň. První bod zvenku přišel ale až na jaře ve Zlíně. Závěrečný nápor ukázal, že by na tom opravdu mohlo být mužstvo kondičně slušně, lépe než na podzim. Fotbal to nebyl zlý, šance si kluci vytvářeli. Alespoň bod z toho byl. Jenže pokud má Baník šplhat vzhůru, musí sbírat více bodů než mužstva před ním. Slovácko, Hradec i Bohemka vyhráli a šesté místo, na které s nadějí myslí většina fanoušků, se v tabulce vzdálilo na čtyři body. Šance na venkovní výhru se bude opakovat hned o následujícím víkendu v Teplicích.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.