Baníkovský týden

Baníkovský týden (236.)

Ve fotbalovém prostředí se říká, že úspěšných přestupů bývá přibližně polovina. Pomocí důrazu na skauting, používání datových analýz, hostování s opcí a dalších metod se kluby snaží úspěšnost přestupů zvýšit.

Nakonec se toho do značné míry týká i současná zima v Baníku, který je po velkých změnách ve sportovním úseku. A to ještě nějaké další změny teprve proběhnou. Nově nastavené sportovní vedení chce ukázat, že peníze vynaložené na přestup nepřijdou vniveč. Možná i proto nepřišli hráči, o kterých Baník uvažoval, ale o kterých nebyli všichni přesvědčeni o jejich skutečném přínosu pro klub s ambicemi na top 4.

V éře majitele Václava Brabce si Baník připsal jak povedené přestupové trefy, tak takové, které očekávaným přínosem zdaleka nebyly. Důvody pro to byly různé a rozhodně se nedá říct, že by se jednalo o špatné fotbalisty.

5 nejhorších přestupů

Nominace: Mena, Budínský, Potočný, Reiter, Jakubov, Panič, Pekár, Kubala, Lupták, Lalkovič

Alexandr Jakubov
Statistiky: 10 zápasů, 1+0
Hodnota při příchodu: 0,3 mil. €
Hodnota při odchodu: 0,2 mil. €

V polovině druholigové soutěže bylo jasné, že postup zpět mezi elitu nebude žádná hračka. Baník měl určité problémy v útoku, kde spoléhal na během podzimu čtyřbrankového Lubomíra Urgel’u. Sigma měla Chorého s Plškem, Opava Schaffartzika, Jurečku a Smolu. A tak začala přetahovaná o podzimního krále střelců druhé nejvyšší soutěže – devítibrankového Alexandra Jakubova. „Je to hráč, který se dokáže orientovat ve vápně a umí střílet góly. S koncovkou jsme na podzim měli v některých zápasech problémy. Doufáme, že své střelecké schopnosti prokáže i u nás,“ prohlásil k čerstvé akvizici pro klubový web tehdejší sportovní manažer Baníku Dušan Vrťo. Jenže po příchodu do Baníku se hráč zranil, naskočil pouze do desíti zápasů a vstřelil jedinou branku. Baník nejprve na hostování, pak definitivně opustil a ještě před třicítkou s profesionálním fotbalem fotbalem skončil.

Jan Kubala
Statistiky: 0 zápasů, 0+0
Hodnota při příchodu: 0,15 mil. €
Hodnota při odchodu: 0,15 mil. €

V létě před touto sezonou Baník potřeboval doplnit kádr o hráče na kraj obrany či zálohy, a tak se na smlouvě a návratu z italského Udine dohodl s bývalým mládežnickým reprezentantem a odchovancem Janem Kubalou, kterému byla v minulosti prorokována kariéra podobná té, jakou měl Marek Jankulovski. I já po nastudování videí z jeho italských zápasů čekal, že by se skutečně mohl stát vhodným doplněním týmu. Jenže starty v přípravných zápasech Baníku ukazovaly něco jiného, následoval přesun na hostování do druholigového Vyškova, kde po čase vypadl ze sestavy a už v listopadu se hráč s Baníkem dohodl na rozvázání smlouvy a stejně jako Jakubov svou profesionální kariéru ukončil.

Roman Potočný
Statistiky: 48 zápasů, 4+6
Hodnota při příchodu: 0,8 mil. €
Hodnota při odchodu: 0,3 mil. €

Leden 2020. Jeden z nejproduktivnějších hráčů ligy s pohárovými zkušenostmi a dělem v levé noze sedá na letadlo a míří na Maltu na soustředění za novými spoluhráči z Baníku. Uzavírají se tak dlouhé námluvy mezi klubem a hráčem, kterého si přál přímo i majitel Václav Brabec. Hráč dal angažmá v Baníku přednost před zájmem ze Sparty či Plzně a podepsal smlouvu na 3,5 roku. Jenže v Baníku to i přes hráčovu snahu a jeho dlouhé setrvávání v sestavě nikdy nebylo úplně ono. Čtyřicet osm startů, čtyři branky, šest asistencí. Nepomohlo oživení ve Zlíně, ani překvapivé hostování v Plzni. Hráč před sezonou Baník definitivně opustil a působí v Českých Budějovicích, se kterými Baník porazil v podzimním vzájemném utkání.

Stefan Panič
Statistiky: 7 zápasů, 0+0
Hodnota při příchodu: 0,35 mil. €
Hodnota při odchodu: 0,2 mil. €

Baník po návratu do ligy pod trenérem Kučerou hraje docela dobrý fotbal, ale dostává zbytečné branky po opakujících se chybách v prostoru mezi obranou a středem zálohy. Vyztužit prostor přichází Stefan Panič. Jenže s ním na hřišti to vypadá ještě hůř než bez něj. A tak si v dresu Baníku připisuje jen sedm startů a míří zase dál. V kyperském Pafosu se z něj pak stává jeden z nejlepších defenzivních záložníků nejvyšší kyperské soutěže a jako velkou posilu ho přivádí Riga FC. V tomto dresu si vyzkouší i evropské poháry, kvalifikaci Ligy mistrů, kde vstřelí HJK Helsinky branku nebo evropskou konferenční ligu, ve které například odehraje celý zápas při remíze 1:1 na půdě AC Fiorentina.

José Mena
Statistiky: 10 zápasů, 0+0
Hodnota při příchodu: 0,3 mil. €
Hodnota při odchodu: 0,2 mil. €

Opakovaný zájem Luboše Kozla, dobré reference od brankáře Vaclíka, tréninky s prvním týmem Sevilly a několik připsaných startů v dresu tohoto tehdejšího vítěze Evropské ligy. Očekávání byla veliká a první start v přátelském utkání na Bazalech s bilancí 1+1 během dvaceti minut je jen zvyšoval. Usměvavý Španěl dostal tříletou smlouvu. Jenže brzy začaly jemu i okolí úsměvy tuhnout. Limitovalo ho vleklé zranění, jazyková bariéra a do ještě větší izolace jej uvrhla proticovidová opatření. První ligový start přišel v Příbrami. Po bezbrankovém poločase Baník v druhé půli s Měnou na hřišti domácí tým přejel 4:0. V dalším kole v Opavě zůstal na lavičce, při svém druhém startu, kdy si Baník připsal výhru nad Bohemkou, strávil na hřišti 77 minut. Jenže pak pět zápasů pauza. Na jaře začal sbírat minuty pravidelně, ale s koncem trenéra Kozla přišel konec i pro Menu. Pod Ondřejem Smetanou dostal 12 minut při výhře 5:0 nad Příbramí, načež se klub s hráčem dohodli, že se rozejdou. Hráč se vrátil do třetí španělské ligy, kde působí v celku Algercias CF.

Přejme si, aby se klubu dařilo více plnit seznam přestupů povedených než nepodařených. A ještě lépe, aby odchovanci Baníku dokázali vkládané naděje přetavit v úspěchy v áčku.

BP!

Pozn.: Hodnoty hráčů vychází z ocenění dle serveru Transfermarkt.de

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.