Baníkovský týden

Baníkovský týden (235.)

Fotbal dnes už (bohužel) není jen sportem, ale dosti na finance náročnou činností. Příjmy z televizních práv, diváků, prodeje klubových suvenýrů ale v Česku zatím nemají šanci dostatečně zaplnit klubové kasy, a tak mnohé kluby spoléhají na ověřené byznysové pravidlo asijských obchodníků – levně koupit, draze prodat, pozdě platit faktury.

Baník patří v tuzemském prostředí k nejlépe zajištěným klubům, na zhodnocování hráčů není díky podpoře majitele Václava Brabce bezmezně závislý. Přesto je pro současnost i budoucnost klubu důležité najít takový model fungování, který nebude muset na štědrost vlastníka a jeho firem spoléhat. A podařené přestupy jsou jedním ze základů takového modelu. Rozhodl jsem se projít přestupy, které Baník za éry Václava Brabce coby majitele udělal a najít ty povedené. Které přestupy v éře Václava Brabce tedy byly mým subjektivním pohledem top?

Top 5 přestupů

Nominace: Almási, Fleišman, Kuzmanovič, Tetour, Stronati, Vašek, Zápotočný, Pojezný, Sor, Baroš, Diop, Jánoš, Laštůvka, Fillo, Pokorný

Ze seznamu hráčů jsem vybíral ty, na kterých Baník vydělal, kteří znamenali pro klub velký či dlouhodobý sportovní přínos nebo byli důležití pro fanoušky a Baník jako značku. A seznam se naplnil hezky. Vlastně nečekaně hezky. A tak jsem, abych dodržel zadání, které jsem si sám stanovil, musel začít zase škrtat. Nakonec jsem dospěl k této pětici.

Ladislav Almási – Baník dlouho hledal útočníka, který bude spolehlivě střílet branky. Podařilo se to v osobě Ladislava Almásiho. Odehrát za Baník 43 utkání a nastřílet v nich 21 branek, to je výborná bilance. Důležitost hráče se pozná i podle toho, jak moc trenérům a fanouškům chybí, když nastoupit nemůže. A to i podle nejnovějších reakcí na Almásiho zranění v přípravě se Skalicí skutečně pro vytáhlého útočníka ze Slovenska platí mírou vrchovatou. Zároveň se dá předpokládat, že kromě nesporného přínosu pro Baník na hřišti na Almásim jednou Baník získá i slušné prostředky z prodeje.

Jiří Fleišman – Když tehdy třiatřicetiletý Jiří Fleišman přicházel v lednu 2018 z Mladé Boleslavi zachraňovat Baníku prvoligovou příslušnost, podepisoval smlouvu na rok a půl. A hle, po pěti letech je stále jednou z nejvýraznějších tváří klubu a i on sám zřejmě zažívá osobně nejpovedenější angažmá své kariéry. 168 zápasů, 12 branek a 20 asistencí z něj dělá aspiranta na legendu klubu, což je označení troufalé, ale myslím, že trefné. Byť na něm Baník již nevydělá, z hlediska sportovního se dá jeho příchod označit za mimořádný úspěch. A bude-li se vše vyvíjet podle představ šéfa sportovního úseku Luďka Mikloška, budeme Jiřího Fleišmana na Baníku vídat i po vypršení stávajícího kontraktu, který je platný do konce stávající sezony.

Nemanja Kuzmanovič – Hráč, který pro opavský bulletin řekl, že by do Baníku nešel. Nakonec tak učinil a pro něj i klub se jednalo o skvělé rozhodnutí. Oblíbenému Kuzmovi trvalo déle, než si poprvé vyzkoušel ligový fotbal. Ligu dle serveru Transfermarkt poprvé okusil až ve svých devětadvaceti letech v dresu Opavy v červenci 2018 (mylně jsem se domníval, že se tomu tak stalo již v dresu ,,střížkovské“ Bohemky, inu, myslet si znamená prd vědět). Od začátku však v lize zaujal svou zarputilostí, běhavostí, střelbou ze střední vzdálenosti a obětavostí pro tým. První ligový půlrok zakončil ve žlutomodrém dresu s bilancí pěti branek a dvou asistencí a bylo otázkou času, kdy o něj začne být na přestupovém trhu zájem. V přetahované o něj vyhrál Baník, a tak se již v únoru 2019 mohl při své premiéře v nejhezčím dresu zapsat mezi střelce v utkání na pražské Julisce při remíze 1:1 s Duklou. V Baníku si stihl připsat již 134 startů v soutěžních utkáních, nastřílet 25 branek a na 17 přihrát. Ještě deset startů za Baník a i pro něj se slezský klub z Ostravy stane tím, kde odehrál v dospělé kariéře nejvíc.

Yira Sor – Přivést neznámého hráče, dostat ho do ligy a draze jej prodat. Tak by se dal v rychlosti popsat příběh Yiry Sora. Hráč, který do Baníku přicházel nadvakrát, zaujal tehdejšího kouče béčka Ondřeje Smetanu natolik, že jej doporučil tehdejšímu trenérovi áčka Luboši Kozlovi zařadit do kádru prvního mužstva. A když pak sám Ondřej Smetana povýšil k prvnímu týmu, udělal ze Sora žolíka, který děsil favority. Jeho přínos obrovsky vynikl v nezapomenutelném utkání se Slavií, které skončilo 3:3. A právě po tomto utkání, po pouhých šestnácti ligových startech, se o něj začala prát pražská S, aby jej za na ligu velmi nadstandardní odstupné nakonec získala Slavia. A nyní už jeho nohy kmitají v belgickém Genku, kde hned při své premiéře vstřelil vítěznou branku a strážce pokladny Baníku opět nachází na výpise z banky zajímavou příchozí sumu sjednanou při přestupu do Prahy za hráčův další prodej.

Milan Baroš – Milan Baroš a Baník, to k sobě prostě patří. Jeho omluva, když v dresu Mladé Boleslavi vstřelil Baníku gól, je pro mne jednou z hluboce uložených vzpomínek. Bolelo to jeho i nás. Ale nakonec se nám poštěstilo jej opět vídat v našem dresu. V létě 2017 po návratu Baníku do ligy se do něj vrátil a svou profesionální kariéru v něm také uzavřel. Zejména jeho vítěznou branku při památném a sakra důležitém domácím vítězství 3:2 nad Spartou asi nikdo z nás nikdy nezapomene. Poslední start si připsal v červnu 2020 při domácí bezbrankové remíze s Plzní. Co bude dál? Asi všichni si přejeme, aby se jeho cesty s Baníkem znovu spojily…

V příštím týdnu se naopak pokusím najít 5 největších flopů. Kdo by podle vás neměl ve výčtu chybět?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.