Baníkovský týden

Baníkovský týden (234.)

Do Baníku míří miliony z odchodu Yiry Sora do belgického Genku. Jsem opravdu zvědavý, zda se prosadí a zda se Slavia nepokusí část uhradit hráčskou náhradou. Má ale Baník v kádru další poklady, které by mohly během příštích dvanácti měsíců naplnit klubovou kasu?

Zlaté vejce – Ladislav Almási (23) Almási a Bílek premianty za září, Baníku se posila vyplácí

Hodnota dle Transfermarktu: 1,7 mil. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 2,0 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: vysoká

Nejcennější byli na trhu odjakživa vždy ti hráči, kteří uměli branky dávat. A Laco Almási během podzimu ukázal, že branky prostě dávat bude, ať se bude dít cokoliv, čímž má o pozornost automaticky postaráno. Jeho cena se už nyní pohybuje kolem dvou milionů eur a obzvláště pokud se udrží ve slovenské reprezentaci, nevidím důvod, aby v blízké budoucnosti nějak výrazně klesala. Ze strany Baníku jde momentálně také o správné posouzení celé situace. Co hráče nejlépe motivuje a jak z něj dostaneme nejvíc? Je pro Baník směrem ke stále vytoužené pohárové Evropě lepší vydělat na jeho přestupu, nebo z něj udělat výsadního hráče kádru a Baník stavět kolem něj?

Stříbrná vejce – Filip Kaloč (22) a Karel Pojezný (21)

Trenérova vítězná premiéra: Baník - Slovácko 3:1 – FC Baník Ostrava

Filip Kaloč
Hodnota dle Transfermarktu: 0,75 mil. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 0,9 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: střední

Karel Pojezný
Hodnota dle Transfermarktu: 0,6 mil. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 1,0 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: střední

Oba hráči budou mít jarní část ligy a následující evropský šampionát U21 na to, aby zaujali. Kolem Filipa Kaloče již někteří zájemci kroužili, pozice kapitána reprezentační jedenadvacítky k tomu svádí. Karel Pojezný je pak hráčem, jehož cena může prudce růst, pokud se zlepší v soubojových parametrech ve vlastním pokutovém území. S míčem na kopačkách totiž pozornost budí téměř v každém utkání. U obou hráčů by Baník zřejmě akceptoval nabídku kolem milionu eur, u Filipa Kaloče možná i o něco nižší. Jedním z důvodů je skutečnost, že nahradit je by pro klub nemělo být tak složité, a to v obou případech i bez nutného příchodu drahé posily.

Bronzová vejce – Martin Hrubý (18), David Lischka (25) a Daniel Smékal (21)

Martin Hrubý
Hodnota dle Transfermarktu: 75 tis. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 1,0 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: nízká

David Lischka
Hodnota dle Transfermarktu: 0,5 mil. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 0,5 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: střední

Daniel Smékal
Hodnota dle Transfermarktu: 0,15 mil. €
Osobní odhad tržní hodnoty: 0,8 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: nízká

U zde jmenovaných se již bavíme o tom, že by se musely sejít mimořádné situace minimálně ve dvou rovinách – hráči by museli pravidelně hrát a zaujmout svými výkony, přičemž by někomu museli přesně zapadnout do jeho přestupových potřeb. Brankář Hrubý je od Jiřího Pavlenky prvním odchovancem, který si, pokud začne stabilně chytat ligu, dříve nebo později o dobrý přestup řekne. U Davida Lischky je to pak zase o jeho zdraví a o konkurenci v podobě Karla Pojezného. Dosti zásadním rozhodnutím je pro Baník to, koho z nich do sestavy upřednostní, případně zda uzpůsobí taktiku tomu, aby mohli hrát oba. Pokud by přišla nabídka, která by Baníku pokryla náklady na Lischkovo angažování a k tomu i něco navíc, mohlo to být pro klub i pro hráče akceptovatelné. V takovém případě se totiž bavíme o částce kolem 750 tisících eur, což jsou pořád slušné peníze, přestože samotný profit by byl v takovém případě malý.

Daniel Smékal je pro fotbalové skauty zajímavým zbožím, což dokazuje zájem o jeho hostování hned z několika stran. Frontu stojí Prostějov, Vyškov a Třinec. Pokud začne útočník, který je rychlý a mladý dávat branky, o zájemce nouze nebývá. Smékalová bilance v dospělém fotbale je zajímavá – v šestnácti startech za áčko Baníku zvládl vstřelit čtyři branky, v sedmatřiceti zápasech za béčko jich vsítil hned dvacet čtyři. A teď si představte, pokud by se takto začal prosazovat i v nejvyšší soutěži.

Eso v rukávu – Matěj Šín (18)

Hodnota dle Transfermarktu: neuvedena
Osobní odhad tržní hodnoty: 0,7 mil. €
Pravděpodobnost odchodu: nic než přání a spekulace 🙂

Matěj Šín se podle výsledků fyzických testů vrátil skvěle připravený a podle hesla, že všechno zlé je pro něco dobré, se nyní nedá pochybovat o tom, že je velmi odolným člověkem. Přejme mu, ať jeho nemoc definitivně dostala KO a už se nikdy nevrátí. Pak už je to i v jeho případě jen o tom, zda bude pravidelně hrát a rozvine na plno svůj nezpochybnitelný talent. V případě, že svou připravenost a odhodlání přetaví v povedené ligové výkony, kdo ví, kde mu může být za rok konec. Baníku by se hodilo, kdyby některý z jeho hráčů napodobil příběh Matěje Vydry a dokázal se prodat během pouhé půlsezóny.

A kdo je adeptem na dobře zaplacený přestup z Baníku podle vás? Budu rád, když na Twitteru připojíte svůj názor.

BP!

Pozn.: Odhad tržní ceny představuje subjektivní odhad částky, od které by Baník mohl uvažovat o uvolnění hráče pro jiný klub v následujících 12 měsících.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.