Baníkovský týden

Baníkovský týden (233.)

Hráči již po rekordně dlouhé pauze trénují spolu. Zlín chtěl z Baníku získat překvapivé jméno, ale neuspěl. Na angažmá v Baníku zavzpomínal Luboš Kozel a Václav Brabec se rozhodl podpořit svého favorita pro prezidentské volby.

Návrat do tréninku

Baník dopřál hráčům rekordně dlouhou samostatnou přípravu a jak bývá zvykem, tu společnou zahájil kondičními testy. Individuální plány a volno měli hráči, jak spočítal Moravskoslezský deník, 38 dní, což je mimochodem nejvyšší číslo v rámci celé ligy a jak to tak bývá, našli se tací, kteří se v tomto období zranili a nenaběhali trenéry určené objemy. Bylo by zajímavé vědět, zda se to na na kondičních testech projevilo, či nikoliv a jak by se případné nedostatky z individuální přípravy projevily na sympatiích či antipatiích fanoušků k hříšníkům.

Překvapivý zájem ze Zlína a plzeňská posila

Ondřej Šašinka už nějaký ten pátek za Baník nenastoupil. Přestože si poslední soutěžní start za Baník připsal v květnu 2021, točila se kolem něj na Bazalech v posledních dnech pozornost. O hráče hostujícího do konce sezony ve Slovácku, které na něj má i předkupní právo, projevil zájem Zlín. Ke zlínskému klubu panují v Baníku díky vzájemné známosti majitelů obou klubů přátelské vztahy a Baník by rád pomohl zlínským k uchování ligové příslušnosti, nicméně proti přesunu Ondřeje Šašinky do Zlína se postavilo Slovácko, které se v ofenzivě možná bude muset vypořádat s potenciálními ztrátami Kozáka a Vechety.

Pro Baník k zajímavým věcem dochází na postech brankářů v Plzni, kam z druholigového Táborska míří Adam Zadražil. Plzeň tak disponuje širokou brankářskou sestavou Staněk-Jelínek-Tvrdoň-Zadražil, a pokud brankář Staněk ani v létě plzeňskou kabinu neopustí, nabízel by se přesun Mariana Tvrdoně, o kterého Baník stál již během jeho působení v Ústí nad Labem, na Slezskou. Jako zkušenější, i Ligou mistrů ozkoušený parťák do dvojice k Hrubému to zní ideálně.

Kozel o Baníku

K působení v Baníku se v rozhovoru pro Deník Sport vrátil trenér Luboš Kozel:
„Před Libercem jste zažil neúspěšné angažmá Baníku, ať se o to přičinily jakékoliv faktory. Znejistilo vás nějak, nezapochyboval jste o sobě? Myslím, že jsem to nějak zvládnul, jako každý trenér. To angažmá pro mě bylo výzvou, ale prostě z mnoha důvodů nedopadlo. Nechtěl bych to teď nějak hodnotit… Pro trenéra nebylo jednoduché z toho hlediska, co všechno se od něho chce, svým způsobem to bylo těžké realizovat. Možná to byla jenom slova, protože ve finále byl stejně rozhodující výsledek, a ne to, jestli hrajeme tak, nebo onak, zapojujeme mladé hráče. Když ve finále nastupují a nevyhráváme, tak je to špatně. Ani budoucnost zatím neukázala, že by se Baník posunul někam úplně jinam, přestože po mém konci nakoupili drahé hráče. Extrémní posun ve výkonnosti nebo v tabulce jako v případě Plzně tam není, i když určité možnosti jsou.“

Přestože trenér Kozel diplomaticky zlehka našlapuje kolem horké kaše, naráží na to, co bylo zřejmé tak nějak všem. Je sice možné stanovit si jako priority poháry, odchovance a atraktivní fotbal, ale naplnit je současně a v současném Baníku, je nereálné. Ostatně když by měli lidé v Baníku označit jednu z priorit za hlavní, od různých byste možná i dnes slyšeli rozdílné odpovědi. Možná i proto se těsně před Štědrým dnem zaměstnanci Baníku sešli na večírku v kroměřížském hotelu Octárna a snažili se neformálně navázat komunikační vazby mezi jednotlivými klubovými úseky. Zkrátka aby lidé dělající sport pochopili, co dělají všichni ti lidé v kancelářích a naopak jiné úseky dostaly informace o klubových sportovních činnostech a plánech.

Brabec stojí za Generálem

Překvapení pro fanoušky si připravil majitel Václav Brabec. Nedočkavé přemítání za koho pan Václav vytáhne balík peněz ukončila zpráva z nečekaného ranku. Prozatím to nebyl žádný hráč, ale politik. Majitel Baníku se rozhodl výrazně podpořit prezidentskou kandidaturu Petra Pavla. „Rozpínavá politika Ruska představuje bezpečnostní riziko pro mou malou zemi a hlavně pro moji rodinu. Chtěl bych, aby hlavou mé země byl člověk, který se vyzná a rozhoduje chladnou hlavou. Měl jsem možnost Petra Pavla osobně poznat a tak vím, že je člověk nejen zkušený, ale především upřímný a férový. Takové vlastnosti já osobně od svého prezidenta očekávám.“ Ale nebojte, pan Brabec si nenašel jiný koníček, než je vydělávat podnikáním a utrácet za Baník. Nakonec, nějaká ta nová tvář by se měla představit nejpozději v prvním přáteláku 10. ledna a následně odcestovat s klubem do Turecka. K čemuž se chystá i čtveřice fanoušků, kterým to tak můžeme zároveň přát i závidět.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.