Baníkovský týden

Baníkovský týden (245.)

Po reprezentační pauze přijde pro Baník kritické období, kdy musí mobilizovat všechny síly k tomu, aby se vyhnul baráži o setrvání v lize. Je třeba si to naplno přiznat a přizpůsobit tomu celé dění v klubu. A protože zápasy se rozhodují na hřišti, tak především sestavu.

Baník v závěru podzimu vypadal dobře, na jaře ale po prvních dvou relativně zvládnutých kolech zažil obrovský propad. Viditelné je to i v datech společnosti Wyscout. A právě dvaadvacetistránkový report pro jarní zápasy Baníku sestavený z databáze této společnosti mi posloužil jako podklad pro určení ideální sestavy, se kterou by se měl Baník pokusit nepříznivou jarní bilanci zlomit. Předesílám, že tato metoda má jednu zásadní slabinu – některým hráčům se během jara dostává tak malý prostor na hřišti, že vlastně nemají šanci ukázat, zda nejsou lepší než upřednostňovaní spoluhráči. To jsou zejména příklady Jaroně a Smékala, jejichž jarní minutáž činí 96, respektive 10 minut.

Základní premisou pro výběr hráčů je, že se zápasy rozhodují v pokutových územích, a tedy je třeba mít v sestavě hráče, jejichž úspěšnost různých herních činností v kritických prostorech je z týmu nejvyšší, dále je třeba dobře čistit prostor i před vlastním pokutovým územím a v ofenzivě pak mít ty hráče, kteří umí šance vytvářet, kteří se dostávají do zakončení a kteří jsou produktivní. Jak by taková sestava vypadala?

Z dat společnosti Wyscout vyplývá zajímavá věc týkající se rozestavení. Pokud Baník hrál Hapalem preferovaných 4-1-4-1, vstřelil pět branek a inkasoval hned devět. V rozestavení 4-2-3-1, ve kterém odehrál pouze 16 % jarních minut, má bilanci čtyři vstřelené branky a jediná inkasovaná. Rizikem, které toto porovnání ukazuje, je výrazně nižší držení míče, a tedy kontrola nad hrou. V situaci, ve které Baník je, by však měla přijít sázka na účelnost. A pak je možná důležitější kontrola nad prostorem, ostatně jak uvádím výše, klíčem pro správnou sestavu je schopnost týmu maximalizovat úspěšné herní situace v kritických prostorech hřiště.

A jaká sestava tedy z výše uvedeného vychází?

Laštůvka
Juroška-Bitri-Lischka-Fleišman
Boula-Šín
Cadu-Kuzmanovič-Plavšič
Almási (Klíma)

Výběr hráčů si samozřejmě dovolím po jednotlivých řadách okomentovat. A začnu od brankáře. Volba je jednoduchá – ve chvíli, kdy jiný brankář příležitost nedostal, není co srovnávat. Výsledky Baníku navíc nenahrávají tomu, aby Hrubý dostal v nejbližších kolech šanci.

V obraně byla volba také relativně jednoduchá – krajní hráči musí umět podpořit tým v ofenzivě, a to zejména schopností dostat se k centrům a těmito centry najít své spoluhráče. V těchto schopnostech Juroška výrazně převyšuje Sanneha a Fleišman méně výrazně, ale také jasně převyšuje Šehiče. Produktivita krajních obránců žádná sláva není, ale i zde mají uvedení nad konkurencí navrch, kdy Fleišman v jarní části ligy skóroval jednou a rovněž jednou asistoval a Juroška jednou asistoval, zatímco Sanneh se Šehičem si žádný bod v produktivitě nepřipsali.

Volba stoperů pak vychází z vyšší schopnosti vyhrávat souboje (všechny typy soubojů) ve vlastním pokutovém území, počtu získaných míčů po celém hřišti a počtu ztrát míče. Pokud postupujeme podle pravidla safety first, pak ze srovnání vychází Lischka lépe než Pojezný. Na pravé straně stoperské dvojice pak výběr omezuje zdravotní stav. Z těch, co na postu na jaře hráli, vychází volba na Bitriho, avšak v případě dostupnosti Svozila či Frydrycha jsou obě tyto varianty lepší.

V záloze najdeme nejproduktivnějšího hráče Baníku v jarní části (Cadu, 2+2), Boulu, který je vynikající v čištění prostoru před vlastním pokutovým územím a v defenzivních činnostech obecně. Dále Šína, který by pro výstavbu hry sestoupil do nižší pozice, podobně jako to kdysi udělali trenéři s Robertem Hrubým, a z těchto prostorů by Matěj Šín tvořil přechodovou fázi mužstva a určoval výstavbu hry. Mimochodem, v utkání v Pardubicích tuto roli vlastně měl. Jednou z mnoha Šínových předností je způsob přebírání míče a rychlost práce s ním, což je přesně atribut, který ve chvíli vědomého ustoupení od ovládání hry k ovládání prostoru každý tým potřebuje. Tato pozice by byla jako dělaná pro Daniela Tetoura, ale ten k dispozici není. I proto je třeba brát riziko většího počtu ztrát u Matěje Šína jako akceptovatelné. Na levé straně zálohy má své místo Plavšič, první volbou za ním na tuto pozici by měl být David Buchta. Jako podporu útočníkovi ze středu hřiště pak vidím Kuzmanoviče. Byť ve druhé polovině sezony zatím s nulovou bilancí branek a asistencí, mluví pro něj schopnost dostat se do zakončení, obejít protihráče, vyhrát souboj, vybojovat míč a právě doplňování útočníka do pokutového území soupeře patrné z počtu dotyků v tomto prostoru hřiště.

V útoku nastává velké dilema. Klíma je jediným útočníkem Baníku, který dal v druhé půlce sezony gól. Přesněji dal hned dva a doprovodil je i jednou asistencí. Z útočníků má i nejlepší poměr střel, které zamíří na branku protivníka (50 %, zatímco Tijani 43 % a Almási 14 %!), zároveň ale platí, že Almási se k zakončení dostane mnohem častěji a také se mnohem více dostává do hry v nebezpečném prostoru mezi malým vápnem a čarou pokutového území. Při herním stylu Baníku je to hodně podstatné. A proto bych upřednostnil jeho s tím, že Klíma by byl jasnou první alternativou.

Několik zajímavostí z jarních statistik hráčů Baníku:

Produktivita:
1. Cadu 2+2
2. Klíma 2+1
3.-4. Plavšič, Fleišman 1+1

Nejvíce minut:
1.-2. Laštůvka, Pojezný 782
3. Plavšič 730
4. Kaloč 685
5. Cadu 663

Nejměně minut:
1. Smékal 10
2. Jaroň 96
3. Říha 99

Nejvíce přihrávek/úspěšnost:
1. Pojezný 374/82%
2. Kaloč 331/81%
3. Lischka 314/89%
4. Plavšič 282/68%
5. Juroška 265/74%

Nejvíce centrů/úspěšnost:
1. Plavšič 47/38%
2. Juroška 36/39%
3. Cadu 35/40%
4.-5. Fleišman 19/42% a Kuzmanovič 19/26%

Driblinky:
1. Plavšič 70/63%
2. Cadu 46/50%
3. Juroška 27/59%
4. Kuzmanovič 23/48%
5. Kaloč 15/73%

Souboje/úspěšnost:
1. Plavšič 197/48%
2. Cadu 177/41%
3. Pojezný 148/58%
4. Kaloč 137/52%
5. Kuzmanovič 110/47%

Ztrát míče/na vlastní polovině:
1. Plavšič 106/28
2. Cadu 93/24
3. Juroška 80/22
4. Pojezný 77/37
5. Fleišman 70/20

Zisků míče:
1. Pojezný 108
2. Lischka 94
3. Kaloč 77
4. Juroška 64
5. Plavšič 52
(6. Bitri 51)

Přihrávek do zakončení:
1. Plavšič 11
2. Juroška 8
3.-4. Fleišman, Klíma 6
5. Boula 4

BP!

P. S. Myslím si, že vzhledem k blížícímu se EURO U21 tým v této podobě do zápasů nenastoupí.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.