Baníkovský týden

Baníkovský týden (249.)

Sezona ještě zdaleka neskončila a byť Baník hraje již jen o to, zda skončí větším či menším průšvihem, musí se klub chystat na sezonu další. Jaká rozhodnutí by měl klub během léta udělat v rámci současného kádru?

Přestože se Luděk Mikloško snaží razit cestu minima změn a více pracovat s hráči, které má klub k dispozici, bude tentokrát potřeba v kádru veliký řez. Aby mohlo dojít ke stabilizaci hráčského kádru, musí nejprve dojít k nepříjemné a nepopulární očistě, které se Baník již dvě přestupní období vyhýbá. Hráčů, u kterých si musí Baník říct, jak dál, jsou více než dvě desítky. Pojďme si jejich jména projít.

Baník musí rozhodnout o budoucnosti čtveřice brankářů: Letáček, Laštůvka, Budinský, Murin. U Letáčka, který se nyní stal brankářskou jedničkou, a jenž projevuje enormní snahu v Baníku pokračovat, musí dojít k rozhodnutí, zda Baník uplatní přestupovou opci, kterou u jeho hostování sjednal. Vzhledem k jeho dobrým výkonům z posledních zápasů se ale dá usuzovat, že by k tomuto uplatnění mohlo dojít. Také s opcí hostuje v Letáčkových Pardubicích Viktor Budinský, výměna těchto hráčů by se tak nabízela. Janu Laštůvkovi s koncem sezony vyprší smlouva, nicméně Luděk Mikloško v zimě avizoval zájem o její roční prodloužení (ke kterému už dle některých i došlo). Radovan Murin sice stihl ligovou premiéru v dresu Baníku, od té doby si s ním však fotbalový osud nepříliš hezky zahrává. Kvůli zranění mu na podzim nevyšlo hostování v Karviné, současné hostování v třetiligových marných Vítkovicích je pod jeho sportovní úroveň. Brzy mu bude 24 let a bylo by fajn, kdyby se někde stal trvale jedničkou. Kvalitu na profesionální fotbal jednoznačně má.

Seznam obránců „k rozseknutí“ nebude o nic menší. Naopak. Co bude dál s Frydrychem, Říhou, Měkotou, Fleišmanem, Sannehem, Šehičem, Fulnekem, Ndefem a Chlumeckým? Na pozici pravého stopera se jedničkou stává Bitri, záda mu kryje uzdravený Svozil. Frydrych, Říha a Měkota jsou další v pořadí. Nezmění-li Baník rozestavení, potřebuje pro potřeby áčka a béčka tři, maximálně čtyři pravé stopery. Logiku by mělo posunout jednoho z dvojice Říha-Měkota na hostování do druhé ligy. Co ale dál s Frydrychem, když zamýšleným mentorem v béčku by se měl stát Fleišman? Pozice levého stopera složitá není. Dvojice Pojezný-Lischka je na ligu nadstandardní a navíc se po sezoně se z hostování vrací Chlumecký. Pokud nedojde k prodeji Pojezného, dá se předpokládat, že v Pardubicích slušně hrající Chlumecký nebude mít problém nalézt v lize další hostování, případně místo na trvalý přestup. Pokud by Pojezný odešel, trenér Hapal by zřejmě zkusil s Chlumeckým pracovat.

Situace na krajích obrany je to, co by zmíněné změně rozestavení nahrávalo. Fleišmanovi končí smlouva, u Šehiče se klub musí rozhodnout, zda uplatní opci, Sanneh na protější straně nemá uspokojivou ofenzivní činnost a Ndefe vyslaný hostovat do Liberce nebyl s tímto odsunem úplně spokojený a jeho další působení v Baníku je s otazníkem. Jedinou jistotou pro příští sezonu je před několika měsíci Pavlem Vrbou odstavený Juroška. Ten smlouvu pro příští ročník prodloužil. Otázkou však zůstává, zda je to hráč s takovou kvalitou, jakou Baník potřebuje. Klub musí řešit i Fulnekovu budoucnost, který si sice za Vyškov zahrál v poháru na Slavii, ale jinak jeho nasazování do sestavy neodpovídá tomu, co by si hráč i Baník přáli.

Početný výčet jmen k řešení je i ve středové formaci: Cadu, Tetour, Kuzmanovič, Takács, Plavšič, Boháč, Reiter, Cienciala, Budínský, Chvěja. Cadu hostuje v Baníku bez opce, ale dobrými jarními výkony si o přestup z Plzně říká. Ze Slavie hostující Plavšič naopak své působení v Baníku téměř jistě ukončí. Prozatím na celé jaro vypadl ze sestavy Daniel Tetour a je otázkou, zda bude ještě v Baníku pokračovat. Úplně slibně to nevypadá, sám hráč by se změně klubu nebránil. Stejná otázka padá u Nemanji Kuzmanoviče, který na jaře nenavázal na velmi povedený podzim. Takácse dlouhodobě trápí zdravotní problémy. Baníku stále patří hostující Reiter, Cienciala, Budínský a Chvěja, ale asi u žádného z nich se nedá čekat, že by s nimi Baník pro budoucnost počítal. Kdo se naopak jeví velmi slibně, je v Karviné hostující Boháč. Jedná se o jedno z nemnoha vydařených hostování, které by buď mohlo pokračovat, nebo v případě Kaločova prodeje, ke kterému to však zatím nespěje, by se dobře hrající defenzivní záložník s dobrou podporou ofenzivy mohl prosadit do áčka Baníku.

Překvapivě hodně k řešení je i v útočné formaci. Živo nečekám kolem Klímy, u zbylých se otazníky najdou. Almási asi těžko může být spokojený s aktuální rolí střídajícího hráče, a tak by nebylo s podivem, pokud by rád změnil působiště. Jenže najde se nyní nějaký zájemce, který by na stůl vysázel alespoň milion eur? Bude klub spoléhat na Tijaniho, který rozhodně není zárukou pravidelného přísunu branek, nebo v případě nabídky na tohoto hráče uvolní? Zůstane Smékal hráčem pro béčko, nebo najde uplatnění na hostování, či dokonce v prvním týmu? A co bude s Ondrou Šašinkou? Uplatní na něj Slovácko opci, nebo bude v létě znovu řešit svou budoucnost?

Sportovní úsek se s výhledem na léto opravdu nudit nebude. Učinit správná rozhodnutí, je klíčem k úspěchu. Ve vlastním kádru má Baník jen kolem áčka 25 jmen, u kterých se bude v létě řešit co dál. Podobná rozhodnutí musí padnout i v mládeži i ohledně správného doplnění kádru, kdy se v létě dají očekávat minimálně 2-3 příchody. Stejně tak musí klub vyhodnotit působení realizačních týmů u všech kategorií. Oddalovat potřebné řezy by totiž vedlo jen ke konzervaci stavu, který Baník dovedl až tam, kde se aktuálně nachází. 

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.