Baníkovský týden

Baníkovský týden (254.)

Nepovedený výroční ročník zakončil Baník prohrou s barážovými týmy ze Zlína a z Pardubic. Je to ještě neúspěšná sezona, nebo už je to fiasko?

Zejména sázkaři měli již před zápasem ve Zlíně jasno, jak to dopadne. A já si strašně moc přál, aby to dopadlo jinak. Aby Baník uhrál alespoň bod. Nestalo se. Baník přitom (a s tím s trenérem Hapalem souhlasím) navzdory hodně promíchané sestavě držel po většinu času kontrolu nad zápasem. Jenže někde po šedesáté, sedmdesáté minutě jako by se naplno projevilo, pro koho je výsledek utkání důležitější, kdo vyhrát potřebuje. Trenér Vrba, když viděl s jakou lehkostí pouští zejména naše levá strana domácí k centrům, vcelku logicky vysunul své dobré hlavičkáře do našeho vápna, kde naše obrana složená z hráčů, kteří mají především jiné přednosti než hlavičkové souboje, nepřekvapivě nedokázala této primitivní fotbalové taktice vzdorovat. Chápu, že někteří hráči mohou být unavení, lehce zranění a podobně, ale nestálo by za to v takové chvíli poslat do hry třetího stopera, vysokého Měkotu a tím uvolnit hráčům na krajích lépe pokrývat centrující hráče? Nevím, nejsem trenér, jsem jen pouhý fanoušek.

Poslední dny také ukazují, že být trenérem Baníku není lehká záležitost. Dokonce se někdy více hodnotí to, co říkáte, než to, co skutečně děláte. Od výroku trenéra, že nebude nic zkoušet a dělat experimenty, se ligové premiéry dočkali Měkota, Hrubý a Holaň. Dříve ligu okusil i Říha, do zranění se do základu propracoval Šín. A to mi řekněte, pod kterým trenérem se něco podobného naposledy stalo?

K tématu zkoušení mladých se v deníku Sport vyjádřila trenérská persona Stanislav Levý a kolegy Hapala se zastal: „V lize je každý zápas důležitý, do posledních kol bych stavěl to nejlepší, co mám k dispozici. Je jedno, jestli staré, mladé, zkušené, nezkušené. Na závěr by zvolená sestava mohla mít vliv. Nikdo by si neměl dovolit utkání podcenit a experimentovat, na to máte letní přípravu. Trenér Baníku Pavel Hapal to řekl správně, nemohl by se pak kolegům podívat do očí. Chce mít čisté svědomí, že nic nevypustili.“

Jinou věcí je, jak je možné, že klub nechává vlastního trenéra v tiskových vyjádřeních takhle koupat? Že nepošlou na tiskovku asistenta nebo nevyužijí možnosti nechat komunikovat přes klubový web kapitána či jiné starší hráče, natož třeba možnosti povzbudivě zhodnotit tyto premiéry mladých odchovanců lidmi ze sportovního úseku klubu. Až to na člověka musí nutně dělat dojem, že někomu vyhovuje stav, kdy se veškerý hněv fanoušků soustředí na trenéra a jiní, úplně jiní, mají klid.

V neděli přišel poslední zápas sezony, do Vítkovic zavítaly Pardubice. Z mého pohledu oběma týmům nešlo o nic zásadního, v médiích to však viděli jinak. Pardubice by si prý výhrou zajistily lepší pozici do baráže. No nevím, když druhá liga hrála poslední kolo souběžně a pořadí na prvních třech místech rozhodnutá nebyla, ale i tak jsem doufal v jiný výsledek, než jaký jsme přivezli ze Zlína.

Holaň se po premiéře u Ševců nyní dočkal premiéry od úvodního hvizdu. Kdo jej na stadionu zmeškal, pravděpodobně přišel i o Tijaniho úvodní branku. Tempo utkání nijak vysoké nebylo, Baník si vytvořil příležitosti pro navýšení skóre, avšak většinou výborně zasáhl pardubický Markovič. Jednou obětavě a úspěšně zasáhl reflexivně i na druhé straně náš brankář Hrubý. Jenže pak v nastavení šel příliš brzy na zem proti Darmovzalovi a ten měl jednoduché jej přehodit. Tentokrát branku neviděli diváci, kteří se zapojili do pětiminutového protestu proti nadstavbě. O ta čistá konta každopádně přichází naše obrana celou sezonu velmi lehkovážně.

Aby toho nebylo málo, v začátku druhého poločasu Baník dvakrát inkasoval. Za nějakých šest, sedm minut hry tak dostal tři branky. Tijaniho penaltová korekce ještě dala naději na lepší výsledek, ale Pardubice pojistily výsledek v třiaosmdesáté minutě čtvrtou branku a bylo hotovo.

Loučení s ročníkem tak dalo všemu černou tečku. Ani se nedivím, pokud padají výroky jako o rozloučení se možná až s pěticí hráčů, kteří za klub v uplynulých třiceti pěti kolech nastoupili. Slovy klasika, sezona skončila, (radši) zapomeňte.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.