Baníkovský týden

Baníkovský týden (258.)

Ligové áčko zahájilo přípravu a na nedostatek změn si opravdu nelze stěžovat. Z Baníku se také trochu nenápadně stal klub, který na přestupové politice vydělává. Ke spokojenosti fanoušků i vedení k tomu ale chybí lepší sportovní výsledky. Povede se to pod trenérem Hapalem?

Červen 2021, Baník po dlouhém napínání zástupců Puskáse pouští za vylepšenou nabídku do maďarského klubu Patrizia Stronatiho. Přesná částka nebyla zveřejněna, ale odhady informovaných se nacházely v rozmezí 22-30 milionů korun.

Leden 2022, Baník prodává do Slavie Yiru Sora, částku kolem 25 milionů korun po jedenácti měsících přibližně zdvojnásobuje bonus za jeho přesun od sešívaných do belgického Genku.

Červen 2023 a z Baníku přestupuje Muhamed Tijani, opět do Slavie. Částka, o které se spekuluje, je 28-30 milionů korun.

I kdybychom se drželi nižší hladiny částek, o kterých se spekulovalo, Baníku se během dvou let podařilo získat z prodeje hráčů částku kolem sta milionů korun. Jaký to rozdíl oproti době nedávné, kdy kolonka příjmů z prodeje hráčů obsahovala čísla pro ekonomiku klubu nevýznamná. V tomto ohledu Baník za pouhé dva roky neskutečně vyrostl.

I díky této proměně se klub mohl pustit do dlouho očekávané přestavby kádru. Co by třeba Luboš Kozel svého času za takovou možnost dal. Baník během pár týdnů uplatnil opce na hostující Letáčka se Šehičem, z Varnsdorfu vykoupil Tanka, ze slovenské Skalice přivedl stopera Blažka, na hostování s opcí na přestup přivedl jednoho z nejzajímavějších ofenzivních hráčů celé ligy Ewertona, dotahuje přestupy Kubaly, Riga, Markoviče, stále se nevzdává myšlenek na přestup Cadua, testuje Fadaira, v reakci na zranění obou levých obránců rychle přizval do přípravy dlouho sledovaného Madleňáka a ještě přitom monitoruje situaci i u dalších jmen.

Současná přestavba mužstva dalece překonává zimní přestavbu ze záchranářské sezony. Logicky se tak dá očekávat, že v nové sezoně uvidíme na hřišti velmi proměněný Baník. V čem bude jiný?

Nejvíce skloňované nároky na nové hráče jsou rychlost, schopnost kombinace, produktivita. Trenér dostane kádr s mnohem větší variabilitou, posílení na pozici stopera pak dává tušit mnohem častější hru se třemi obránci. Těším se, až Blažek předvede své typické dlouhé křižné přenesení hry na sprintujícího Ewertona, ten dá míč napříč vápnem na rovněž sprintujícího Kubalu a soupeřův brankář se jen smutně ohlédne za míčem směřujícím do sítě. Že to připomíná Baník pod trenérem Koubkem, byť tehdy v rozestavení 4-3-3? Ano, takový pocit ze skládání mužstva mám. Až si člověk řekne, jestli do té skládačky nechybí právě trochu jiný trenér.

Luděk Mikloško se v průběhu jara, kdy Baník padal k barážovým pozicím ocitl při hájení trenéra v pozici Aloise Jiráska, tedy proti všem. Pavla Hapala uhájil, tým se nakonec relativně v pohodě zachránil (byť závěr ve Zlíně a s Pardubicemi byl hodně ostudný) a s (ne)důvěrou v trenéra jde i do sezony, která má Baník zásadně proměnit. Proč píšu o (ne)důvěře? Zatímco v klubu si může být trenér Hapal momentálně svou pozicí jistý, důvěra v něj není vysoká u fanoušků. Pravdou však je, že pro trenéra je podstatně důležitějším mandátem ten od jeho nadřízených.

Když jsem se na trenéra Hapala ptal ve fotbalových kruzích, slyšel jsem dost pochval, opakovala se ale také výtka – jeho týmy mívají herní nedostatky ve finální části. Nyní bude mít k dispozici tým, ve kterém bude moci pracovat s hráči, kteří mají právě v poslední třetině hřiště nadstandardní kvalitu. Dokáže s tímto potenciálem pracovat? Pro svůj úspěch, ale i pro kladné vyhodnocení současných velkých změn v týmu, je to nezbytné.

A ve vztahu k fanouškům? Na stadionu se jméno trenéra Baníku neskandovalo strašně dlouho, ani si nevybavuji, zda se toho dočkal Vlastimil Petržela, nebo jestli posledním vyvolávaným byl Miroslav Koubek. Nemyslím si úplně, že by se této vzácné pocty v blízké době mohl Pavel Hapal dočkat, avšak kdyby se mu povedlo tým herně proměnit, výsledkově zvednout a získat na svou stranu fanoušky, byl by to hezký příběh podzimu.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.