Baníkovský týden

Baníkovský týden (259.)

Baník umí na přestupovém poli překvapit. V zimě přišel z Albánie Eneo Bitri, a přestože byl zpočátku vysmívaný a zaznívala slova o hráči divizní úrovně, stal se pevným pilířem zadních řad. V minulém týdnu klub představil příchod dalšího hráče středního věku, o jehož existenci před oznámením věděl málokdo. Z Šeriffu Tiraspol přišel ghanský reprezentant Patrick Kpozo.

Levonohý obránce, dříve záložník, píše zajímavý příběh. A to nejen fotbalově. Ale zůstaňme hlavně u něj. „Začátek mé fotbalové cesty byl těžký. Je dobře známo, že v Ghaně je těžké prorazit. To se týká i těch nejzákladnějších věcí pro fotbal, nemluvě o tréninku v dětských týmech. Měl jsem štěstí, že se mi věnoval jeden z manažerů, díky kterému jsem věci pro fotbalový rozvoj dostal. Brzy jsem se posunul do Interu Ellis, kde mě fotbalově vychovali. Co se týká mého snu, chci jednou hrát v některé z nejlepších lig v Evropě,“ vyprávěl Patrick v rozhovoru pro web Šeriffu Tiraspol, pro který popsal i to, jaký fotbal rád hraje: „Líbí se mi moderní přístup. Jsem připraven plnit jakékoliv pokyny trenéra, rád se na hřišti pohybuji na velkém prostoru a podporuji defenzivu i útok.“

Jenže ještě předtím, než vypršela uzavřená smlouva, na působení v Moldavsku zanevřel. Server Football Ghana napsal: „Ghanský obránce Patrick Kpozo vyjádřil svůj názor na moldavskou Premier League. Nikomu by neradil jít hrát do Moldávie. Liga podle něj není dost dobrá.“ A tak začal již po roce působení v Moldávii spolu se svými manažery hledat jiné působiště. „Mým vysněným klubem je Chelsea, jsem jejím fanouškem,“ nechal se slyšet Kpozo. Nebyla to úplně náhoda. V londýnském klubu působil trenér Graham Potter, se kterým se ve své kariéře potkal při působení na severu Evropy v Ostersundu. A právě na severu Kpozo zanechal dobrý dojem. V roce 2021 jej společnost Wyscout vyhodnotila jako pátého nejlepšího levého obránce ligy. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se Kpozovi chtělo ze Švédska odcházet. O Švédsku mluvil jako o svém novém domově, trenéři jej chválili a stáli o další spolupráci s ním. Jenže hráč se nechal zlákat nabídkou z Moldavska. Možná hrála roli touha ukázat se v evropských pohárech. V nich na sebe hráč skutečně upozornil. Přestože Šeriff s Manchesterem United dvakrát padl, výkon Patricka Kpoza zaujal. A protože hráč netrpí žádnou velkou skromností, pochválil se i sám. Mluvil o dobrém pocitu ze své hry a o tom, že nebylo těžké vymazat hráče United včetně brazilského reprezentanta Antonyho. Ostatně, i při příchodu do Baníku, který mu pomohl se z kontraktu v Šeriffu vyvázat, se uvedl dosti sebevědomým prohlášením, že by rád klubu pomohl vyhrát titul. Uvidíme, zda se mu tento sen splní, nebo zda si svými výkony otevře cestu do milované Chelsea. Jeden ze snů se Patrickovi splnil. Na Old Trafford si zahrál i proti Ronaldovi, se kterým si po utkání udělal i selfie. Podobné setkání zažil v minulosti jiný hráč Baníku. Proti slavnému portugalci nastoupil za reprezentaci Kapverd Fernando Neves. Kéž by se Kpozo zapsal do historie Baníku podobně kvalitními výkony, jako oblíbený Nando.

Za zmínku asi rovněž stojí, že Kpozo navštívil Českou republiku již dříve. V roce 2014 absolvoval s dvojicí svých spoluhráčů (Prosper Kassim, Samuel Afful) před devíti lety týdenní zkoušku v Dukle Praha. Její A-tým tehdy vedl Luboš Kozel. A před rokem se s Šeriffem Tiraspol podíval do Plzně, se kterou jeho tým vypadl v předkole Ligy mistrů.

Podle Wyscout reportu je jeho velkou předností počet zisků míče a herní aktivita. Naopak při hře směrem dopředu se podle přihrávkového radaru dopouští nadprůměrného počtu nepřesností. V Baníku se s ním počítá na levý kraj obrany v čtyřobráncovém systému, nebo na levý kraj zálohy v rozestavení 352.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.