Baníkovský týden

Baníkovský týden (265.)

Zvládne Baník důležitý zápas s minule koncertujícím Hradcem, nebo se bude jednat o derniéru Pavla Hapala? Stihnou si diváci koupit pivo a klobásu během poločasové pauzy? A jak se vlastně stadion po bodově chudém startu zaplní? Takové a další otázky si mohli příznivci klást před nádherným sobotním odpolednem.

Co mám na předzápasovém dění moc rád, je sílící proud lidí dávající svým oblečením nebo doplňky najevo sympatie ke svému klubu, kteří jsou s blížícím se časem přitahováni ke stadionu jako by vládl nějakou neznámou gravitační silou. Nakonec se těchto „přitažených“ sešlo ve vítkovickém nájemním příbytku sešlo sedm tisíc. Největší návštěva kola mimochodem. A na většině míst stadionu se zlepšila i situace s občerstvením, byť daní za to je určitý ústupek, co se nabídky týká. Bylo by dobré nevzpomenout také to, že utkání předcházelo emotivní rozloučení s Františkem Valoškem, který přestoupil do nebeského FCB.

A co dobrého nabídl tým na hřišti? Chvílemi dominantní výkon. Největší počet střel na branku v sezoně (6), suverénně největší počet zisků míče (100), přihrávek (464), držení míče (61,2 %) i vyhraných soubojů (53 %). Dále Almásiho, který si v zájmu týmu nechával celých 97 minut slušně nakopat. Statistické podrobnosti si však nechám do tradičního okénka na Twitteru. Hráčům se také lépe než v minulých zápasech dařilo hru přenášet napříč hřištěm a otevírat si tak prostory a unavovat soupeře běháním bez míče. Pavla Hapala občas přemáhala nervozita a s komentáři k rozhodčím vyskakoval z lavičky častěji, než bývá zvykem. Trápily nás opět neproměněné šance, ale zdobila nás vůle uspět. Takhle fakt nevypadá tým, který popravuje svého trenéra. Kolem 70. minuty začali diváci radit trenérovi, aby střídal, ten je nakonec poslechl a měl šťastnou ruku. Obě asistence i branky si připsali střídající hráči. Góly ve druhé a v páté minutě nastavení přinesly velké a krásné emoce. Na tribunách bavila i chorálová opakovačka. Co se mi nezamlouvalo, bylo částí publika skandované „My chceme Baník,“ protože snaha hráčům fakt tentokrát nechyběla. Ale každého právo.

Otázka trenéra zdá se být last minute výhrou na chvíli vyřešena. Hodně diskutovaná, prakticky od jeho příchodu, je pozice Dannyho Searla. Podle mnohých hlasů se jen rozkouká, a pak to po Hapalovi převezme. Už jste to určitě také zaslechli. A možná k vám doputovaly i informace o tom, že je jako asistent aktivní, snaží se s hráči mluvit a ti ho docela berou. Jenže ve stejné pozici už byli jak Tomáš Galásek, tak David Oulehla. A čím víc se řešila obdobná věc, totiž že by možná mohli áčko převzít jako hlavní, tím víc jejich pozice v realizačním týmu slábla. Je to přirozené. Málokterý šéf dokáže takové spekulace ustát bez toho, aby se jeho vztah k podřízenému proměnil. Ke cti Pavla Hapala je třeba říct, že ačkoliv si Dannyho Searla jako parťáka nevybral, žádné informace o napětí nebo zhoršených vztazích nejsou.

A byl by vůbec pětačtyřicetiletý angličan dobrou volbou na pozici hlavního trenéra? Profilicencí UEFA se nepyšní každý, zároveň je ale také třeba mít na paměti několik ale. Nikdy totiž nevedl tým v nejvyšší soutěži, jeho maximem je druhá liga v Irsku, české prostředí nakoukané nemá a uspět v něm je pro zahraniční trenéry hodně náročnou disciplínou, byť pod dojmem titulu Sparty s Brianem Priskem by to mohlo vypadat jinak. Jenže Searlova kariéra u prvních týmů je zatím mnohem méně zajímavá než měli třeba i Stramaccioni či Alex Pastoor před příchody do pražských S, natož Brian Priske před příchodem do Sparty. O tom, že by se mu těžko dostalo luxusu širokého (a drahého) týmu spolupracovníků krajanů lze také pochybovat. Zkrátka, nejlepší variantou se zdá, aby se Baník výsledkově probral a Searle dokázal i z pozice asistenta dát Baníku ze zahraničního prostředí to něco navíc, co by z týmu na hřišti udělalo nadprůměrný klub. V takové roli může nejvíce prospět jak Baníku, tak sobě. 

Věrné fanoušky určitě neminula i zpráva o zájmu Baníku o Vojtěcha Smrže. Kdyby to vyšlo byl bych rád. Proč, když jde ve většině parametrů o hráče, který nijak nepřevyšuje ty současné v kádru? No proto, že by se mohl stát důležitým kamínkem do týmové mozaiky. Je to klasický buldok, a pokud by se s ním počítalo na pozici v obranné trojice, přinesl by chybějící rychlost. A v jednom údaji mne v datových výstupech velmi překvapil. Je to hráč, který překvapivě často vytváří spoluhráčům střelecké příležitosti. Může tak pomoci nejen v defenzivě. Už na Slavii? Nedivil bych se.

BP!

P.S. Po Baníku jsem si střihl ještě část divizního fotbalu Hlubina–Šumperk. Když jsem viděl, kolik z vás tam dorazilo po Baníku a jak to vlastně bylo fajn (tedy krom výsledku pro domácí), říkal jsem si, jak príma by bylo, kdyby na sebe zápasy ostravských týmů navazovaly. Užít si tento krásný sport bez ligových nervů má něco do sebe, obzvláště s modrým nebem nad hlavou a studeným pivem v ruce a kamarády po boku.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.