Baníkovský týden

Baníkovský týden (269.)

Nejslabší článek současného Baníku? Podle hodnocení fanoušků by se mohlo jednat o Filipa Blažka. Jenže je toto hodnocení spravedlivé?

Ne, nebudu v tomto blogu tvrdit, že Blažek je nějaký Sergio Ramos. Ostatně již v hodnocení jeho přestupu na Twitteru jsem jeho příchod ohodnotil průměrnou známkou 5/10. Zároveň jsem ale přesvědčený, že role Filipa Blažka na hřišti i mimo něj je pro Baník důležitá. A nepřekvapuje mě, že byl hned po příchodu zvolen zástupcem kapitána.

Možná začněme hned u toho. Někteří hráči nebyli úplně nadšení, že do volby kapitána mohou zasáhnout i úplní nováčci v týmu a že nových tváří opravdu nebylo málo. Bylo víceméně jasné, že zejména noví zahraniční hráči by rádi také měli svou spojku na trenéra či vedení klubu. Filip Blažek je velmi dobře jazykově vybaven již od svého angažmá v Kodani. Od příchodu svou pozitivní vlnou v kabině velmi dobře působí na spoluhráče a dovolím si tedy zaspekulovat, že ve volbě zástupců kabiny mu mohly pomoci hlasy nejen spoluhráčů ze Slovenska, ale i těch z větších dálav. A vzhledem k tomu, že trenér Hapal není špatný psycholog, nedivil bych se, kdyby k tomuto výběru napomohl i trenérský štáb.

Zmíněná pozitivní energie Filipa Blažka nevychází pouze z toho, že je schopný se v kabině bavit s kýmkoliv a působit tak jako tmel. Vychází i z přístupu k tréninku nebo k požadavkům trenérů. Málokdy od něj zazní jakákoliv negace. Stoper ve trojici obránců, nebo naopak ve čtveřici? Defenzivní záložník? Při rozhovoru během námluv i během soustředění všem říkal víceméně následující: „Poradím si s tím. Budu hrát tam, kde mě bude tým potřebovat. Jen si musím zvyknout na tempo v české lize. Proč jsem se neprosadil v Dánsku? Chybu musím hledat jen v sobě. I teď se pořád musím učit, zdokonalovat, zlepšovat. Nikdo jiný nemůže ovlivnit můj výkon, jen já sám.“ A takového hráče v týmu prostě chcete.

S tím zvykáním si na tempo české ligy dostal Filip Blažek tvrdou lekci hned v úvodním kole v Liberci. Ten se totiž rozhodl využít přečíslování pomocí rychlých hráčů do prostor, které za sebou nechává vysouvající se Juroška a Blažek nestíhal. Na hřišti byl v permanenci o polovinu častěji, než je jeho průměr (!) a přestože akce řešil s úspěšností 73 %, bylo z toho 26 neúspěšných řešení a rozpaky fanoušků. Budete-li ale hledat, který z obránců si v probíhající sezoně připíše nejvíce úspěšných defenzivních akcí na 90 minut na hřišti, vyjde vám právě Blažek. S počtem 12,41 patří k nejlepším v lize a překonává i statistiky Enea Bitriho (11,09). Jediné, v čem za dalšími středními obránci zaostává, je úspěšnost ve vzdušných soubojích. V rámci srovnání s ostatními ligovými stopery se ale stále jedná o hodnotu nad průměrem.

Ve Wyscout indexu je Blažek umístěný mezi středními obránci na sedmém místě jako nejlepší z hráčů Baníku na dané pozici. Jeho nedostatky podle datového modelu uvedené společnosti jsou v počtu faulů a v množství nepřesných přihrávek, naopak vyniká v počtu zapojení do hry v útočné části hřiště, v represinku a v množství vybojovaných míčů. 

Mimochodem, nabídek měl před sezonou Filip Blažek více. Jak ze špičky slovenské ligy, kde se o něj zajímal na příklad Slovan Bratislava, tak z jiných zemí. A aby Skalicu neopustil zadarmo, prodloužil se svým klubem v dubnu tohoto roku smlouvu. I to ukazuje na hráčův charakter. Baník za něj podle slovenských médií zaplatil cca 3,5 milionu korun. A co rozhodlo o tom, že svou další kariéru spojil právě s klubem ze Slezska? Nechme skrze článek sport.sk promluvit jeho agenta:

„Naša agentúra zastupuje Filipa Blažeka už sedem rokov. Na prestupe do Baníka sme pracovali už asi dva roky. Je to typ futbalistu, ktorý sa hodí do takéhoto prostredia. Okrem nesporných futbalových kvalít je aj srdciar a bojovník a keďže Baník má jedných z najlepších fanúšikov v Česku, tak sme boli presvedčení, že toto prostredie by mu určite vyhovovalo,“ vysvetlil ďalej Čech. 

Svoju úlohu vo všetkom zohral aj bývalý tréner slovenskej reprezentácie Pavel Hapal. „Poznal ho ešte z pôsobenia v mládežníckych reprezentačných výberoch. V čase, keď viedol ‚dvadsaťjednotku‘, tak sledoval aj hráčov z nižších kategórii. Už ako tréner Baníka s ním dvakrát telefonoval a aj to samo o sebe zavážilo. Ako aj to, keď mu povedal, že s ním ráta do základu,“ prezradil Čech a doplnil: „Baník konal rýchlo, korektne a konkrétne, a to všetko zavážilo pri rozhodovaní Filipa. Okrem toho, česká liga má určite svoju kvalitu a Filip sa môže opäť posunúť dopredu.“

Zkrátka bych s hodnocením Filipa Blažka ještě počkal. Osobně mu docela věřím. Ne, na to, že bude na hřišti hvězdou. Ale může patřit k těm, kteří Baník potáhnou svým osobnostním nastavením výš.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.