Baníkovský týden

Baníkovský týden (273.)

Zájem pražských S o Tanka nemůže Baník překvapit. Na jeho dřívější nebo pozdější odchod se musíme chystat. S Pardubicemi se ve Vítkovicích hrál výborný fotbal. Perníček nám ale nakonec poněkud zhořkl.

Tanko dřív nebo později odejde

Diskuze příznivců Baníku rozbouřily zprávy o tom, jak Slavia se Spartou sledují Tanka a snad již i sondují podmínky, za kterých by mohl v zimě změnit dres. Asi nejčastější fanouškovský názor zní: „Když konečně Baník nějak začíná na hřišti vypadat, měl by se tým držet alespoň dvě sezony pohromadě.“ Ano, tomuto pohledu rozumím a v ideálním fotbalovém světě by to bylo samozřejmě optimální. Neodpovídá to však příliš světu reálnému. Buďme rádi, že je o hráče Baníku zájem. Znamená to totiž jediné – hrají dobře.

Pominu v této úvaze stránku ekonomickou, nebo hráčovy (a agentovy) vlastní zájmy a zůstanu čistě u stránky sportovní. I vlastně stále živá minulost ukazuje, že s tím sportovním strádáním to nemusí být tak žhavé. Za podmínky, kdy se podaří odchozího hráče nahradit stejně kvalitním, nebo ještě lepším. Nepodařilo se prodloužit působení Srdjana Plavšiče a všichni jsme po jeho mimořádném jaru cítili, jaká je to ztráta. Jenže uběhlo deset kol a Ewertonovy výkony dávají na motorovou myš ze Srbska zapomenout.

Nebýt letního odchodu Muhameda Tijaniho, Tanko by se pravděpodobně proháněl po ligových trávnících v dresu některého ze soupeřů. A byla by to škoda, je totiž skvělý!

A naposledy se za velkou ztrátu považoval neplánovaný odchod Enea Bitriho. A paradoxně bez něj se Baník nakopl k sérii, kdy v osmi soutěžních zápasech zapsal do statistik bilanci 6-2-0. Tanko dává góly a na hřišti ho nelze přehlédnout. Zájem o něj bude. A nepochybuji o tom, že sportovní úsek má již dnes seznam hráčů, kteří by Tanka případně nahradili.

Výborný fotbal s velkou kaňkou

Na Pardubice se od jejich příchodu do ligy dobře dívá a přestože se pohybují spíše na příčkách znamenajících boj o setrvání v soutěži, mají nebo měli v týmu zajímavé hráče. Budeme-li brát v úvahu i ty, které na hostování ohrávají jiným týmům, můžeme zmínit jména jako Cadu, Janošek, Vlček, Chytil, nebo nám známí Pojezný s Letáčkem. V současném kádru patří k těm nejzajímavějším Hlavatý, Daněk, Halinský a najdeme tam i hráče, které známe z Ostravy. Brankář Budinský, stoper Kukučka nebo nyní trochu paběrkující Helešic.

Výčet dobrých fotbalistů hezký, ale Baník potřebuje proti takovým soupeřům zápasy zvládat. I kvůli hezkému rozloučení s Kuzmou, které proběhlo bezprostředně před utkáním. 151 startů v dresu Baníku znamená, že právě v tomto klubu si jich připsal nejvíce ve své kariéře.

Zápas přinesl podle mého soudu opravdu hezký fotbal. Bavil jsem se od začátku do konce a jediné, co mi zážitek zkazilo, byla ztráta dvou bodů na domácím hřišti. Penalta způsobená Kpozem tak trochu na způsob Martina Filla, kdy místo do míče šel soupeřovi do těla, nebyla největší kaňkou prvního poločasu, tou bylo nevstřelení branky. Baník pálil jak… no pomalu si již lze i vybírat z míst na naší planetě, kde se pálí o sto šest, ale jako poněkolikáté chyběla střelám přesnost. Co asi zůstane v paměti mnohým, je chování některých hráčů soupeře, že, pane Daňku?

Ve druhé půli Baník šturmoval do poslední vteřiny, střídající hráči nás však tentokrát nespasili. Výhodou pozápasových hodnocení je, že víme, jak střídání dopadla. Zpětně bych řekl, že šťastnější by bylo posunout Kubalu na hrot, Šína pod něj a Riga na hřišti nechat. Bohužel, každý tým dříve nebo později ztratí v utkání, do kterého jde jako papírový favorit. Nám se to stalo teď. Dobrou šancí na reparát bude hned příští kolo po repre pauze. Body z Teplic totiž budou mít v probíhajícím ročníku váhu.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.