Deník pražské náplavy

Amatérský fotbal a Baník

8589. Přibližně tolik lidí se zájmem o fotbal, aktivních fotbalistů, rozhodčích, funkcionářů a diváků víkend co víkend nevidí zápasy Baníku Ostrava, protože dá z různých důvodů přednost amatérskému fotbalu. Číslo s potenciálem zaplnit zbývající volná místa na stadionu a mít zápas co zápas vyprodáno. Když píšu potenciál zaplnit zbylá volná místa, na rovinu přiznávám, že přeháním. Pojďme si ale ukázat, co dané číslo znamená.

Metodika počtu kolizních utkání

Ještě než se pustím do interpretace dat, zmíním, že není započítán první zápas se Slováckem, protože v tu dobu se amatérské zápasy ještě nehrály. Díky digitalizaci veškerých dat na FAČRu se snadno dostanete ke všem zápasům všech soutěží a než se budeme věnovat číslům, vysvětlím metodiku sledování. V případě Divize nebo MSFL byly brány v potaz pouze zápasy klubů z regionu, tedy pokud hrál Start Brno s Hodonínem, zápas nebyl započten a zajímaly mě pouze zápasy typu Třinec–Hlučín nebo Hranice–Frýdek-Místek. Pokud hrál třeba Frýdek-Místek s Hodonínem, počítal jsem to za půl zápasu.

V krajských a okresních soutěžích byly brány v potaz všechny zápasy, včetně těch nejvzdálenějších z Bruntálska nebo Jesenicka nebo nejvíc konkurenčního Opavska, což vzhledem k přítomnosti zástav „Krnov – město Baníku“ nebo faktu, že třeba Kozmice nebo Ludgeřovice to mají do Ostravy blíž než k rivalovi do Opavy, beru za relevantní nad tím uvažovat. Svou porci zápasů v kolizi s utkáním Baníku samozřejmě měla i mládež, ale čísla jsou tak malá, že si vystačíme pouze se zápasy dospělých.

Kolik zápasů koliduje?

Baník–Hradec Králové a kolize 14 zápasů okresního fotbalu, 26 zápasů krajského fotbalu a 4 zápasů Divize a MSFL. Dohromady tedy 44 zápasů. Zde je kolize jasně nejmenší, protože v tu dobu se ještě nehrály některé okresní soutěže.

Jak to ale vypadalo v dalších ligových kolech?

Baník–České Budějovice – 67 kolizních zápasů (36 okresních, 28 krajských a 3 z Divize+MSFL).

Baník–Mladá Boleslav – 88 kolizních zápasů (50 okresních, 32 krajských a 5 z Divize+MSFL).

Baník–Zlín – 90 kolizních zápasů (51 okresních, 33 krajských a 5 z Divize+MSFL).

To není úplně málo, že?

Koho se to týká?

Pokud máme počet zápasů, je třeba přidat i počet osob, kterých se to týká, tedy přímo zúčastnění hráči, trenéři, funkcionáři, rozhodčí, pořadatelé a v neposlední řadě diváci.

Metodika výpočtů je následující: Na okresní zápasy je počítáno s 35 osobami na zápas (2×14 hráčů, 1 rozhodčí, 2 trenéři, 4 pořadatelé). 1 rozhodčí proto, že většina okresních zápasů má jen hlavního, někdy přijedou dva a jen výjimečně jsou na utkání přítomni všichni tři rozhodčí. V krajských soutěžích, v Divizi a v MSFL je počítáno s 55 osobami (2×17 hráči, 2×5 realizační tým, 3 rozhodčí, delegát, pořadatelé).

U diváků je ten odhad čistě od oka a spíš pesimistický na základě náhodného prokliknutí zápasů na webu FAČR. Počítal jsem 60 diváků na okres a 90 diváků na krajské soutěže, Divizi a MSFL. Tedy celkem 95 zúčastněných osob pro okresní utkání a 145 v krajských a vyšších. Tato dvě čísla použijeme v dalším odstavci.

Kolik lidí to znamená?

S utkáním Baníku s Hradcem Králové se na okresní úrovni křížilo 14 zápasů, na krajské a vyšší pak rovných 30 utkání. Vynásobíme-li to výše zmíněnými 95, respektive 145 zúčastněnými osobami, dojdeme k počtu 5 752 osob, které by mohly být na stadionu.

A další letošní kola?

Baník–České Budějovice – 7 987,
Baník–Mladá Boleslav – 10 187,
Baník–Zlín – 10 427.

Řečí statistiky se průměrně jedná o 8589 osob, které hrají a zajišťují amatérský fotbal anebo se na něj chodí dívat. 8589 lidí, kteří mají rádi fotbal, a kteří mohou potenciálně zaplnit Městský stadion ve Vítkovicích.

Kolik je ale reálných zájemců?

Samozřejmě je mi jasné, že ne všichni lidé aktivní v amatérském fotbale chodí na zápasy Baníku. Někoho to nebaví, někdo má raději sledování u televize, jiný fandí třeba Opavě nebo to má daleko, protože bydlí až za Bruntálem a jede do Ostravy jen párkrát ročně na atraktivní zápasy s pražskými S nebo s Plzní. Nicméně pojďme si ukázat teorii, o kolik diváků Baník kolizí s amatérským fotbalem přichází?

Podotýkám, že k následujícím větám nemám žádná data, žádný průzkum a vycházím čistě ze své bubliny a prezentuji svůj názor a svůj pohled na věc.

Když jsem ještě hrál okres na Novojičínsku, vybavuji si, že minimálně 3-4 hráči včetně mě na Baník pravidelně jezdili a další jedinci se našli mezi fanoušky. Pamatuji si minimálně jednoho, který to střídal. Jednou dal přednost nám, jednou Baníku. Tedy 5 osob na klub. To by bylo 10 osob na zápas. Když jsem hrál v Praze, bylo to podobné. 3 hráči z týmu měli dokonce permanentku na Spartu.

Jestliže počítám s číslem 95 zainteresovaných osob na okresní fotbal a zhruba 10 osob, které by jinak jely na Baník, dělá to 10 % osob, které by, nebýt amatérského fotbalu, skoro určitě byly na stadionu ve Vítkovicích. Pojďme být optimističtí, když jsem šel na fotbal já, nejednou se přidal i můj taťka. Sám by nešel, ale když jsem mu řekl, zda by se mnou nechtěl na Baník, většinou šel. To je zase +1. S dalším šla třeba přítelkyně, další vzal děti. To už je třeba 7-9 na tým, tedy potenciálně 18 lidí z jednoho okresního zápasu. To už je 19 % osob. Pojďme si nasadit lehce narůžovělé brýle a zaokrouhlit to na 20 %.

To číslo ale nemusí být daleko od pravdy. Byť třeba právě Opavsko nebo Bruntálsko, může těchto osob generovat méně, okres Ostrava-město to zase může svou nadúčastí dorovnat.

A zde se dostávám k jádru pudla. 20 % z 8 589 průměrných účastníků amatérského fotbalu nám dává zcela reálných 1 717 osob, které týden co týden nemohou navštívit zápas Baníku, protože mají svůj zápas nebo hraje jejich syn, otec, brácha nebo přítel. Pokud to číslo použijeme na zápas proti Zlínu, kdy ta kolize byla největší, máme zde 2 085 fanoušků Baníku, kterým se zápasy překrývají.

Opravdu se to propisuje do návštěvnosti?

Na Slovácko, kdy se nehrál amatérský fotbal, bylo 9 000 diváků. Proti Hradci, kdy začala většina amatérských soutěží, už to bylo jen 7 000 a proti Zlínu, kdy už byl nějaký náznak vítězné euforie a bodové série a zároveň se jednalo o největší kolizi s amatérským fotbalem, přišlo 7 700 diváků.

Pozorný čtenář si jistě všimne, že rozdíl mezi Slováckem a ostatními zápasy je pokaždé přibližně oněch 1 717 až 2 085 diváků, kdy většina z nezúčastněných hraje svůj zápas v amatérské soutěži. Nebýt oné propírané kolize, zápas se
Zlínem měl potenciál jako letos první atakovat magickou desetitisícovou hranici fanoušků.

Hrajme ligu později!

Co s tím? Baník hraje většinu svých domácích zápasů v sobotu, a tak se na první pohled nabízí varianta hrát okres a kraj v neděli. Na to ale jednak není dostatek rozhodčích a jednak kluby, které mají svá béčka a členitou mládež, stejně mají zápasy rozvrstvené po celý víkend. Můj osobní názor tak je hrát ligové zápasy později. Amatérský fotbal pod umělé osvětlení nedostaneme, dopoledne zase hraje mládež. Zbývá tedy, aby se profi fotbal hrál v sedm nebo v osm večer, od října klidně od šesti, neboť amatérské soutěže začínají v 15:00 a dříve.

Jsem si vědom argumentu, že na večerní zápasy jsou horší spoje meziměstské hromadné dopravy nebo někomu už chodí spát děti. Velký hlas má také televize, které se do večerních zápasů v primetimu nechce, protože na
Nově proti tomu běží Babovřesky 8 nebo Československo má talent 35. Nicméně já říkám, ať to jdeme alespoň zkusit. Pojďme zjistit, zda o víc diváků přicházíme tím, že zápasy kolidují s amatérským fotbalem, nebo s tím, že má někdo večer horší spoje.

Závěrem řečnická otázka podporující můj návrh. Proč na FAČRu vznikal projekt Stadiony 2003 s nároky mimo jiné na umělé osvětlení, když ani 20 let po této iniciativě umělé osvětlení po většinu sezóny nepotřebujeme?

Jsem si také vědom toho, že uvažovaný podíl nemusí být 20 %, ale třeba jen 10 % a že zejména u vzdálenějších regionů Moravskoslezského kraje jsem možná až moc pozitivní. V takovém případě je to ale stále 800-1 000 lidí navíc, což pořád není málo. Také si uvědomuji, že nejsme Anglie nebo Německo a  že se u nás návštěvnost hodně odvíjí od výkonů na hřišti a postavení v tabulce, od počasí, dovolených a milionu dalších výmluv.

Mou teorii může také nabourat hned už následující zápas proti Pardubicím, Baník hraje od 18:00, úřední výkop amatérského fotbalu je v 15:00, takže fanoušek sedí nejpozději v 17:15 v autě a jede směr Ostrava-Vítkovice. Uvidíme, sám jsem zvědav.

Fotbal přichází o hodně

Nicméně i přes to všechno si stojím za tím, že kolizí zápasů Baníku s amatérským fotbalem přichází klub o stovky fanoušků, kteří chodí, i když se nedaří a kteří skoro vždy vezmou s sebou někoho dalšího. Rodiče, děti, partnery, partnerky, kamarády. Tyto osoby ztrácí propojení s klubem, 90 % zápasů vidí jen v sestřihu, chorea pak jen na webu Chacharů, chorály znají jen ze stories na Instagramu. Tito fanoušci přichází o emoce, od klubu se vzdalují a jejich vztah chladne.

V mém případě třeba kolize s amatérským fotbalem znamenala, že jsem před lety nebyl přítomen na zápase s Duklou a rozlučce s Bazaly. Přitom právě emoce jsou tím, co dostane lidi na stadion, co vytváří jejich pouto s klubem. Emočně nabitý fanoušek se o zážitky podělí doma, v práci, ve škole a mohl by strhnout další kamarády nebo členy rodiny. Jenže nemůže. Má svůj zápas v okresním přeboru, I.B třídě nebo píská krajský přebor.

Komentáře nejsou povoleny.