Baníkovský týden

Baníkovský týden (281.)

Počasí nedovolilo odehrát víkendové střetnutí s Plzní. Podívejme se tedy na první část výsledků ankety a také na to, jak to vypadá s možnými odchody baníkovských opor.

V anketě vás hlasovaly tři stovky, což považuji za slušný výsledek. Rozhodně se jedná počtem respondentů o nejrozsáhlejší anketu mezi příznivci Baníku, která za delší období proběhla. A musím uvést, že přinesla nejedno překvapení.

První otázka směřovala na nejoblíbenějšího hráče. Vítěze má hned dva. Shodných 24 % (shodoval se i počet hlasů) uvedlo jako svého nejoblíbenějšího hráče Matěje Šína a Davida Buchtu. Třetí nejvyšší počet hlasů (12,8 %) obdržela letní posila Tomáš Rigo. Čtvrtý v pořadí se umístil Jiří Letáček (7,8 %) a první pětici uzavřel Jiří Boula (7,4 %).

Za nejpovedenější letní příchod do Baníku považujete naprosto jednoznačně Tomáše Riga (46,8 %). Druhé místo patří Ewertonovi (24,2 %), třetí Letáčkovi (16,8 %). Čtvrtý v pořadí se umístil Tanko (10,1 %) a první pětici uzavírá Kubala (1,7 %).

Ještě jasněji než v otázce nejpovedenější posily se vyjádřili příznivci Baníku v otázce trenéra. 49,5 % fanoušků by si přálo, aby Baník do jarní části sezony vedl Martin Svědík. Jako další se umístil Danny Searle se 14 procenty, třetím v pořadí je současný hlavní trenér Pavel Hapal (11,9 %) těsně následován Davidem Oulehlou (10,2 %). Padly i návrhy na jména v možnostech neuvedená. Například Ilja Stolica, Maestro Pulpit, Marek Papszun, Miroslav Koubek, Jindřich Trpišovský nebo Jan Trousil. Více lidí zmínilo v různých variantách Romana Skuhravého, na umístění v první pětici však ani součet všech nestačil.

Zimní odchody

Přestože se Baník v aktuální tabulce propadl do její střední části a kometa z úvodu sezony Tanko ztratila svůj gólový lesk, zájem o některé hráče základní sestavy trvá. Zmínil-li jsem Tanka, v jeho případě se nakonec zřejmě naplní vyjádření Luďka Mikloška o tom, že minimálně pro jarní část zůstane. Linky směr Slavia či Sparta přestaly být aktuálně žhavé.

Složitá situace se rýsuje kolem Ewertona. Baník by podle informací navzdory vysoké opci (uvádí se různě v rozmezí 20-24 milionů korun) rád získal brazilského kouzelní nastálo, avšak situaci nemá ve svých rukou. Minimálně do konce kalendářního roku si jej může Slavie, byť s pokutou, stáhnout zpět. Nezdá se pravděpodobné, že by plány Slavie počítaly s Ewertonovým návratem do kádru sešívaných. O Ewertona má být zájem z jiných soutěží a slávistické počty jsou tak vlastně jednoduché. Pokud by přestupní částka i po odečtení pokuty za předčasné ukončení hostování činila výrazně více, než na kolik je stanovena částka opčního práva Baníku, Slavia může k takovému kroku přistoupit. Baník může kontrovat dvěma poměrně silnými argumenty. Prvním jsou velmi blízké vztahy mezi kluby, které se vytvořily kolem přestupů Sora, Tijaniho a hlavně kolem soutěže o televizní práva. Druhým je slávistické kroužení kolem některých ostravských hráčů. A nejde jen o Pojezného nebo dříve uváděného Tanka. Některým lidem z Edenu prý podzimní formou uhranul Jiří Boula. Slavia by si naopak v případě Ewertonova stažení mohla Baník udobřovat hostováním nebo přestupem jiných hráčů. Co třeba ve Vlašimi působící Singhateh? Nebo ve Slavii paběrkující Kačaraba?

Z náhradníka v úvodu sezony se z Karla Pojezného stal hráč, kterého na svém wishlistu mají uvedeného obě pražská S. Sparta v něm vidí typologicky odlišnou, přesto náhradu za Krejčího. Tím, komu se na Letné líbí, má být sám trenér Brian Priske. Pozice levého stopera je neobsazena také ve Slavii. Tam sice již delší dobu preferují nejen rychlostně, ale i silově vybavené hráče ze zahraničí, ale v rámci vzájemných přestupů a směn není možné vyloučit, že by se do obchodů mohl připlést konstruktivně hrající baníkovec.

Zkrátka kdo by čekal po letním průvanu přestupovou nudu, bude možná překvapen. Pohyb v kádru může být větší, než se plánovalo. A to možná i proto, že řešení trenérské otázky se díky poklesu v tabulce opět dostává na přetřes.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.