Baníkovský týden

Baníkovský týden (286.)

V pěknou taškařici se mění možné další působení Ewertona v Baníku. A nutno říct, že tím, kdo situaci způsobil není ani Baník, ani hráč. Slavii totiž začaly vadit podmínky, které podepsala. Jakmile by hráče v zimním období nestáhla, situace by se totiž stala výhodnější pro Baník.

Považuji nutné v úvodu textu uvést, že některé informace nemusí být zcela přesné. A také, že Jaroslav Tvrdík někdy veřejně vyhlašuje válku (jako před lety Sport Investu), která se pak reálně nekoná. Celkový kontext dění kolem brazilského fotbalového virtuosa však považuji za poměrně čitelný a přináším proto popis, jak situaci vnímám.

Když se Ewerton naposledy před odjezdem na dovolenou ukázal na Bazalech, přebral si tréninkový plán a sporttestery od Baníku a hráč, ani klub neměli informace o tom, že by v Baníku neměl i v jarní části pokračovat. Hráč měl trenéra i sportovní vedení klubu ujistit o své spokojenosti v Baníku, vyhovujícím herním vytížení a zájmu v klubu dále působit.

Nevím, zda oznámení o Ewertonově stažení z hostování, které dorazilo do kanceláří Baníku, předcházel nějaký osobní či telefonický hovor, podle vyjádření představitelů klubu to spíš vypadá, že nikoliv. Vzhledem k tomu, že Slavia se rozhodla stáhnout a zobchodovat více hráčů z hostování (například Valentu ze Slovácka), byť ji to bude na sankcích stát nějaké peníze, nespojoval bych její kroky jen s Ewertonem či jen s Baníkem. S novým vlastníkem tak zkrátka přišly do Edenu nové pořádky. Nakonec se pan Tykač sám vyjádřil, že v přestupové politice bude mít hlavní slovo. S ním zřejmě přišel do Slavie mnohem větší denodenní zájem o to, co se v klubu děje. Což nemusí být pro lidi ve vedení vítaná změna. A také si mohl on, nebo někdo jiný uvědomit, že hostování, kde se Slavia podílí na části mzdy hostujícího hráče, kdy druhý klub může na konci takového hostování uplatnit na dotyčného opci, je pro Slavii nevýhodný. V čem?

Vlastně ve všem. Nejen, že by ještě celý půlrok sešívaní platili hráči podíl na mzdě, ale také by nesli všechna rizika spočívající v jeho možném zranění, ztráty formy nebo času, o který bude hráč za půl roku starší. A všechna tato rizika či aspekty hráčovu cenu na trhu snižují. Zároveň je rozdíl vyrazit z Baníku částku určenou opcí (různé zdroje uvádějí 20-24 milionů korun) a uskutečnit přestup nyní, nebo v létě. V čem? No právě v tom, že eliminujete rizika a také se zbavíte závazku přispívat na hráčovu měsíční odměnu. Pokud by Slavia přispívala na Ewertona například částkou 200 tisíc korun měsíčně, jedná se o 1,2 milionu za zbývající půlrok. Pokud by Baník v létě Ewertona za 20 milionů koupil, mohla by vlastně Slavia 1,2 milionu z této částky odečíst (přesně tak by se to ve výkazu zisků a ztrát projevilo). Naopak, pokud by Baník koupil hráče již nyní, Slavia nejen, že by dostala 20 milionů již teď, ale zbavila se závazku 1,2 milionu. Rozdíl pro Slavii, zda Ewertona prodá Baníku teď, nebo v létě, tak ve výsledku hospodaření v sezoně 2023/2024 činí při stejné přestupové částce 2,4 milionu: (20-1,2 = v hospodaření +18,8 milionů korun a oproti tomu 20+ušetřené výdaje 1,2 = +21,2 milionů korun). I v případě milionové sankce za zimní stažení se to vyplatí.

Nebylo by divu, pokud by v Baníku panovalo z takového jednání určité rozladění. Dosud k takovým krokům mezi kluby nedocházelo, natož k vyjádřením na sociálních sítích. Prozatím pan Tvrdík Václava Brabce spíše chválil, napříkladu u přestupu Muhameda Tijaniho. Přitom se ze strany Slavie rozhodně nejedná o první políček. Pamatujete, jak sešívaní hráči oslovili na přání slávistického managementu po vzájemném utkání Sora přímo na hřišti? Baník si na to nikdy veřejně nestěžoval, přestože tento krok na hranici férovosti pomohl Sorovi totálně zblbnout hlavu.

Kromě připomenutí toho, že Jaroslav Tvrdík rád podobnými tweety odvádí pozornost od jiného tématu (co asi se ve Slavii nepovedlo?) tím vlastně přiměl Baník k velmi racionálnímu uvažování, které lze definovat otázkou: „Má pro nás sedmadvacetiletý Ewerton s platem (odhaduji) 600 tisíc korun cenu dvaceti milionů plus nákladů na měsíční odměnu při tříleté smlouvě dalších dvacet milionů? Nebylo by pro klub lepší pořídit si za tyto (a možná menší) peníze tři talentované fotbalisty s vidinou jejich rozvoje a možného prodeje?“ Pokud by se potvrdila spekulace, že Slavia žádnou lukrativní nabídkou na  Ewertona nedisponuje, bylo by jedině dobře, že Baník nepanikaří a rozjednává jiné varianty. 

Pod povrchem bublají ještě další souvislosti. Slavia se rozhodla svést s Baníkem vítěznou přetahovanou o Zmrzlého z Olomouce (mimo jiné hráč na Ewertonovu levou stranu) a také vyslat Singhateha, o kterého Baník stál jako o případnou náhradu za Ewertona, právě do Sigmy a také snad (dle spekulací slávistických fanoušků) nabídnout Baníku hráčskou výměnu Ewerton-Kubala. V podstatě všechny tyto uvedené kroky by mohl Baník, pokud by se choval stejně ješitně jako Slavia, hodnotit nepřátelsky. Férové vztahy přitom mají končit spokojeným podáním rukou, ne pěstí do zubů.

Chování Baníku vůči nátlakovým krokům Slavie se mi zkrátka zdá velmi racionální a slávistické kroky se mohou obrátit proti ní samotné. V tuto chvíli má na svém krku celou hráčovu mzdu, se kterým dle slov trenéra Trpišovského nepočítá (a hráč v Edenu být také nechce), nemá ani Kubalu (pokud o něj stála) a pokazila si vztahy s Baníkem, který ji na poli přestupovém, televizních práv i v dalších tématech (LFA, FAČR) byl ještě nedávno velmi dobrým partnerem. Jestli sešívaní budou na svou obhajobu komunikovat argument „ve smlouvě tu možnost máme,“ tak věřím, že jedinou odpovědí Baníku bude zaslaná faktura na sankci, kterou smlouva taktéž obsahuje. A pokud Jaroslav Tvrdík píše: „Děkujeme za tuto cennou zkušenost. Promítneme ji zásadním způsobem do smluvních vztahů všech našich dalších přestupů,“ tak věřím, že Baník udělá totéž. A speciálně vůči těm partnerům, kteří vidí chyby všude jinde, jen ne u sebe a kteří považují takové jednání za přiměřené a vhodné.

Jsem opravdu zvědavý, jak nakonec celé rošambo s Ewertonem dopadne. Bez jizev na vztazích FCB-SKS se to neobejde. Čas ukáže, kdo na tom vydělá a kdo bude bit. Dát někomu z Ostravy jednu do zubů se ale obvykle nevyplácí.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.