Baníkovský týden

Baníkovský týden (285.)

Start přípravy na jarní část ligy se blíží, v kancelářích Baníku se to po dovolených zase hemží životem. Jakých šest otázek čekám, že blízké dny a týdny odpoví? A jaký výsledek čekám?

1) Zůstane Pavel Hapal trenérem?

Téměř jistě ano. Přestože během podzimu měli být zástupci Baníku podle některých zdrojů v kontaktu s trenéry Davidem Horejšem či Martinem Svědíkem a v éteru se pohybovala i informace o tom, že post hlavního po návratu převezme Danny Searle, ke změně na postu trenéra se neschyluje. Vedení je spokojeno s kombinačním způsobem fotbalu a zrychlením hry, v jarní části sezony by klub rád vylepšil agresivitu v obou pokutových územích a zlepšil obranné i útočné standardky. Kde se nedají zcela vyloučit změny, jsou posty asistentů. To se však netýká Dannyho Searla, počítá se s jeho lednovým návratem do Ostravy.

2) Prodá Václav Brabec Baník?

Ne. Takovou informaci jsem odnikud nezaslechl. Jediné, co se říká, že již by se nemusel odmítavě stavět k případnému zájmu o spoluvlastnictví klubu. Ale ani to nevypadá jako něco, co by se snad mělo odehrát v řádu týdnů či měsíců. Pro budoucnost Baníku by bylo vhodné, kdyby se financování jeho potřeb rozložilo mezi více subjektů. Ať už formou sponzoringu, nebo formou spoluvlastnictví.

3) Uhájí Jiří Letáček post brankářské jedničky?

Co je to za otázku, říkáte si? Pro Letáčka dosud hovořila delší přítomnost v klubu, jarní výkony, kdy nahradil Jana Laštůvku a velmi dobré výkony během podzimu, kdy mu šly vážněji vyčítat jen branky obdržené po střelách z dálky. Jenže o dva roky mladší Jakub Markovič nepřišel leštit lavičku a má před sebou doufejme první celou přípravu v Baníku. V pohárových zápasech si nevedl vůbec zle a o svou šanci se bude chtít poprat. Nemyslím, že by Pavel Hapal na Markoviče vsadil od začátku jara, ale nepřekvapilo by mě, kdyby se během jara do branky v ligovém utkání postavil. Třeba na Slavii.

4) Zůstane Ewerton?

Dlouho to vypadalo, že ani s novým vlastníkem v podobě pana Tykače si Slavia nebude chtít rozházet nadstandardní vztahy s Baníkem. Hráč odcestoval do své domoviny s vybavením i tréninkovým plánem od Baníku. Zájem pokračovat v Baníku měl. Jenže Slavia hráče i přes smluvní pokutu stáhla a zřejmě se jej chystá již nyní v zimě prodat. Do Baníku, nebo jinam? A pokud jinam, bude hráč souhlasit? Šance, že bude Ewerton i na jaře oblékat dres Baníku nevidím jako nulové.

5) Rusnák a kdo dál?

Příchodem Matúše Rusnáka Baník doplnil hned dva až tři posty, kde to opravdu potřeboval. Pravou stranu obrany, kde se zatím neobjevily informace o prodloužení v létě končících smluv Ndefeho či Jurošky, hrát může ale také na pravé straně zálohy, kde nebylo kým Buchtu střídat (nepočítáme-li nepřesvědčivého Fadaira) a je to hráč jako dělaný na pozici pravého wingbacka.

Příchody by jím končit neměly. Mezi zmiňovanými najdeme:

Obránci
Klíma (Hradec Králové)
Halinský (Slavia, hostování Pardubice)
Prebsl (Slavia, hostování Liberec)
Ramathan (Vyškov)
Fukala (Liberec)

Záložníci
Horský (Slavia, hostování Liberec)
Fila (Jihlava)
Zmrzlý (Olomouc)
Helebrand (České Budějovice)
Hlavatý (Pardubice)

Útočníci
Singhateh (Slavia)
Metsoko (Vyškov)

Vyloučit samozřejmě nemůžeme ani překvapení, jakými nedávno byli Bitri nebo Kpozo. Několik cest totiž dále než do Prahy nebo na Slovensko během podzimu proběhlo.

6) Talenty gdě?

Jestliže v minulém ročníku rostlo vytížení Šínovi a do ligy epizodně nakoukli další jako Hrubý, Měkota, Říha nebo Holaň, v ročníku letošním jakoby postup hráčů z mládeže do áčka zamrzl. Do přípravy by jich sice mělo jít s áčkem pět, ale vydobude si někdo z nich alespoň pravidelné místo na lavičce a pár ligových startů? Úplným optimistou nejsem.

Anketa: Jak ses poprvé dostal na Baník?

Více než polovina z vás poprvé navštívila Baník s někým z rodiny. Baníkovská krev se tedy skutečně asi dědí. Další podstatná skupina z respondentů se poprvé na Baník podívala v přítomnosti svých kamarádů a přátel. Ostatní odpovědi byly statisticky nevýznamné, ale některé moc hezké:

Když mi bylo deset (mistrovská sezona), s kamarádem pěšky z Hrabůvky. Za ten výprask doma to stálo.

Sám vlakem z Ústí nad Labem.

Ty vole nevím, už je to dlouho…

Díky hraní fotbalu.

Jako starší žák na Bazalech.

S Kubíkem.

Nostalgie dýchne z odpovědi S tátou v roce 1966, posledním ligovém zápase před prvním sestupem. A odpověď Přestupem naznačuje, že se ankety zúčastnil i některý ze současných, či bývalých hráčů našeho slavného klubu. 🙂

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.